Managerul unei reviste de cultură înjură ca la uşa cortului şi ameninţă jurnaliştii: „F... -ţi Cristoşii mamii mă-tii, că te rup!  Îţi sparg fălcile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Arman, managerul revistei culturale „Tribuna“, cel despre care presa scria în primăvară că este în război cu propriii colegi şi cu intelectuali din toată ţara, printre care Nicolae Manolescu şi Andrei Pleşu, este, din nou, protagonistul unui scandal. În contextul unei discuţii despre starea presei la o lansare de carte a lui Cornel Nistorescu, Arman l-a înjurat de mamă pe un jurnalist şi a ameninţat că-l bate.

„F... -ţi Cristoşii mamii mă-tii, că te rup! Te aştept când ieşi. Îţi sparg fălcile“, i-a spus ieri Mircea Arman, managerul revistei de cultură „Tribuna“ jurnalistului Mihai Şoica de la Evenimentul Zilei.

Scena, care s-a petrecut, ieri, la lansarea a două cărţi ale lui Cornel Nistorescu, i-a lăsat cu gura căscată pe toţi. Se discuta despre starea în care se află presa azi, iar Nistorescu a afirmat că e nevoie de o lege a presei. În acel moment Mircea Arman a declarat că jurnaliştilor trebuie să li se aplice cât mai repede sancţiunile din Codul Penal şi să facă puşcărie dacă trebuie.

Evenimentul a fost relatat de jurnalistul Tiberiu Fărcaş pe site-ul clujulcultural.ro. Redăm mai jos pasaje din materialul acestuia:

„În acest text voi lăsa deoparte tonul descriptiv şi voi scrie la persoana întâi. O fac pentru prima oară pe acest site, şocat de ce mi-a fost astăzi dat să trăiesc. Rog scuze deci potenţialilor cititori.

Am mers de dimineaţă la UBB, la Catedra de Jurnalism, pentru a asista la întâlnirea reputatului jurnalist Cornel Nistorescu, patronul siteului cotidianul.ro, cu studenţii clujeni. A fost de fapt lansarea cărţilor sale de publicistică apărute la editura Compania, „Reporter la sfârşitul lumii“ şi „Români, vi se pregăteşte ceva“ urmată de o discuţie cu studenţii la jurnalism.

Apoi a venit ora 16.00 când a avut o nouă lansare, la eleganta librărie Book Corner, alături de Andrei Marga, care şi-a lansat volumul despre guvernanţă.
Din nefericire pentru lansare, la ea a participat domnul Mircea Arman, managerul controversat şi contestat al revistei Tribuna.
Discuţiile au curs bine. Au vorbit Andrei Marga, Petre Romoşan, Florin Danciu, Alexandru Vlad, Vasile Gogea, Romeo Couţi şi …evident,  Cornel Nistorescu. (…)

Nistorescu a atins problema stării catastrofale a presei române actuale, pledând pentru reglementarea domeniului, moment în care a izbucnit “recitalul” lui Mircea Arman. Roşu la faţă, nervos, tremurând de furie, acesta a solicitat ca jurnaliştilor să li se aplice cît mai repede sancţiunile din …Codul Penal.

“Nu se poate să se scrie orice despre oricine în presă. Trebuie să plătească jurnaliştii, să se aplice Codul Penal, să se meargă la puşcărie dacă trebuie. Nu pe civil trebuie dat jurnalistul în judecată, ci pe penal. Pe Civil dacă îi ceri despăgubire trebuie să plăteşti taxă de timbru! Pe penal e mult mai uşor, îi faci plângere penală, eu sunt avocat domnule, eu ştiu cum trebuie, şi aceşti jurnalişti care calomniază trebuie sancţionaţi, să ia amendă penală, să fie condamnaţi la puşcărie dacă asta merită şi asta decide justiţia” a “argumentat” Arman.  Patronul editurii Compania, Petru Romoşan, şi-a manifestat public susţinerea pentru poziţia lui Arman.

Atunci din sală jurnalistul de investigaţii Mihai Şoica, de la “Evenimentul Zilei”, care a lucrat cu Nistorescu la acest cotidian, unde de altfel scrie şi în prezent, i-a spus managerului Arman că asta înseamnă cazier, că e foarte dur pentru jurnalişti şi, mai ales, că e uimit că un director de ziar cultural, manager chiar, susţine cu atâta zel ca jurnaliştii să ia amendă penală!

Arman a luat foc! Dând pentru prima oară ochii cu cel care publicase articole incomode despre el, referitoare la o amendă penală pe care  a încasat-o de la Justiţie, Arman şi-a pierdut complet cumpătul, în plină lansare de carte! Vociferând, a părăsit sala, nu înainte de a-l provoca pe Mihai Şoica la… duel! Şi nu înainte de a profera injurii de Christoşi şi de mamă la adresa jurnalistului!!
De altfel, acesta l-a pus în dificultate şi pe directorul TVR Cluj, Romeo Couţi, care a fost întrebat dacă a primit comenzi politice la instituţia pe care o conduce, asta după ce directorul a discutat despre emisiuni făcute la comandă politică.

“Îţi arăt eu, eu fac culturism, am făcut box, ce ai putut scrie de mine, minciuni .Te aştept când ieşi”, “îţi sparg fălcile” a strigat Arman la ziarist nervos la culme.
În cele din urmă, după un schimb de vorbe pe un ton mai calm cu jurnalistul “Evenimentului Zilei”, Arman s-a aşezat pe un scaun,  în faţă, la câţiva paşi de Andrei Marga şi Cornel Nistorescu.

A fost momentul în care un jurnalist de la Ziua de Cluj şi subsemnatul, reporter clujulcultural.ro am argumentat că discuţia despre starea presei e superfluă din moment ce un manager de ziar solicită cu atâta ardoare … aplicarea de amenzi penale jurnaliştilor şi chiar, la limită,  închiderea lor. Şi care se comportă la o lansare de carte de nivelul prestaţiei din această seară a domnului manager….de gazetă culturală.

Cornel Nistorescu a privit mult timp show-ul perplex.

Apoi a spus clar că el pledează pentru reglementarea domeniului printr-o lege a presei şi nu e de acord ca ziariştii să facă puşcărie!

Praf s-a ales de lansarea lui Nistorescu. Poate îi spune domnul Arman de ce“.

Ce zice Arman

Contactat de reporterul „Adevărul“, managerul revistei „Tribuna“ a declarat: „Mă deranjaţi degeaba. Dacă cineva are ceva de spus să meargă în justiţie“.
Jurnalistul Mihai Şoica a afirmat că îl va da în judecată pe Mircea Arman şi că nu a avut niciun conflict cu acesta.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu (n.r. revista este în subordinea CJ Cluj) şi-a cerut azi, public, în cadrul unei conferinţe, scuze pentru ieşirea nepotrivită a lui Mircea Arman. Uioreanu a mai afirmat că va face o anchetă.

„Îmi cer scuze în mod public, în numele domnului Arman pentru acest incident. În numele instituţiei Consiliului Judeţean Cluj îmi cer scuze. Voi face o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat acolo şi voi lua măsurile care se impun, comportamentul lui nu ţine doar de cei şapte ani de acasă, acolo a fost mult mai mult“, a spus Uioreanu.

Despre Tribuna

Tribuna este o revistă de cultură care apare la Cluj. Revista a fost fondată de Ioan Slavici în 1884. O nouă serie a apărut începând din 10 februarie 1957, cu apariţie săptămânală. Noua serie de după revoluţie, cu apariţie bilunară, este editată sub egida Consiliului Judeţean Cluj, cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural Naţional. Revista are 24 de pagini, cu rubrici definite: editorial, eseu, interviu, carte, arte plastice, muzică, film, teatru, meridian, media, arhivă.

Mai puteţi citi:

Managerul revistei culturale „Tribuna“ îi numeşte slugi pe Manolescu, Pleşu, Liiceanu şi Patapievici

Clujul a ajuns centrul unui scandal în care sunt implicaţi intelectuali din întreaga ţară. Noul manager al revistei culturale „Tribuna“, care a promis o revoluţie a instituţiei, este în război cu propriii colegi, dar şi cu intelectuali din toată ţara printre care Nicolae Manolescu, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu sau Horea-Roman Patapievici. Circa 500 de oameni de cultură au semnat o petiţie împotriva lui Mircea Arman.

Problemele culturale de la „Tribuna“ se rezolvă cu comisia de disciplină şi cu poliţia

Circa 50 de scriitori, studenţi, ziarişti şi angajaţi ai unor instituţii de cultură din Cluj au protestat faţă de abuzurile la care sunt supuşi jurnaliştii de la cea mai importantă revistă culturală din Ardeal de către managerul Mircea Arman. În timp ce îl „judeca“ pe un coleg în Comisia de Disciplină, Arman a chemat poliţia, deranjat de protestul scriitorilor.

Consiliul Judeţean Cluj, campion la ineficienţă: nu a răspuns de trei luni la o sesizare privind scandalul naţional de la revista “Tribuna”

Scandalul de la „Tribuna”, cea mai importantă revistă culturală din Ardeal, deţinută de Consiliul Judeţean Cluj, a izbucnit în 27 februarie, şi a intrat în atenţia a 500 de intelectuali din toată ţară, printre care şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. La petiţia depusă atunci de angajaţii revistei şi de sutele de intelectuali care îi cereau demisia directorului Mircea Arman nu s-a răspuns nici astăzi.

Soluţia managerială finală la „Tribuna“ - trei redactori din patru au fost concediaţi dintr-o cauză penibilă

Gestul de solidaritate exprimat, la Gala de deschidere a TIFF, de directorul Tudor Giurgiu, cu redactorii revistei Tribuna nu a avut ecouri la Consiliul Judeţean. Mai mult, astăzi, a fost făcută publică informaţia conform căreia trei dintre cei patru redactori au fost concediaţi pentru că funcţiilor lor nu corespundeau cu o organigramă modificată.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite