Lockdown sau restricţii moderate? Care este strategia câştigătoare în faţa valului Omicron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea rămâne cea mai importantă armă în lupta cu pandemia FOTO: Shutterstock
Vaccinarea rămâne cea mai importantă armă în lupta cu pandemia FOTO: Shutterstock

Tot mai multe ţări au decis să ridice restricţiile deşi se confruntă cu un val de pandemie care provoacă cifre record. Ţări ca SUA, Marea Britanie, Israel şi Danemarca au renunţat aproape complet la măsurile restrictive, în timp ce state precum China continuă să parieze pe lockdown.

Valul 5 al pandemiei pune autorităţile într-o mare dilemă. Pe de o parte, cei mai mulţi experţi au ajuns la concluzia că nu sunt indicate măsurile foarte dure de tip lockdown, dar şi că România nu îşi poate permite în acest moment să renunţe la toate restricţiile. Pe de altă parte, alţi experţi, cer măsuri mai dure, însă aceştia sunt tot mai puţini.

De altfel, tot mai multe ţări au decis să renunţe la măsurile dure, chiar dacă au înregistrat recorduri de cazuri. Este situaţia SUA, Israelului, Marii Britanii sau a Danemarcei, care au ridicat deja cea mai mare parte a restricţiilor. În schimb, ţări precum China continuă să fie fidele măsurilor extrem de dure.

Nu e mai puţin adevărat că spre deosebire de ţările din prima categorie, România stă prost în ceea ce priveşte rata de vaccinare, iar populaţia este, din acest motiv, mai expusă. Există însă şi aici un aspect: mulţi români au trecut prin boală, iar acest lucru îi face mai puţin predispuşi la forme grave.

„Un lockdown nu ar avea efect”

Expert în politici de sănătate publică şi management sanitar, românca Oana Geambaşu, desemnată să coordoneze un vast studiu comandat de Comisia Europeană despre efectele pandemiei asupra ţărilor europene, crede că un nou lockdown ca cel din intervalul martie – mai 2020 nu ar rezolva problema. 

„Restricţiile în contextul Omicron sunt relativ ineficiente la acest moment. Contagiozitatea este foarte crescută, petrecerile de Revelion au fost un vector de răspândire, acum observăm urmările. Un lockdown nu ar avea efect, deja virusul este foarte răspândit”, precizează Oana Geambaşu.

La rândul său, Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, spune că un lockdown nu se justifică acum. „Urmează o perioadă extrem de grea, în care vor fi foarte multe infectări, iar sistemul medical va face faţă cu greu. Vom avea foaret, foarte multe cazuri, iar medicilor le va fi greu, va fi complicat să evalueze atât de mulţi pacienţi. Din fericire, faţă de alte variante ale virusului, Omicron predispune mai puţin la forme severe de boală, mai puţine spitalizări şi decese. Pe de altă parte, începând din primăvară mă aştept ca lucrurile să se schimbe treptat şi să să ajungem ulterior să nu mai fie nevoie de măsuri restrictive. Din vară cred că ar trebui să revenim şi noi la normalitate, fără niciun fel de restricţii, să ne întoarcem la viaţa normală de dinainte”, a spus reputatul medic infecţionist.

Herman Berkovits, medicul fostului premier israelian Benjamin Netanyahu consideră că autorităţile române au luat măsurile potrivire. „Nu îmi permit să dau sfaturi autorităţilor române, acum, măsurile din România sunt mai dure ca în Israel, dar cred că sunt cele potrivite, în acest moment. Sunt profesionişti, oameni valoroşi care iau aceste decizii şi doar după ce analizează complex totul. Eu merg pe mâna lor”, spune Berkovits.

„Era bine dacă aveam o săptămână de lockdown”

În schimb, expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheş crede că restricţiile ar trebui să fie mai dure. Deşi admite că populaţia din România, la fel ca în toate celelalte ţări, e obosită de restricţii, el crede că o săptămână de lockdown după sărbători ar fi ajutat.

„Actualul guvern nu îşi poate permite politic să introducă un nou lockdown, pentru că nu ar respecta oamenii regulile, mai ales după atâta timp de măsuri inconstante şi după atâta indecizie. Ce ar fi ajutat era ca şcoala să nu fi început imediat după sărbători. Era bine dacă după Revelion, toată ţara intra o săptămână în lockdown”, a spus Cherecheş.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Anunţul unui reputat medic român: „Acest val va fi ultima strigare”. Când scăpăm de pandemie şi de restricţii

Sfaturile medicului lui Netanyahu pentru România. Medicamentul care poate face diferenţa în cazul COVID

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite