Maşini de lux imaginate de juniori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa Liceului de Informatică a conceput autoturismul cu etaj Foto: Mihai Bacalu
Echipa Liceului de Informatică a conceput autoturismul cu etaj Foto: Mihai Bacalu

Vehicule care pun soarele sau apa la treaba au fost imaginate de elevii clujeni la concursul naţional Junior Achievement. Echipele din Cluj care au participat astăzi la concursul internaţional „Junior Achievement” s-au întrecut îm concepte de autovehicule scumpe şi foarte scumpe.

O nouă ediţie a concursului internaţional Junior Achievement a debutat în această dimineaţă, la Liceul de Informatică „Tiberiu Popovici”. Concursul testează capacităţile antreprenoriale şi creativitatea elevilor de liceu. Anul acesta tema concursului a fost elaborarea unui concept de maşină ecologică, de la planşă până la dealer.

Concursul s-a desfăşurat simultan în cinci centre, concurenţii prezentându-şi proeictele online unui juriu format din reprezentanţii Microsoft, ai Asociaţiei Junior Achievement, ai Ministerului Educaţiei şi ai British Council.


După cum ne-a declarat profesoara Lucia Gogea, unul dintre organizatori, au avut la dispoziţie doar o săptămână pentru a-şi pune la punct proiectele. Echipajele selectate vor participa la sfârşitul săptămânii la faza naţională.


Maşină de peste o jumătate de milion


Una din cele nouă echipe prezente la Liceul de Informatică, cea a Colegiului Economic „Ion Pop” a propus un vehicul cu propulsie bazată pe energie solară. Iulia Sarca, membru al echipei din clasa a X-a ne-a declarat că, dat fiind gabaritul mai mare, vehiculul fiind etajat, cu capacitatea de transport de circa 7 persoane, vor fi înlocuite alte 2-3 vehicule clasice.


Dotările suplimentare prevăd şi existenţa unui pilot automat. Altă echipă de la acelaşi liceu a venit cu un motor pe curent continuu, un ecran-hologramă, care permite desfăşurarea de videoconferinţe, dar cu costuri de peste 600.000 euro. Vladimir Câmpean a răspuns juriului că nu va fi produsă prea curând.


Bucătărie şi jacuzzi


Una din echipele Liceului de Informatică a lansat un concept de casă mobilă. Vehiculul va avea numeroase opţiuni, precum reglarea automată a temperaturii în interior, uşi automatizate şi posibilitatea de a alerta automat 112 în caz de necesitate. Confortul sporit permite şoferului să efectueze o şedinţă de vibromasaj, având şi opţiunea de pilot automat. Pasagerii vor putea beneficia în mers de bucătărie, baie (jacuzzi), proiecţie de filme, acces internet.


Colegii de la Grupul Şcolar „Alexandru Borza” au introdus amprenta digitală pentru pornirea motorului, comenzi vocale şi prin GPS şi uşi care se deschid pe verticală. Maşina funcţionează cu apă şi are o largă autonomie, putând circula şi fără şofer. Maşina poate fi trimisă să aducă prietenul acasă, iar şoferul ar fi împiedicat să conducă beat”, spune Rareş Vârlean din cls a XI-a. Elevii de la Colegiul Victor Babeş au venit şi ei cu un motor cu apă, un smart car pentru oameni de afaceri, cu siguranţă şi confort sporite. Merge şi pe teren accidentat, dar şi costurile sunt în consecinţă - peste 100.000 euro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite