Lucrurile mici care ne pot schimba viaţa: cum ne ajută cuvântul „mulţumesc“ şi cum putem fi creativi zi de zi - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Pentru mine, cel mai mult contează să ştiu că ceea ce fac nu fac doar pentru mine”, spune Dacian Păşcuţă, un tânăr şi ambiţios consultant de marketing din Cluj, unul dintre autorii cărţii „Inspiraţie pe Plus”.

În urmă cu sute de ani, filosoful grec Aristotel spunea că suntem ceea ce facem în mod repetat. ”Cum să fim inspiraţi şi creativi dacă nu facem constant acţiuni care ne ajută să fim aşa?”, întreabă Dacian Păşcuţă, un tânăr consultant de marketing din Cluj. A scris împreună cu speakerul motivaţional Lorand Soares Szasz şi designerul Andrei Ureche o carte numită ”Inspiraţie pe Plus”.

”În fiecare zi, la muncă, aveam de creat ceva, un text, o strategie, un proiect, însă existau unele zile în care pur şi simplu simţeam că treaba nu merge şi că stau pe loc”, povesteşte Dacian. Într-o şedinţă de lucru s-au făcut liste cu idei şi obiceiuri care i-ar ajuta să intre în starea necesară ca să creeze. ”Când am făcut publică lista s-a născut o nouă întrebare: ce-ar fi să scriem o carte despre asta? Iar volumul Inspiraţie pe Plus nu este altceva decât o colecţie de idei cu ajutorul cărora să eviţi astfel de zile şi să ai constanţă în creativitate”, continuă Dacian explicaţia.

E convins că orice mişcare e mai bună decât apatia. Iar atunci când nu avea inspiraţie ieşea la aer.

image
”Când mă simţeam fără inspiraţie, funcţiona să schimb mediul. Când am început să observ că până şi ieşitul pe balcon 5 minute îmi făcea bine, am căutat să văd de ce, ce se întâmplă la nivelul creierului şi cum aş putea să îl educ şi mai mult spre inspiraţie”, povesteşte acesta.

În opinia sa, toţi ne găsim inspiraţia în şase categorii de lucruri, pe care le prioritizăm diferit, în lucruri sau activităţi care ne aduc: siguranţă, varietate, semnificaţie şi stimă de sine, iubire şi contact uman, creştere personală şi contribuţie. ”Orice facem, orice ne inspiră se găseşte în una dintre aceste categorii. Pentru cei interesaţi, Abraham Maslow si Tony Robbins au scris mai multe pe acest subiect. Pentru mine, combustibilul care mă ţine în mişcare ţine de semnificaţie şi contribuţie. Mă simt cel mai împlinit şi inspirat atunci când pot să inspir la rândul meu”, mărturiseşte tânărul (foto sus, credit foto: arhivă personală).

În carte, autorii propun 52 de soluţii pe care, cu toţii, le-au verificat atât asupra lor, cât şi a celor din jur, iar răspunsurile au fost de bun augur. Asta i-a convins că acele 52 de idei despre care au scris pot ajuta şi alţi oameni.

”Cel mai greu de conştientizat a fost că percepţia mea despre viaţă nu e la fel ca a celor din jur. Dacă nu sunt în stare să mă pun în ”pantofii” celuilalt, să văd ce crede el despre viaţă, ce îl împinge să facă ceea ce face, nu sunt nici mai bun decât el, nici în stare să îl ajut, pentru că îl judec”, consideră Dacian.

Despre cum vede el acele 52 de soluţii spre inspiraţie despre care scrie şi cum a descoperit magia din spatele cuvântului ”mulţumesc”, povesteşte, într-un interviu, pe scurt.

O altă metodă de a fi inspirat pe care o aminteaţi în cele 52 din carte este aceea în care ne sfătuiţi să închidem televizorul. Mai spuneţi că ”s-a demonstrat că acesta tâmpeşte” şi că ar trebui să ne învăţăm cum să ne resetăm. Spuneţi-ne cum faceţi dvs această resetare?

O resetare nu este altceva decât să revii la lucrurile de esenţă. Televizorul dăunează pentru că nu prea vorbeşte despre astfel de lucruri. Din contră, se promovează ştiri negative, cancan, discuţii superficiale şi artificiale, violenţă etc. Toate astea te distrag de la misiunea de a deveni o persoană mai bună. John Maxwell spunea “o persoană ori creşte, ori moare”, aşadar, filtrarea informaţiei e simplă: ce văd/aud/citesc mă ajută să cresc, să mă dezvolt? Dacă da, o fac. Dacă nu, înseamnă că aleg să contribui la propria-mi limitare.

Ce cuvinte canalizează calea spre inspiraţie şi pot genera energie pozitivă?

Am putea începe cu “mulţumesc” şi “te rog”. Cred, sincer, că dacă le-am instala ca obiceiuri, să le spunem în fiecare zi, am trăi într-o altfel de societate. În special, nouă, românilor, ne cam lipsesc cuvintele de apreciere. Poate şi din cauza erei totalitare prin care am trecut, dar asta nu e o scuză. 

Prea puţini părinţi îşi mai încurajează copiii să facă ce le place, dar nu pierd ocazia să îi critice şi să le spună ce nu fac bine. La fel în cupluri, la fel la locul de muncă.

Însă, există o lege universală care spune că “bine faci, bine găseşti”. Se numeşte legea reciprocităţii. Toţi aşteptăm să fim apreciaţi, dar cum ar fi să începem prin a aprecia? Să mulţumim, să încurajăm, să facem complimente autentice. Şi Dumnezeu are grijă să ni se şi întoarcă tot binele, într-o formă sau alta.

Când aţi descoperit magia din spatele banalului, dar foarte importantului ”mulţumesc”?

Am învăţat-o de la colegele mele de la Customer Care. Vedeam că la orice lucru mic spuneau “mulţumesc” şi, iniţial, am crezut ca face parte dintr-o procedură. Apoi, văzând reacţiile clienţilor, mi-am dat seama că acel “mulţumesc” era un indicator al unei relaţii de încredere şi apreciere reciprocă. Un astfel de mediu e cuib ideal pentru inspiraţie.

Mai puteţi citi:

Cum să-ţi recuperezi inspiraţia când mintea refuză să răspundă. Trei tineri susţin că au găsit reţeta creativităţii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite