Mâncăm cu ochii: mediul în care mâncăm ne poate schimba gustul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii din domeniul alimentar au folosit realitatea virtuală pentru a analiza în ce mod afectează mediul înconjurător percepţia oamenilor asupra alimentelor.

Oamenii nu numai că savurează dulceaţa, aroma şi gustul sărat al alimentelor, ci sunt influenţaţi şi de mediul în care mănâncă. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cornell au folosit realitatea virtuală pentru a arăta cum percepţia oamenilor asupra alimentelor reale poate fi modificată de mediul înconjurător, potrivit unui studiu publicat în Journal of Food Science, citat de Science Daily.

„Când mâncăm, percepem nu numai gustul şi aroma alimentelor, ci şi stimulii senzoriali din mediul înconjurător - ochii, urechile, chiar şi amintirile noastre despre împrejurimi”, a declarat Robin Dando, profesor asociat de ştiinţe alimentare şi autor principal din studiu.
 

Aproximativ 50 de persoane care au folosit ochelari de realitate virtuală în timp ce au mâncat trei mostre identice de brânză albastră (cu mucegai-nr). Participanţii la studiu au fost plasaţi virtual într-o cabină senzorială standard, o bancă dintr-un parc şi un hambar de vaci.

Gustul depinde de mediul în care gustăm alimentele

Participanţii nu ştiau că eşantioanele de brânză sunt identice şi au fost rugaţi să evalueze iuţeala brânzei albastre. Din răspunsurile lor a rezultat că brânza consumată în hambarul virtual de vaci a fost mai iute decât cea consumată în cabina senzorială sau pe banca din parcul virtual.
 

Mediul nostru este o parte esenţială a experienţei alimentare, a spus Dando. „Consumăm alimente în medii care pot influenţa percepţiile noastre despre mâncare", a spus cercetătorul. Testarea diferitelor alimente în medii virtuale oferă avantajele confortului şi flexibilităţii, comparativ cu soluţia construirii unor medii fizice. „Această cercetare validează faptul că realitatea virtuală poate fi utilizată, deoarece oferă un mediu imersiv pentru testare", a spus Dando. 

Citeşte şi:

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Legătura între dietă şi cancer: rolul aminoacizilor în „înfometarea“ tumorilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite