Lucruri inedite despre cutremure. Câte seisme au loc anual şi cât de periculoase sunt

Lucruri inedite despre cutremure. Câte seisme au loc anual şi cât de periculoase sunt

Chiar şi după seismele puternice mai există supravieţuitori. FOTO: pixnio.com

În fiecare an, câteva mii de oameni îşi pierd viaţa într-un cutremur în întreaga lume. Deşi mulţi oameni asociază cutremurele cu catastrofele şi cred că un seism produce automat şi victime, în realitate lucrurile nu stau chiar aşa.

Specialiştii estimează că anual au loc circa 1,3 milioane de cutremure, iar peste 7.000 de oameni îşi pierd viaţa în acestea. De altfel, numai în California au loc anual peste 10.000 de cutremure. Asta înseamnă că de fapt cutremurele produc victime mult mai rar decât se crede în general.
 
Deşi este greu de estimat corect, se pare că cel mai letal cutremur ar fi avut loc în China, în secolul XVI. Se pare că în cutremurul violent care a avut loc pe 23 ianuarie 1556, ar fi pierit aproape un milion de oameni, mai exact 830.000.
 

Cel mai violent cutremur

 
Însă cel mai violent cutremur a avut loc mai aproape de zilele noastre şi a fost pe un alt continent. Cutremurul cu cea mai mare magnitudine, de 9,5, a fost înregistrat în America de Sud, mai exact în Chile, pe 22 mai 1960. Termenul „magnitudine” este utilizat pentru a exprima gradul de intensitate al unui cutremur. În România, cel mai puternic cutremur a avut loc acum două secole, pe 1802, în zona Vrancea. Se estimează că acesta ar fi avut între 7.9 şi 8.2 grade pe scara Richter.
 
Unele cutremure pot avea efecte nebănuite. Aşa s-a întâmplat în 2004, când, spun anumiţi specialişti, un cutremur care a lovit Sumatra a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde.
 
Tot în 2004, seismul care a generat un tsunami cumplit a slăbit o porţiune din falia San Andreas din California. Asta înseamnă că, uneori, cutremurele care se produc într-o parte a Terrei pot afecta puncte aflate în cealaltă parte a planetei. Însă cutremurele pot avea şi alte efecte. În 2002, un cutremur ar fi trezit vulcanul Etna, care a erupt la scurt timp după seism.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările