Lupta societăţii civile cu criza trece prin Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concluzia dezbaterii organizate de Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj" despre relansarea economiei este că „furculiţa şi cuţitul" sunt în mâinile Guvernului.

„Putem relansa economia fără susținerea IMM-urilor și fără crearea de locuri de muncă?" este întrebarea la care au încercat să răspundă, ieri, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi candidaţi la Primăria Cluj-Napoca. Evenimentul organizat de Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj" a avut loc în sala de conferințe a stadionului Cluj-Arena. Din dezbatere a reieşit că soluţiile pentru ieşirea din criză ar trebui în primul rând să vină în urma unor măsuri ale Guvernului.

Au dispărut 300.000 de firme

Grupul de iniţiativă Lobby pentru Cluj a făcut publică o scurtă analiză a situaţiei economice a României pe ultimii ani. „Măsurile anticriză, inițiate de guvernul Boc abia la începutul verii anului 2009 și continuate în 2010-2011 la comanda FMI-BM-Băncii Europene, au condus la dispariția a peste 300.000 intreprinderi mici și mijlocii (IMM) și la disponibilizarea a 630.000 de angajați. Astfel a crescut numărul șomerilor, a celor asistați social și a evazioniștilor fiscali, rata de ocupare a forței de muncă ajungând la cel mai jos nivel (58.8%) raportat la cel normal (70%), pe care îl înregistrează Germania în această perioadă critică", este una dintre concluziile analizei.

În Cluj există 17.409 IMM-uri, în condiţiile în care din 2009 numărul acestora a scăzut constant. În  2009, 7.000 de IMMuri şi-au sistat activitatea la Cluj.

Guvernul să facă

Sorin Jeflea, directorul regional OMNIASIG, a susţinut că în relaţia cu IMM-urile „statul ar trebui să plătească la timp atunci când comandă o lucrare şi să returneze TVA-ul la termen către firme".  Unul dintre participanţi, deputatul independent Mircia Giurgiu s-a arătat nemulţumit de soluţiile pe care Guvernul le-a găsit până acum pentru a ajuta IMM-urile. „Nu am primit sprijin din partea colegilor de partid în niciuna din iniţiativele legislative pe care le-am avut în ultimii 3 ani de mandat ca deputat. Soluţia pentru economia românească este ca Guvernul să investească banii pe care îi are în obiective care aduc plus valoare şi să ajute astfel la crearea de locuri de muncă şi să reducă fiscalitatea", a spus Mircea Giurgiu.

Ramon Moldoveanu, om de afaceri şi consilier judeţean clujean, a spus ca e de dorit ca Guvernul să găsească soluţiile necesare la ieşirea din criză a IMM-urilor: „Trebuie să renunţăm la investiţiile inutile şi să folosim banii pentru angajarera şomerilor". Acesta a mai spus că raportul persoanelor care sunt asistate cu al celor care sunt angajate ar trebui să fie invers, dar întrebat de comisie cum ar trebui făcut acest lucru, Ramon Moldovan n-a avut nici o soluţie

Investiţie în oameni

În schimb, Simona Baciu,  preşedintele Fundaţiei Copii Fericiţi, a spus că România trebuie  să se investească în resursele umane, în formarea unor angajaţi mai buni. Replica a venit de la Robert Rekers, directorul general al Băncii Transilvania, care a arătat că românii sunt consideraţi angajaţi buni de către toţi străinii care au lucrat cu angajaţi din ţara noastră.

Cristian Fertea, trainer şi specialist în resurse umane, e de părere că IMM-urile ar trebui să îşi dezvolte cultura antreprenorială şi fiecare patron de IMM să facă un curs minimal de afaceri. Aceasta este în opinia sa soluţia pentru ca IMM-urile să angajeze mai mulţi oameni şi să se dezvolte. 

O altă opinie exprimată în cadrul întâlnirii a fost cea a Cristinei Grigore, preşedinte al Fundaţiei „Părinţi clujeni". „Trebuie dezvoltat antreprenoriatul social, trebuie să se facă afaceri cu impact în rândul păturilor sociale defavorizate. De asemenea, trebuie ca multinaţionalele să nu mai caute mereu cea mai ieftină mână de lucru, pentru că la un moment dat acest rezervor de mâini de lucru ieftine va seca şi vor epuiza toate ţările aflate în această situaţie", a precizat Cristina Grigore.

„Lobby pentru Cluj"


Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj" cuprinde membri ai sindicatelor, patronatelor şi reprezentanţi ai societăţii civile din oraş. Membrii grupului au luat parte la proiectul Partener Activ şi Implicat, organizat de Academia de Advocacy din Timişoara, care a urmărit formarea a 800 de persoane în domeniul „lobby şi advocacy", care să reprezinte grupurile legitime de interese la nivel naţional şi care să reuşească să transforme dialogul social într-o practică eficientă. Comisia de Experţi a Grupului este formată printre alţii din preşedintele Robert Rekkers (directorul general al Băncii Transilvania), Mihaela Rus (vicepreşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj), Adrian Coroian (vicepreşedintele Asociaţiei Patronale LIR) etc.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite