Mărturii din infernul fermelor italiene cu români exploataţi până la epuizare. „Şi-a zdrobit degetele, dar nu l-au dus la spital, ci i-au dat un antibiotic şi l-au concediat“

Mărturii din infernul fermelor italiene cu români exploataţi până la epuizare. „Şi-a zdrobit degetele, dar nu l-au dus la spital, ci i-au dat un antibiotic şi l-au concediat“

Un român şi trei italieni au fost acuzaţi în Italia de intermediere ilegală a forţei de muncă şi de exploatarea unor muncitori aduşi din România şi repartizaţi la mai multe ferme din Peninsulă. Românii au început să vorbească despre coşmarul trăit la fermele italiene.


Potrivit portalului tp24.it, procurorii italieni au emis interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu şi îi anchetează pe Ioan Lucian Ursu, Filippo şi Giuseppe Angileri şi Benedetto Maggio. Muncitorii erau prost plătiţi şi exploataţi, iar unii dintre ei au fost ameninţaţi cu moartea. 

În schimb, cei patru bărbaţi încasau 60 de euro zilnic pentru fiecare muncitor plasat fermelor, bani pentru care niciun fel de taxe. În plus, autorităţile anchetează acum alţi doi italieni care sunt acuzaţi de mărturie mincinoasă în acest caz.

Între timp, muncitorii români au început să vorbească, sub protecţia anonimatului, despre coşmarul trăit la fermele unde au fost puşi să muncească. Mărturiile au fost publicate de tp24.it. „Eu, sclav pe câmpurile din Marsala. Ne-au spus: «dacă vorbiţi, vă împuşcăm în ţeastă»”, este titlul articolului publicat de portalul italian.

Bătaie de joc şi salarii de mizerie, fără acte legale

„Munceam 12 ore pe zi pentru 30 de euro. Fără hrană sau apă. Ne scuipau în faţă şi ne spuneau că trebuie să muncim până ne pişăm sânge. Ne-au spus că dacă ne plângem, ne împuşcă, că oricum nu-i pasă nimănui de noi, românii”, îşi începe povestea unul dintre muncitori.

În continuare, autorul articolului precizează că nu este o poveste din lumea a treia şi nici una de acum 70 de ani, ci este o poveste din prezent, spusă chiar de muncitorii români din Marsala, provincia Trapani, care au avut curajul să-i denunţe pe cei care i-au exploatat.

Românii eru angajaţi fără forme legale şi erau puşi să presteze munci grele, pe orice vreme, fără să li se asigure nici măcar apă potabilă. Ei nu aveau voie să se adăpostească nici de caniculă, nici de ploaie, iar dacă se îmbolnăveau erau obligaţi să vină la muncă, indiferent de starea în care se aflau. 

De altfel, dacă li se întâmpla ceva muncitorilor, aceştia erau daţi afară de la locul de muncă fără a beneficia de niciun fel de protecţie socială. Un astfel de caz a fost cel al unui român care şi-a zdrobit trei degete la muncă. „Nu l-au dus la camera de gardă la spital, pentru că nu era în regulă. I-au dat doar un antibiotic şi a fost concediat. Am aflat că a avut probleme serioase la mână şi că s-a întors în România”, a relatat acelaşi muncitor. 

Pe lângă faptul că erau puşi să muncească în condiţii inumane, oamenilor nu li se asigura nici măcar o toaletă decentă. „Nu puteam face pauză de la muncă nici măcar ca să mergem la baie. Ne umileau, pentru că trebuia să ne facem nevoile în faţa tuturor”, a explicat românul.

Batjocoriţi şi ameninţaţi cu moartea

Cei care îndrăzneau să se plângă sau să le reproşeze şefilor condiţiile, primeau răspunsuri umilitoare sau erau chiar ameninţaţi cu moartea. „Ne numeau  «cap de …»,  «români de rahat»,  «ameţiţi». De mai multe ori Filippo Angileri mi-a spus mie şi altora:  «Dacă vrei să câştigi bani, trebuie să lucrezi până te pişi sânge». O dată a scuipat în faţa unui coleg al meu pentru că nu muncea repede”. O dată m-am plâns lui Peppe Angileri, în timp ce mă ducea acasă cu furgonul lui alb, atunci a deschis torpedoul şi mi-a arătat un pistol, spunându-mi: «Cu mine, oricine glumeşte sau se plânge are necazuri»”. Cu o altă ocazie, Peppe Angileri a spus «Dacă vă plângeţi sau faceţi scandal, vă împuşc în cap, şi pentru că sunteţi străini, nu sunteţi de aici»”.

Înţelesul era clar, spun jurnaliştii italieni. Dacă li se întâmpla ceva românilor, nimănui nu i-ar fi păsat. Aceasta este noua sclavie. În Europa anului 2019, au conchis autorii articolului.
 
Citeşte şi
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: