Lucian Mîndruţă, acuzaţie dură la adresa regizorului Cristi Puiu pentru afirmaţia de la TIFF. Confuzia jurnalistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Mîndruţă s-a alăturat celor care l-au atacat pe regizorului Cristi Puiu.
Lucian Mîndruţă s-a alăturat celor care l-au atacat pe regizorului Cristi Puiu.

Lucian Mîndruţă s-a alăturat celor care îl atacă pe cunoscutul regizor Cristi Puiu, după ce afirmaţiile făcute de acesta referitor la purtarea măştii în spaţiile deschise.

Mîndruţă s-a arătat jignit şi de una dintre afirmaţiile artistului. „Dacă vă spun ăştia să mergeţi în mâini, o să mergeţi. La Eroilor!”, a spus artistul, în cadrul unui scurt discurs ţinut la TIFF, înaintea proiecţiei unuia dintre filmele sale. 

Lucian Mîndruţă a fost revoltat şi de faptul că rezigorul Cristi Puiu a contestat măsura autorităţilor locale din Cluj, care au impus obligativitatea purtatului măştilor şi în spaţiile libere.

În schimb, Mîndruţă nu pare să fi remarcat că Puiu s-a referit strict la obligativitatea purtării măştilor afară, şi nu în spaţiile publice închise. Jurnalistul l-a acuzat pe cineast că este egoist şi că pune mai presus ideea ca oamenii să-i urmărească filmele decât sănătatea spectatorilor. 

Nu în ultimul rând, Lucian Mîndruţă a mai afirmat şi că: „Tot aşa cum îmi spun c-aş putea să mă uit la filmele tale pe laptop, şi nu într-o sală”, acuzându-l că expune oamenii la riscuri, aducându-i în sălile de cinematograf.

În realitate, România este una dintre puţinele ţări în care cinematografele au rămas închise, fiind considerate de autorităţi mai riscante decât, de exemplu, sălile de păcănele, care au fost deschise. În plus, toate filmele de la TIFF au fost proiectate în spaţii deschise, inclusiv „Malkrong”, filmul lui Puiu.

"Daca va spun astia sa mergeti in maini o sa mergeti. La Eroilor!". 

Nu, Cristi. Daca imi spun sa merg in maini, ca ordin, fara pic de ratiune, fara niciun motiv, doar de dragul de a da un ordin, te asigur ca nu il execut.

Eu respect ce are in spate stiinta. Si nu o fac pentru mine, care poate scap de boala asta, ci ca sa n-o dau si altora, inclusiv mamei mele.

De aia s-a enervat lumea pe tine pe facebook, Cristi. Pentru ca tu ai pus mai sus experienta de a-ti vedea filmul de sanatatea oamenilor.

Si nu, nu e.

Filmul e arta si arta vine dupa supravietuire, dupa sanatate, nu inaintea ei. Asa e piramida aia a cineastului Maslow.

Alminteri, eu ma simt jignit de aceasta formula: "Daca va spun astia".

Nu pentru ca imi spun astia pun masca in interior. Ci pentru ca imi spun eu.

Tot asa cum imi spun c-as putea sa ma uit la filmele tale pe laptop, si nu intr-o sala. 

Sigur, atunci cand o sa faci ceva in care binele invinge, nu ca in viata reala...”, a scris Mîndruţă pe Facebook.

Ce s-a întâmplat la TIFF

Reacţia jurnalistului vine după ce cunoscutul regizor a luat cuvântul înaintea proiecţiei filmului Malkrong, vineri seară, la TIFF. Cristi Puiu a apărut în faţa spectatorilor cu masca în mână şi le-a vorbit despre ceea ce el consideră că reprezintă un abuz şi o decizie absurdă a autorităţilor, obligativitatea purtării măştilor inclusiv în spaţiile deschise. Puiu a dat asigurări că a utilizat şi va utiliza întotdeauna masca în spaţiile închise, că va respecta distanţarea socială şi orice măsuri menite să limiteze răspândirea Covid-19, însă s-a arătat consternat de decizia autorităţilor locale din Cluj, care au impus măştile şi în aer liber.

Reputatul regizor a făcut o legătură între abuzurile la care erau supuşi oamenii înainte de 1989 şi ceea ce se întâmplă acum. Deşi publicul, care de asemenea a respectat măsurile de distanţare, l-a aplaudat, Puiu a fost criticat şi ironizat pe reţelele de socializare. Numeroase voci au considerat că artistul a instigat publicul la nerespectarea măsurilor luate de autorităţi, iar ironiile sale i-au deranjat pe unii internauţi.

Discursul artistului

,Am înţeles că de mâine se poartă mască de protecţie în aer liber la Cluj. Îmi pare rău pentru dumneavoastră. Este un film de 200 minute. Să staţi cu masca pe faţă şi să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Vă rog să plecaţi când simţiţi că trebuie să ieşiţi. Când nu mai suportaţi să plecaţi. Vă rog foarte mult!

Dacă dumneavoastră sunteţi astăzi aici şi vă uitaţi la un film este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în Decembrie ’89 care au spus nu dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne tradeze ca pe nişte vite. Există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil. Oamenii la Cluj sunt disciplinaţi şi atenţi la aceste detalii (n.r. - s-a referit la respectarea măsurilor de distanţare socială), dar ca orice abuz trebuie amendat. Dacă nu o faceţi dumneavoastră, prin vot de această dată, nu o face nimeni.

Respect distanţarea socială şi port masca de fiecare dată când intru într-un spaţiu închis, dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă că o să mergeţi în mâini, pe Eroilor”, a spus Cristi Puiu, în aplauzele asistenţei.

Masca a devenit obligatorie la Cluj şi în spaţiile deschise

Autorităţile locale din Cluj au instituit obligativitatea purtării măştii de protecţie şi în anumite spaţii libere, la diverse evenimente. Măsura a intrat în vigoare la Cluj începând de sâmbătă, de la ora 00.00. Asta deşi Clujul, unul dintre cele mai mari judeţe ale ţării, nu se află nici printre primele 10 judeţe ca număr de infectări.

„CJSU a decis în această seara ca incepând cu data de 8 august 2020, ora 00.00, pe întreg teritoriul judeţului Cluj, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul şi gura, la întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment organizate în spaţii publice deschise, în zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje şi adunări cu caracter religios. Orarul de aplicabilitate este 0-24, pe toată durata stării de alertă”, a anunţat prefectul de Cluj, Mircea Abrudean. 

Culmea este că de pe lista evenimentelor enumerate la care oamenii sunt obligaţi să poiarte măşti lipsesc întrunirile politice, ceea ce poate da naştere unor interpretări şi îi poate face pe clujeni să se simtă discriminaţi. Asta cu atât mai mult cu cât importanţi lideri politici, inclusiv preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, dar şi reprezentanţi de marcă ai opoziţiei, precum Marcel Ciolacu, au sfidat regulile şi au apărut fără mască la diverse evenimente, deşi oamenilor de rând le solicitau să poarte întotdeauna mască.

Citeşte şi

VIDEO Protestul unui cunoscut regizor faţă de obligativitatea purtării măştilor în spaţiile deschise. „Dacă o să vă ceară mâine să mergeţi în mâini, aşa veţi face”

Mamaia vs. Ibiza. „Manelişti care răcneau încontinuu, duhori pestilenţiale pe plaje şi preţuri cum n-am văzut nici la Miami”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite