Mărturia unui tânăr israelian cu origini din România aflat în prima linie a luptei cu noul coronavirus. „E o boală perversă, loveşte unde şi când te aştepţi mai puţin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nir Hodorov are părinţii originari din România şi a studiat la Cluj şi în Polonia
Nir Hodorov are părinţii originari din România şi a studiat la Cluj şi în Polonia

Nir Hodorov (35 de ani) este unul dintre medicii din Israel aflaţi în prima linie a luptei cu pandemia de Covid-19.

Nir Hodorov are un părinte originar din România şi a studiat la Cluj şi Katowice (Polonia). iar acum este medic internist la spitalul Mer din Kfar Saba, oraş aflat la numai 15 kilometri de Tel Aviv. Miercuri, la spitalul Mer erau 27 de pacienţi cu Covid-19. Într-un interviu pentru „Adevărul”, medicul israelian a vorbit despre dimensiunea luptei cu pandemia şi despre sacrificiile pe care aceasta le cere din partea medicilor.

Adevărul: Covid-19 pune o presiune formidabilă pe sistemele de sănătate din întreaga lume, iar aproape toate ţările sunt afectate. Care e situaţia în Israel?

Nir Hodorov: Bineînţeles că boala a ajuns şi aici şi face ravagii, ca pretutindeni. E o boală perversă, loveşte unde şi când te aştepţi mai puţin. În plus, poate să dea complicaţii deopotrivă tinerilor şi vârstinicilor, aşa că cei tineri nu trebuie să se bazeze pe faptul că nu s-ar afla în categoria de risc. Din păcate şi noi am avut o persoană decedată din cauza Covid-19. Este vorba despre o persoană de 80 de ani. E drept, avea şi alte afecţiuni, iar această boală n-a făcut decât să-i înrăutăţească situaţia. Acum, la noi sunt spitalizate doar cazurile grave. Ceilalţi, pacienţii cu simptome uşoare, sunt trataţi la hotelul care a fost special amenajat pentru ei în localitate, în timă ce alţii sunt trataţi la domiciliu.

Cum vă simţiţi ca medic în lupta cu această pandemie?

E cumplit să stai lângă un pacient, dar să nu-l poţi ajuta. Să-l vezi cum se stinge sub ochii tăi. Atunci stai şi te gândeşti că în ciuda progreselor pe care le-a făcut medicina, omul e încă neînsemnat şi poate fi lesne o victimă în faţa naturii. Pentru că, în fond, aceşti coronaviruşi sunt creaţia naturii, cea pe care omul credea că a învins-o.

Multă lume s-a grăbit la început să spună că e „doar o formă nouă de gripă”. Cât de mult s-au înşelat aceştia?

Cei care credeau că boala numită Covid-19 e una simplă s-au înşelat. Sigur că peste 80% dintre cazuri sunt uşoare şi pot trece drept o răceală sau o viroză, dar statistica ne spune că circa 15% sunt cu complicaţii, iar dintre astea undeva la 5% devin foarte grave. Bineînţeles că au mai fost şi există şi alte boli grele, despre care lumea nu vorbeşte şi nu ştiu dacă e corect.

Ce mesaj aţi avea pentru cei care au ajuns să se teamă în permanenţă că vor fi afectaţi, ei şi familiile lor, de această boală?

Ar trebui să luăm şi părţile bune. Ştiu că sună ciudat, dar există şi aşa ceva. Mă refer la liniştea care s-a lăsat, la faptul că nu ne mai grăbim să mergem dintr-un loc în altul. Eu cred că ar trebui să fim mai umili şi să ne concetrăm pe lucrurile cele mai importante pentru noi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite