„Lotul proxeneţilor“ din Turda care ducea prostituate în Tenerife a fost eliberat din arest preventiv

„Lotul proxeneţilor“ din Turda care ducea prostituate în Tenerife a fost eliberat din arest preventiv

Unul dintre liderii reţelei este Mihai Moldovan, din Turda. FOTO: Arhivă personală

Persoanele arestate în aşa-zisul „lot al proxeneţilor de la Turda”, care duceau prostituate în Spania, au fost eliberate din arest preventiv. Tribunalul Cluj a decis că cele şase persoane să fie cercetate sub control judiciar.

Este vorba despre Oltean Flaviu Ştefan, Cladoveanu-Andrei Robert-Nicolae, Mihai Moldovan Septimiu, Tandură Alexandru Dan, Micu Laura Luminiţa şi Cocoloş Silvia Mirela, suspecţi într-un dosar de proxenetism, care erau în arest preventiv de la începutul lunii februarie. 

„Proxeneţii din reţea duceau fetele în Tenerife şi Madrid pentru a le plasa pe stradă. În momentul în care prostituatele aveau clienţi erau obligate să raporteze tot: locaţie, sume încasate, cu cine merg etc”, arată procurorii.

Unul dintre liderii grupării este turdeanul Mihai Moldovan, suspectul din atacul cu grenadă de la pizzeria Pharaon Turda, din 2003. Acesta a fost cercetat în dosarul „Grenada”, alături de Ovidiu Vancea "Balibacea", Szasz Francisc şi Victor Zăgrean. Cei patru ar fi aruncat o grenadă într-o pizzerie din Turda. Instanţa din Iaşi a considerat că nu sunt destule probe. Ulterior, în 2008, Moldovan a fost închis pentru trafic de droguri - 4 ani. 

În dosar este cercetată şi Ancuţa Cârcu, membru al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor. Aceasta nu a fost arestată preventiv. Fost membru PRM, Cârcu a intrat în AUR la finele anului trecut, în decembrie şi este prim vicepreşedinte al organizaţiei Vladeşti-Galaţi. Cârcu a precizat că este administrator al unui club în Tenerife, dar nu are nicio legătură cu prostituţia. 

 

Percheziţii la începutul lunii februarie

 
În 2 februarie a.c., poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Turda, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, au pus în executare un număr de 16 mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Turda, comuna Mihai Viteazu, precum şi pe raza judeţelor Argeş, Mureş, Giurgiu, Dâmboviţa, Suceava şi Dolj, la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de proxenetism, şantaj, camătă şi influenţarea declaraţiilor. 

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul ataşatului de afaceri interne de la Ambasada României din Madrid, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Serviciului de Investigaţii Criminale, Secţiei 9 Poliţie Rurală Turda şi a Biroului de Ordine Publică Turda, dar şi a poliţiştilor din cadrul Inspectoratelor de poliţie judeţene Argeş, Mureş, Giurgiu, Dâmboviţa, Suceava şi Dolj, precum şi cu suportul de specialitate al Serviciului de Acţiuni Speciale Cluj, Brigăzii de Operaţiuni Speciale Cluj şi a Serviciului Criminalistic.
 

Reţeaua a ajuns până în Tenerife

 
Totodată, în baza cooperării judiciare în materie penală, prin intermediul EUROJUST, la percheziţii au participat şi ofiţeri de legătură din cadrul Poliţiei Naţionale Spaniole. 

Concomitent, în baza unui ordin european de anchetă, pe teritoriul Spaniei, respectiv în Madrid şi Santa Cruz de Tenerife, au fost desfăşurate un număr de 6 percheziţii domiciliare, la care a participat un poliţişt din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Turda. 

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în România au fost ridicate 31 de telefoane mobile, 4 laptopuri, 78 de înscrisuri cu valoare probatorie, un hard extern şi o tabletă. În urma activităţilor desfăşurate pe teritoriul spaniol, a fost ridicată suma de 17.620 euro, 15 telefoane mobile, 9 ceasuri de lux, 3 laptopuri, bijuterii şi înscrisuri. De asemenea, a fost dispus sechestrul asigurător pe 2 autoturisme. 

Percheziţiile s-au desfăşurat la domiciliile a doi bărbaţi de 32 şi 48 de ani, din municipiul Turda, dar şi la locuinţele a altor 9 persoane cu vârste cuprinse între 26 – 45 de ani, de pe raza judeţelor anterior menţionate. Cei în cauză sunt bănuiţi că în perioada 2017-2020 ar fi înlesnit practicarea prostituţiei a unui număr de 15 persoane pe teritoriul Spaniei, Germaniei, Austriei, Belgiei şi Angliei, beneficiind de foloase materiale în urma acestei activităţi. 

În urma verificărilor efectuate, a reieşit faptul că bărbatul de 48 de ani, din municipiul Turda, ar fi încercat, prin corupere, să determine persoanele vătămate să-şi modifice declaraţiile în faţa organelor de cercetare penală.
 


Cercetaţi sub control judiciar  

 
Tribnalul Cluj a decis, miercuri, 7 aprilie, că cei şase pot fi cercetaţi în libertate, fiind impusă măsura controlului judiciar. Printre obligaţiile pe care aceştia trebuie să respecte se numără: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori va fi chemat; să informeze organul de urmărire penală de orice schimbare de locuinţă; să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea sa; să nu depăşească limita teritorială a României;-să nu comunice direct, indirect sau pe orice cale cu coinculpaţii din cauza cu nr. 936/P/2020 aflată în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, cu persoanele vătămate şi martorii din cauză.
   
 
Vă mai recomandăm: 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările