Marş de solidaritate interetnică pe străzile Clujului după incidentele din Valea Uzului. „Nu pot ei urî cât pot clujenii să iubească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidentele vare au avut loc în această săptămână la Valea Uzului au provocat reacţia câtorva sute de oameni la Cluj, care au decis să realizeze un marş al solidarităţii internetnice.

Zeci de oameni au pornit într-un marş prin centrul Clujului, urmând traseul Primărie - Piaţa Lucian Blaga. Oamenii au dorit să transmită un mesaj împotriva violenţelor interetnice care au avut loc la Valea Uzului. Astfel, deopotrivă români şi maghiari au manifestat împreună pentru o rezolvare paşnică a oricăror neînţelegeri şi împotriva violenţei. „Nu pot ei urî cât pot clujenii să iubească”, „Solidaritate împotriva şovinsmului” şi „Fără manipulare, fără ură”, au fost doar câteva dintre scandările şi mesajele care s-au regăsit pe afişele manifestanţilor. 

Imagine indisponibilă

Iniţiatorul acţiunii, Cornel Vîlcu, este convins că incidentele de la Valea Uzului reprezintă o provocare în contextul rezultatului alegerilor Europarlamentare. Vîlcu este convins că anumite partide, pe care nu le-a numit, au de câştigat din astfel de provocări. 

„Scopul acţiunii de la Cluj-Napoca este de a arăta că există şi comunităţi normale în Ardeal în care criteriile etnice, că eşti român, maghiar sau rom, nu funcţionează. Clujul e o comunitate în care trăim împreună români şi maghiari fără probleme. Ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost o provocare pe care o leg de rezultatul alegerilor pentru PE. Mai sunt partide care îşi pot câştiga votanţi exclusiv din asemenea provocări, şi mă refer la partidele de la guvernare sau care colaborează cu guvernarea. Când s-a văzut care este realitatea politică după alegeri, apar tensiuni interetnice care nu au existat în România din 1990. Trebuia să fie spartă solidaritatea oamenilor şi dezgropată o problemă care nu a existat de 29 de ani. În calitate de etnic român vreau să îmi cer scuze pentru ceea ce au făcut cei mai imbecili dintre conaţionalii mei, pentru cel care s-au urcat cu dosul pe cruce cu steagul tricolor”, a declarat Vîlcu pentru Mediafax.

În Piaţa Unirii din Cluj a fost prezent şi directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Gasparik Attila, care a spus că ideea de a se aduna români şi maghiari este una foarte bună.

„Sunt sigur că noi, oamenii paşnici, suntem majoritatea în ţara asta. Unii trăiesc foarte bine din învrăjbire, dar e foarte bine că în fostul oraş al lui Funar se dau astfel de semnale", a spus Gasparik.

Citeşte şi

Cum a abordat Sputnik, oficiosul Rusiei, incidentele violente de la Valea Uzului: „Patrioţii români au făcut azi Dreptate!“

VIDEO Bătaie între maghiari şi români la Valea Uzului. Un grup de naţionalişti români a spart lacătul cimitirului eroilor şi a rupt cruci ale soldaţilor unguri

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite