Marea dărăpănare: Primăria Clujului a ieşit la „coafat” clădirile centrale care riscă se se dezintegreze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Cluj-Napoca a anunţat marţi începerea unei acţiuni de înlăturare a elementelor clădirilor vechi din centrul oraşului care riscă să cadă şi să pună în pericol sănătatea trecătorilor.

Marţi dimineaţă reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj au intervenit la o clădire istorică, palatul Elian, de pe strada Horea, pentru înlăturarea unor părţi deteriorate din clădire, cu risc pentru pietoni.

UPDATE "Am intervenit la o clădire de la intersecţia străzilor Horea şi Dacia. S-a începărtat tencuială, dar şi ornamente, într-o cantitate destul de mare. Ulterior echipa s-a mutat la o clădire învecinată", a declarat pentru Adevărul Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj. Potrivit lui, Serviciul de Urbanism al Primăriei a identificat mai multe clădiri din zona centrală a căror stare actuală ar putea reprezenta un pericol pentru. 

Prevenţie

Acţiunea de prevenţie anunţată marţi de Primărie vine după ce în ultima perioadă tot mai multe clădiri centrale dau semne de "şubrezire": acum o lună o bucată desprinsă de pe vechiul hotel Continental a rănit o tânără, iar la sfârşit de an pompierii au decis să dărâme două balustrade de beton, de mari dimensiuni, de pe acoperişul unei clădiri de pe pietonala Eroilor, tot pentru că exista pericolul iminent de a cădea.

Deşi municipalitatea a lansat în 2013 un amplu program de refaţadizare, lucrurile se mişcă încet, pe fondul reglementărilor insuficiente şi al situaţiei complicate a numeroase imobile, în general proprietate a mai multor familii, plecate din ţară sau îmbătrânite şi cu posibilităţi financiare reduse.

„Primăria muncipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Avram Iancu’ şi Comisia Zonală pentru Protecţia Monumentelor au demarat o acţiune preventivă de verificare şi înlăturare a tuturor  elementelor decorative şi de construcţie ale imobilelor deteriorate din centrul istoric al municipiului. Scopul acţiunii este de a oferi siguranţă cetăţenilor, în condiţiile în care toţi proprietarii acestor imobile au fost deja somaţi cu privire la obligaţiile legale pe care le au de a demara lucrări de reabilitare a faţadelor imobilelor pe care le deţin, dar, din diferite motive nu au făcut încă demersurile fizice de reabilitare”, a anunţat Primăria Cluj-Napoca.

Costurile intervenţiilor de prevenţie vor fi suportate de către municipalitate.

„Doresc ca prin această acţiune să ne asigurăm că viaţa cetăţenilor din municipiu nu este pusă în pericol, iar proprietarii care nu vor proceda la refaţadizarea imobilelor şi întreţinerea clădirilor conform obigaţiilor legale, vor suporta rigorile legii”, a asigurat Boc. 

“Marea refaţadizare”, lentă

Potrivit datelor oferite de Primăria Cluj-Napoca, în anul 2015 au fost identificate şi somate 558 de imobile în diferite stări de deteriorare, dintre care 40 sunt într-un stadiu avansat de degradare. Dintre acestea, 116  vor intra, ca prima urgenţă, în programul de refaţadizare - prin dispoziţia primarului, din noiembrie 2015. iar 19 dintre imobile sunt în execuţie, în regie proprie În paralele Primăria a pornit procedura de experizare tehnică a 10 imobile la care este proprietară, însă procedura de achiziţie publică este blocată. Primăria Cluj-Napoca a demarat în iulie 2013 un program de refaţadizare a clădirilor din centrul istoric, care ar urma să se încheie în 2018, însă calendarul iniţial nu a fost respectat. Unul din elementele de dificultate e dat  de faptul că municipalitatea oferă 20% din costurile refaţadizării iar restul de 80% este apanajul proprietarilor. Destul de mulţi dintre locatarii imobilelor sunt persoane în vârstă sau cu posibilităţi materiale limitate.

Cum a ajuns clădirea de la kilometrul zero al Clujului din simbol al Transilvaniei pericol public

Posibilă dramă evitată în centrul Clujului. Pompierii au dărâmat balustradele unei clădiri vechi, care ar fi putut cădea în orice moment

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite