VIDEO Mărturii din Holocaust ale clujeanului născut în lagărul de la Moghilev: „am fost hrănit cu suc din coji de cartofi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul Andrei Klein a vorbit, cu ocazia  comemorării a 70 de ani de la Holocaust, despre povestea familiei sale, deportate în lagărul nazist de la Moghilev, din Transnistria. Klein s-a născut în lagăr şi a reuşit să supravieţuiască doi ani în condiţii extreme.

La conferinţa organizată de Muzeul de Istorie al Universităţii Babeş-Bolyai cu ocazia comemorării a 70 de ani de la Holocaust, Andrei Klein, unul dintre supravieţuitorii unui lagăr de concetrare a vorbit despre povestea familiei sale. Andrei Klein este fotograf de profesie şi va lansa în luna aprilie o carte despre ororile la care au fost supuşi prizonierii din lgărul de la Moghilev, din Transnistria.  „M-am născut la 1 aprilie 1942 în lagărul de la Moghilev. Am rămas în viaţă prin grija părinţilor şi datorită acelor oameni cu  o personalitate deosebită care m-au ajutat într-o vreme, când fiecare era preocupat de propria sa viaţă. La început am fost hrănit cu suc din coji de cartofi, culeşi de la gunoiul bucătăriei, apoi cu apă cu zahăr, apoi  cu suc de morcovi din morcovi găsiţi la gunoiul bucătăriei”, povesteşte clujeanul. El spune că a reuşit să supravieţuiască datorită, în principal, tatălui său, care tâmplar de meserie fiind a început să facă tot felul de obiecte, de la lupe, până la cutii de bijuterii sau albume, pe care le schimba pe hrană cu ucrainenii din Transnistria. În 13 aprilie 1944, lagărul a fost eliberat, calvarul familiei Klein însă a continuat câţiva ani. Tatăl a fost înscris cu forţa în armata rusă, cea care a eliberat lagărul, iar el şi cu mama l-au aşteptat la Cernăuţi. Abia în 1946, familia s-a reunit la Cluj-Napoca. În holul de la intrarea din clădirea centrală a Universităţii vor fi expuse lucrări ale tatălui clujeanului, Ernest Klein. 

În data de 6 aprilie, Andrei Klein va lansa, la Muzeul de Entografie al Transilvaniei, cartea în care povesteşte tragedia prin care a trecut familia sa. O parte a ajuns la Moghilev, în Transnistria, iar o altă parte a familiei şi-a găsit sfârşitul la Auschwitz. 

Citeşte şi

FOTO VIDEO Din Reşiţa la Hollywood, cu un documentar despre Holocaust

FOTO Poveste de iubire în vremea Holocaustului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite