Mărturia unui tânăr din Cluj operat la degetul greşit de un chirurg renumit: „În prima fază, medicul a dat vina pe mine“

Mărturia unui tânăr din Cluj operat la degetul greşit de un chirurg renumit: „În prima fază, medicul a dat vina pe mine“

Vlad Manases s-a trezit operat şi la un deget la care nu avea nimic. FOTO: Facebook/Vlad Manases

În mijlocul operaţiei în care trebuia să i se refacă tendonul de la degetul mic de la mână, un tânăr clujean a simţit că ceva nu este în regulă. Medicul care a efectuat operaţia este anchetat de conducerea Spitalului, iar pacientul se gândeşte să facă plângere penală.

Conducerea Spitalului de Recuperare din Cluj a demarat o anchetă în legătură cu intervenţia chirurgicală la care a fost supus, miercurea trecută, Vlad Manases, un clujean de 28 de ani care a ajuns pe masa de operaţie a profesorului Alexandru Georgescu.
 
Este vorba despre unul dintre cei mai cunoscuţi medici din domeniu, el fiind printre primii din România care au realizat implanturi de sân şi lipoaspiraţii, obţinând de asemenea rezultate recunoscute internaţional în ceea ce priveşte chirurgia mâinii. Vlad şi-a făcut toate analizele, a făcut radiografii şi rezultatul era clar: tendonul de la degetul mic al uneia dintre mâini era rupt.  
 

 Medicul Alexandru Georgescu este un renumit în chirurgia plastică FOTO: medicaacademedica.ro
 

„Dar nu la degetul mijlociu ai probleme?”

 
După ce a fost anesteziat şi pregătit, în sala de operaţii a ajuns şi medicul. „Vine profesorul şi începe să taie. După o jumatate de oră încep să-mi pun întrebări. Braţul începe să mă doară groaznic şi mă gândesc în momentul acela că degetul meu mic e cam ferit de băieţii aceştia care se distrează de minune. Îi spun doctorului că anestezia şi-a făcut bine efectul în sensul în care nu simt că lucrează la degetul mic. Profesorul se opreşte, beleşte ochii şi-i face mari, şi mă întreabă: <<Dar nu la degetul mijlociu ai probleme? >> <<Nu, domnule doctor, degetul mic este cel afectat >>, a povestit tânărul pe Facebook.
 
Vlad a relatat pentru „Adevărul” că, pe când şi-a dat seama că ceva nu este în regulă, deja degetul mijlociu fusese operat aproape în întregime. „Dacă nu eram eu pe fază să îi spun doctorului, mai mult ca sigur rămâneam operat doar la degetul greşit, nu şi la cel rupt”, povesteşte tânărul. El a ajuns acasă cu două degete operate şi va avea nevoie de 2 luni până să-şi recapete funcţionalitatea totală a mâinii. 
 
 
„Nu ştiu ce a văzut la degetul mijlociu, mi-a spus ca el credea că acesta este degetul problemă. Mi-a spus ca aveam tendonul slăbit şi la degetul mijlociu, dar asta nu îl absolvă de faptul ca el a tăiat în neştire. Eu nu am făcut radiografii pentru degetul mijlociu, diagnosticul şi nevoia de operaţie la degetul mic exista”
 
Vlad Manases
 

„Iniţial au dat vina pe mine”

 
 Vlad a relatat pentru „Adevărul” cum i-a fost explicată gafa de către medic: „Mi s-a explicat că din neatenţie şi inerţie, doctorul a venit şi a început să taie în degetul pe care l-a considerat cel mai aproape de el, din poziţia în care aveam palma. În prima fază, au dat vina pe mine pentru poziţia palmei. Pe urmă şi-a recunoscut vina, spunând că aşa ceva nu i s-a întâmplat în 40 de ani de profesie. o scurta căutare pe google demontează aceasta afirmaţie”. 
Şi totuşi rămâne a întrebare importantă: de ce a terminat medicul operaţia la degetul care nu avea nimic? „Nu ştiu ce a văzut la degetul mijlociu, mi-a spus ca el credea că acesta este degetul problemă. Mi-a spus ca aveam tendonul slăbit şi la degetul mijlociu, dar asta nu îl absolvă de faptul ca el a tăiat în neştire. Eu nu am făcut radiografii pentru degetul mijlociu, diagnosticul şi nevoia de operaţie la degetul mic exista”, explică Vlad. 
 
Medicul i-a spus lui Vlad că a constatat că are şi tendonul degetului mijlociu slăbit. FOTO: Facebook/Vlad Manases

„Încerc să-mi fac dreptate”

 
„Operaţia a fost pe sistemul: ce problema are pacientul? hai să tăiem să vedem”, crede Vlad. El spune că în final medicul şi-a cerut scuze, dar asta nu rezolvă situaţia: „Mă gândesc foarte serios să depun o plângere la Colegiul Medicilor. Încerc să-mi fac dreptate, pentru ca nu mi se pare absolut deloc normal să contribui ani şi ani de zile la CAS şi când se iveşte prima dată nevoia unei operaţii păţeşti ce am păţit eu şi ţi se spune să stai în banca ta”. Vlad este totuşi îngrijorat ca faptul că a făcut public incidentul să nu-i determine pe medici să nu-l mai îngrijească corespunzător. 
 

Anchetă la Spitalul de Recuperare

 
„E o anchetă derulare, când vom avea o concluzie pe baza documentelor pe care le sintetizăm o să pot să vă dau un punct de vedere”, a declarat pentru „Adevărul”, Sanda Patrichi, directoarea Spitalului de Recuperare. „Adevărul” a încercat să vorbească cu medicul, însă acesta a refuzat să ne transmită un punct de vedere. 
 
 
Citeşte şi
 
 
 
citeste totul despre: