Măsuri în scandalul „Tribuna” după cinci luni de letargie. Cât valorează pentru un politician 500 de intelectuali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a luat măsuri în scandalul Tribuna numai după ce a fost criticat de colegii din USL, ignorându-i pe itelectualii care cer soluţii de 5 luni. FOTO: Adevărul
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a luat măsuri în scandalul Tribuna numai după ce a fost criticat de colegii din USL, ignorându-i pe itelectualii care cer soluţii de 5 luni. FOTO: Adevărul

Uniunea Scriitorilor din România, Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, conducerea TIFF, plus 500 de intelectuali din toată ţara, în frunte cu Nicolae Manolescu, cer, de luni bune, preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, să ia măsuri în legătură cu scandalul de la “Tribuna”. Măsurile au venit abia după ce liberalul Uioreanu a fost dur criticat de un colegii de alianţă din PSD.

La circa cinci luni de la izbucnirea celui mai mare scandal cultural din ultimii ani din Ardeal, după ce noul manager cultural al revistei “Tribuna”  a început un război cu angajaţii publicaţiei şi cu circa 500 de intelectuali din toată ţara, Consiliul Judeţean ia măsuri. Ce trebuie să se întâmple pentru ca preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, instituţia care are în proprietate revista culturală Tribuna, să ia măsuri în cazul scandalului provocat de noul manager, Mircea Arman? Aceasta a fost întrebarea care i-a frământat pe oamenii de cultură din toată ţara de circa cinci luni, când circa 500 de intelectuali au semant o petiţie în care cereau să se ia măsuri în legătură cu deciziile aberante pe care nou manager al revistei, Mircea Arman, le lua. Consiliul Judeţean nu a catadicsit să răspună nici măcar la petiţia făcută din luna martie de angajaţii revistei. 

Uioreanu nu are ce să facă 

Răspunsul invariabil al preşedintelui Consiliului Judeţean a fost: “vom face săptămâna viitoare o şedinţa în care să îi pun la aceeaşi masă pe manager şi pe angajaţi şi să rezolvăm problema”. Şi lunile au trecut, fără a se întâmpla nimic.  Nicio măsură nu a fost luată nici când, în Gala de deschidere a TIFF, directorul festivalului, Tudor Giurgiu, a cerut măsuri din partea preşedintelui Consiliuli Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, pentru stoparea abuzurilor.  “Părerea mea este că nu ştiu dacă se potrivea o asemenea atitudine”, a fost replica lui Uioreanu, dată pentru ziardecluj.ro, la intervenţia lui Giurgiu. Când, săptămâna trecută, trei dintre cei patru redactori ai revistei au fost concediaţi pentru că funcţiile pe care au fost încadraţi nu corespundeau cu o organigramă nouă, adoptată prin 2010, Uioreanu declara că nu are ce să facă: “Este o neconcordanţă între organigrama firmei şi pozitiile ocupate de cei trei angajati. Domnul Arman a pus în aplicare o hotarare de Consiliu Judetean din 2010, mi-a spus ca acum a descoperit această neconcordanta”. Aceasta după ce în 4 iunie avusese o discuţie cu angajaţii şi cu managerul. 

A ajuns cuţitul la os 

Soluţia  a fost găsită astăzi. Un comunicat de la Consiliul Judeţean anunţa: “Ca urmare a gravelor probleme semnalate în ultima perioadă de timp cu privire la funcţionarea Revistei Tribuna, instituţie de cultură aflată sub autoritatea forului administrativ judeţean, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu, a dispus luarea unor măsuri urgente menite să contribuie la verificarea tuturor aspectelor semnalate şi, în final, la rezolvarea acestora într-o manieră optimă”. Măsurile se referă la “constituirea în regim de maximă urgenţă a unei comisii formate din funcţionari ai compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al forului administrativ judeţean, comisie a cărei misiune este aceea de a verifica problemele semnalate în ultima perioadă de timp referitoare la funcţionarea Revistei Tribuna, inclusiv cele privind decizia managerului acestei instituţii de cultură de desfacere a contractelor de muncă a trei dintre redactorii revistei.” Cercetarea întreprinsă  de comisie se va finaliza prin redactarea, în termen de cel mult 48 de ore, a unui raport complet care va fi ulterior transmis, în regim de urgenţă. 

Ce s-a întâmplat?

Găsirea acestei soluţii a venit astăzi, după ce în cursul zilei, preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, colegul de Alianţă al liberalului Horea Uioreanu i-a adresat o scrisoare deschisă îi critica dur letargia: „(...)Din interviul acordat ziarului Adevărul în legătură cu scandalul provocat de către domnul Mircea Arman aţi spus, citez: „Între Aeroport, Groapa de gunoi şi Tetarom, când să fi rezolvat şi această problemă”, se pare că nu aţi înţeles prea bine despre ce e vorba, că nu aţi cântărit prea bine priorităţile. A asocia numele Revistei Tribuna cu groapa de gunoi, mi se pare o comparaţie nefericită şi eronată. Domnul Arman, a instaurat o stare de teroare în redacţia Tribunei, a dat afară trei redactori din patru: Ştefan Manasia, Claudiu Groza şi Ioan Pavel Azap, a insultat cu un limbaj incredibil pentru un intelectual, persoane marcante ale vieţii noastre culturale şi ceea ce este mai grav îndepărtează colaboratori importanţi ai revistei cum ar fi rectorul UBB academician Ioan Aurel Pop, Ion Vartic, Marta Petreu, Mircea Popa, Adrian Popescu, Ion Pop etc. „Tribuna” este acum o revistă improvizată, în cădere liberă şi dacă acest lucru nu este stopat prin destituirea pe loc a celui care a provocat toată această stare ruşinoasă şi tensionată, o persoană deloc frecventabilă din punct de vedere a moralităţii, cultura românească în general şi cea transilvăneană în special ar putea avea o pierdere irecuperabilă.”  O luare de poziţie asemănătoare a avut şi deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea. Este ciudat că momentul luării unei măsuri de către Consiliul Judeţean vine abia după aceste declaraţii din partea unor politicieni, în timp ce solicitările venite din partea Uniunii Scriitorilor, Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, conducerii TIFF şi a celor 500 de intelectuali au rămas fără ecou.  

Citeşte şi 

Problemele culturale de la „Tribuna“ se rezolvă cu comisia de disciplină şi cu poliţia   

Managerul revistei culturale „Tribuna“ îi numeşte slugi pe Manolescu, Pleşu, Liiceanu şi Patapievici

FOTO VIDEO Gala de deschidere a TIFF: autorităţile au fost criticate pentru  finanţarea insuficientă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite