EXCLUSIV Manager cultural de pe băncile liceului. Un tânăr clujean scoate o revistă internaţională de ceramică care are abonaţi de pe toate continentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasi Hîrdo, un clujean de 20 de ani, va scoate peste câteva săptămâni al treilea număr al unei reviste internaţionale de ceramică pe care el a creat-o când avea 18 ani şi era în clasa a XI-a. Revista, care apare doar în limba engleză şi are o calitate grafică foarte bună, cuprinde interviuri şi reportaje cu şi despre ceramişti din toată lumea, unii foarte cunoscuţi, iar alţii după debut, despre galerii de artă pe val din întreaga lume.

La doar 20 de ani, Vasi Hîrdo scoate o revistă internaţională care are aproape 200 de abonaţi pe toate continentele, organizează la Cluj expoziţii cu ceramişti din întreaga lume şi aduce în România personalităţi din lumea artei care, poate, altfel nici n-ar fi ajuns în ţara noastră.

Şi toate astea le face fără să ceară bani de la stat sau sponsori.

Revista sa, numită „Ceramics Now“, are un limbaj accesibil şi, încă de al primul număr, se autofinanţează din taxele obţinute din abonamente.

Bienala Internaţională de Ceramică care va avea loc la Cluj între 9 octombrie şi 3 noiembrie şi promite a fi un „festival“ de culoare, originalitate şi multă imaginaţie, se susţine  din taxele de participare ale artiştilor ceramişti. La Bienală participă 114 ceramişti din 47 de ţări.

Astfel reuşeşte Vasi să fie mai mult decât un organizator de evenimente: un manager cultural.

„Sunt un fel de manager cultural. Promovez gratuit ceramiştii străini“, spunea tânărul, când era încă în clasa XI-a, după lansarea primului număr al revistei.

O revistă românească în toate librăriile de artă din capitalele lumii

image

Iubeşte arta şi din felul în care povesteşte despre revista pe care a lansat-o te face să crezi că ai în faţa ta un experimentat manager cultural cu sute de expoziţii în CV care îţi explică ce lucrare nouă are Yoichiro Kamei, un ceramist japonez foarte apreciat pe glob, ori ce piesă a mai vândut designerul belgian în ceramică Piet Stockmans, unul dintre cei mai vânduţi ceramişti din lume, sau cât de onorat se simte că Les Manning, fostul vicepreşedinte al Academiei Internaţionale de Ceramică (o organizaţie afiliată la UNESCO), a acceptat să facă parte, pe cheltuiala sa, din juriului Bienalei Internaţionale de Ceramică de la Cluj.

Însă, dacă te uiţi atent, persoana care ar fi în stare să-ţi vorbească zile întregi cu aceeaşi pasiune despre ceramişti cunoscuţi, debutanţi şi despre galerii de artă futuriste din Estonia care contrastează cu stilul conservatorist al caselor de acolo este un tânăr de 20 de ani.

Unul care îndrăgeşte, în adevăratul sens al cuvântului, ceramica, are viziune şi ştie să caute modalităţi prin care să-şi facă vizibilă munca, fie că vorbim aici de cel de-al treilea număr pe care se pregăteşte să-l lanseze, fie de Bienala pentru care are multe emoţii, deşi nu le arată.

Vasi Hîrdo spune că numărul trei al „Ceramics Now“ va fi distribuit în toate librăriile de artă din capitalele lumii pentru că, în curând, va semna un contract cu o reţea de distribuţie numită SWETS.

Însă, revista se poate cumpăra şi de pe gumroad.com, un fel de ebay cultural (55 de dolari costă abonamentul la 4 numere).

4 zile în Estonia pentru un reportaj

Vasi Hîrdo a fost, în urmă cu câteva săptămâni, patru zile în orăşelul estonian Daugavpils, la un simpozion internaţional de ceramică la Rothko Art Center. Şi-a luat carneţelul de notiţe şi a intervievat mai mulţi artişti ale căror lucrări şi idei vor fi prezentate pe cinci-şase pagini din numărul al treilea din Ceramics Now.

„Revista va mai conţine o prezentare a galeriei de ceramică contemporană Copenhagen Ceramics, care se află în top cinci din lume. Artiştii care expun acolo sunt foarte rafinaţi, minimalişti, conceptuali. Cei de la galeria din Danemarca m-au contactat ca să le promovez o expoziţie şi astfel am început să colaborăm“, explică Vasi.

Tot el mai spune că în ţări ca Japonia şi Coreea artiştii sunt consideraţi „comori vii“ şi se bucură din timpul vieţii de privilegiile aduse de acest statut.

„Revista nu are reclame, are un limbaj accesibil, pe înţelesul tuturor, este bine făcută pentru oameni care vor un lucru de calitate“, afirmă clujeanul.

Promovează artiştii străini

Revista lui a ajutat un irlandez să devină cunoscut şi să expună la o reputată galerie din Londra.

Vasi spune că în primul număr al revistei a avut un interviu cu Patrick Colhoun, un irlandez din Belfast care se apucase de ceramică în urmă trei ani.

image

Vasi Hîrdo cu primul număr al revistei Ceramics Now

„El a fost cel care m-a contactat. A fost şi Cluj, la expoziţia internaţională prin care a fost lansată pe piaţă revista. Patrick Colhoun este un artist foarte inteligent, foarte profund. La scurt timp după materialul din Ceramics Now el a fost invitat să expună la Londra, la o galerie afiliată la reţeaua TATE, o reţea de muzee de artă din Marea Britanie. Cred că l-a ajutat interviul din revistă Patrick Colhoun mi-a mulţumit de mai multe ori. Mi-a spus că are de gând să organizeze o expoziţie la Cluj“, povesteşte Vasi Hîrdo.

Japonia şi Taiwan-ul nu sunt atât de departe

Artişti din toate colţurile lumii fac parte din juriul Bienalei Internaţionale de Ceramică. „Sunt foarte încântat că Les Manning, fostul vicepreşedinte al Academiei Internaţionale de Ceramică (o organizaţie afiliată la UNESCO), a acceptat să facă parte din juriu şi să vină la Cluj“, spune acesta.

Din juriu vor mai face parte belgianul Piet Stockmans, Ting-Ju Shao, un consultant al Bienalei de Ceramică din Taiwan, Anthony Stellacio, un cercetător şi consultant muzeal din SUA,  Zehra Çobanlı  din Turcia, Gabriele Gruber-Gisler din Austria, János Probstner din Ungaria, Cristina Popescu Russu din România, Blazenka Soic Stebih din Croaţia.

La Bienală - care are şi site - vor expune 114 artişti (selectaţi din 199 câţi s-au înscris) din 47 de ţări. Printre expozanţi se numără şi Yoichiro Kamei, un ceramist japonez foarte cunoscut, care va apărea în paginile numărului trei al Ceramics Now. Acesta a trimis două lucrări care vor fi expuse la Cluj.

Piesele artiştilor vor putea fi admirate la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Cine e Vasi Hîrdo

Este un tânăr ambiţios, pasionat de artă, student în anul I la Istoria Artelor (specializare din cadrul UBB), însă la anul vrea să plece la Reykjavík (capitala Islandei) ca să înveţe la Facultatea de Fine Arts Practice cum să devină manager cultural.

Clujeanul e îndrăgostit de această ţară despre care ştie foarte multe. „Are o populaţie e mai mică cea a întregului oraş Cluj. Islanda a fost declarată cea mai verde ţară. Nu am de gând să rămân acolo“, afirma Vasi Hîrdo.
 

Mai puteţi citi:

VIDEO Cel mai mare povestitor al Angliei: „Poveştile sunt un mesaj despre cum oamenii ar trebui să trăiască“

FOTO VIDEO PREMIERĂ Festivalul Poveştilor din Transilvania. O istorisire britanică despre Napoleon, usturoi şi vampiri

EXCLUSIV Vampirii din Transilvania, ucişi de propriul mit

FOTO O englezoaică promovează Transilvania: de la Dracula la handmade

FOTO Transilvania de peste Atlantic. Povestea celei de-a 14 colonii americane

Usturoi ardelenesc pe covorul roşu. Şi nu oriunde, ci la Festivalul de Film de la Cannes

FOTO VIDEO Tom Sawyer, varianta de Cluj. „Transylvanian Garlic“, filmul prieteniei dintre un copil ţigan şi unul român

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite