Marş al comunităţii LGBT în centrul Clujului. „Vom spune răspicat «suntem aici» până când ne vom bucura de drepturi egale şi nu vom mai fi hărţuiţi”

Marş al comunităţii LGBT în centrul Clujului. „Vom spune răspicat «suntem aici» până când ne vom bucura de drepturi egale şi nu vom mai fi hărţuiţi”

Ultimele marşuri ale comunităţii LGBT au avut loc în apropiere de Cluj Arena. FOTO: Florina Pop

Organizatorii marşului anual al comunităţii LGBT au anunţat că în acest an vor demonstra în centrul Clujului. În ultimii doi ani, autorităţile locale au refuzat să autorizeze un marş gay în zona centrală a Clujului, decizie care a stârnit polemici.

Organizatorii evenimentului, care va avea loc pe 15 iunie, au afirmat că şi-au câştigat dreptul de a fi vizibili în centrul Clujului, după doi ani de „exil”. Aceştia au precizat că toţi cei care vor dori să participe la marş vor fi aşteptaţi sâmbătă 15 iunie, la ora 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. De acolo, coloana va pleca pe traseul traseul Piaţa Unirii - Bulevardul Eroilor - Calea Dorobanţilor - Bulevardul 21 Decembrie 1989, după care va reveni în Piaţa Unirii. 

Marşul Cluj Pride face parte din festivalul Cluj Pride 2019, eveniment care, susţin organizatorii, îşi doreşte să pună umărul la transformarea Clujului într-un oraş cu adevărat tolerant şi respectuos cu toţi rezidenţii săi. Festivalul, organizat de asociaţia LGBT Pride România va avea loc la Cluj-Napoca între 10 şi 16 iunie.

„Este nevoie şi vom spune răspicat «suntem aici» până când nu vom mai fi temă de campanie electorală şi ţapi ispăşitori, până când cu toţii ne vom bucura de drepturi egale şi respect, până când orientarea sau identitatea noastră nu vor mai fi motiv de discriminare şi vom fi judecaţi ca oameni, până când societatea nu se va mai bucura când unul dintre noi moare şi până când hărţuirea de orice fel a persoanelor LGBTQ va înceta. Suntem aici să revendicăm drepturile comunităţii LGBT din România. Oameni care nu ne cunosc ne întrebă de ce ieşim în stradă la Cluj. Pentru că avem dreptul”, au afirmat organizatorii. 
 
În ultimii doi ani, marşul comunităţii gay din Cluj a avut loc pe malul Someşului, după ce Primăria Cluj-Napoca a refuzat să autorizeze un astfel de marş în centrul oraşului, de teama unor incidente. Asta după ce, în 2017, actriţa Oana Mardare, care purta un tricou cu un mesaj al comunităţii, a intrat în conflict cu mai mulţi participanţi la un miting organizat de Noua Dreaptă.
 
Citeşte şi
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: