„Lizzie, fă lumii un bine, ia un pistol şi împuşcă-te!“. Mesajul emoţionant al celei despre care se spune că e cea mai urâtă femeie din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lizzie Velásquez, despre care se spune că ar fi cea mai urâtă femeie din lume, este o tânără din State devenită speaker motivaţional. În intervenţia sa de la conferinţele TEDx, de acum trei ani, ea povesteşte cât de greu i-a fost să accepte că este diferită de alţii şi cum a reuşit să treacă peste cuvintele grele pe care i le-a adresat lumea.

Lizzie Velásquez (27 de ani) nu a cântărit mai mult de 29 de kilograme toată viaţa sa. Suferă de un sindrom care o împiedică să ia în greutate. „Da, ştiu cum sună. Pot să mănânc orice vreau şi când vreau şi tot nu mă îngraş“, spunea ea la conferinţele TEDx. Mai ştie că există încă o persoană pe glob cu aceeaşi boală ca şi ea.
Recunoaşte că i-a fost greu să realizeze că nu înfăţişarea sa, care din pricina bolii nu este una încântătoare, o defineşte.

Tânăra povesteşte că a fost crescută ca orice alt copil. La naştere, medicul i-a spus mamei sale că a fost un miracol că a venit pe lume şi a avertizat-o să se aştepte la ce e mai rău:

„I-a zis: să vă aşteptaţi ca fiica dvs să nu poată merge, vorbi sau să facă ceva din ceea ce oamenii normali fac singuri. Le datorez tot ce am reuşit până acum lor“.

Primul şoc a lui Lizzie a fost la grădiniţă. Nu era conştientă că arată diferit de ceilalţi copii. „O fetiţă s-a uitat la mine ca la un monstru, ca şi cum eu aş fi fost cel mai înfricoşător lucru pe care l-a văzut în viaţa ei. Prima mea reacţie a fost: asta e un copil foarte nepoliticos. Eu sunt amuzantă. Nu ştie ce pierde!“, povestea tânăra. Dar acea ziua a devenit din ce în ce mai rea. Nu înţelegea de ce. A mers acasă şi şi-a întrebat părinţii ce nu e în regulă. Atunci i-au zis de sindrom subliind că asta nu o va defini pe ea sfătuind-o să meargă la şcoală, să zâmbească şi să meargă înainte.

„Ce vă defineşte pe voi?“, întreabă Lizzie. Povesteşte că, la un moment dat, se uita în oglindă şi se gândea ce bine ar fi dacă ar putea şterge sindromul de care suferă, aşa cum se şterge o oglindă aburită. „Viaţa mea ar fi mult mai uşoară dacă aş face asta“, mărturisea ea gândurile pe care le-a avut în trecut.

Şi-a dorit enorm să fie normală, să arate ca şi ceilalţi copii, spera să se trezească dimineaţa cu un alt chip şi de fiecare dată se trezea dezamăgită. Părinţii şi prietenii care au susţinut-o şi au ajutat-o să vadă că sindromul de care suferă nu o defineşte pe ea ca om. „Viaţa mea mi-a fost dată ca şi vouă. Voi sunteţi cei care hotărâţi pe ce drum o luaţi, unul bun sau rău. Voi decideţi ce anume vă defineşte. Iar asta poate fi foarte greu, până vă daţi seama“, zice ea.

Un moment şocant l-a trăit când era în liceu, cineva postase un filmuleţ de câteva secunde cu ea. Milioane de oameni îl văzuseră. Mii comentaseră.

Un comentariu i-a zguduit lumea: „Oamenii spuneau: «Lizzie, fă lumii un bine, ia un pistol şi te împuşcă!» Gândiţi-vă la asta! Gândiţi-vă cum v-aţi simţi dacă oamenii, străini vouă, v-ar spune asta!“.

După acel episod şi-a dat seama că viaţa ei se află în propriile mâini. „Pot să aleg să-mi fac viaţa una foarte bună sau una foarte rea. (...) Apoi m-am gândit: îi voi lăsa pe oamenii care m-au făcut un monstru să mă definească? Nu! Scopurile mele, succesul şi realizările mă vor defini, nu fizicul meu! Şi nu sindromul pe care-l am şi nimeni nu ştie ce e“, afirmă tânăra.

Şi-a promis sieşi că va deveni speaker motivaţional, că va scrie o carte şi va avea o familie şi o carieră. 8 ani mai târziu, în 2013, vorbea la TEDx ca speaker motivaţional, iar câteva săptămâni mai târziu trimitea un manuscris spre publicare. Manuscrisul celei de-a treilea cărţi. Apoi a absolvit facultatea obţinând o licenţă în comunicare.

„Folosiţi toate acele lucruri negative de care vă loviţi în viaţă ca să deveniţi mai buni pentru că vă garantez că veţi câştiga!“, cu acest mesaj şi-a încheiat Lizzie discursul la TEDx.

Discursul inspiraţional al „celei mai urâte femei din lume”: „Tu defineşti ceea ce eşti” 

Mai puteţi citi:

De ce există puţine femei-lider în lume. „Ca societate, punem mai multă presiune pe băieţii noştri să aibă succes“

Din cei 190 de şefi de stat, la nivel mondial, doar 9 sunt femei. 13% dintre parlamentarii lumii sunt femei. 15% dintre poziţiile în consiliile de conducere ale marilor corporaţii sunt ocupate de femei. Chiar şi în organizaţiile non-profit, abia 20% sunt femei în funcţii de conducere.

VIDEO Cum te împiedică trecutul să ai succes în viitor. Psihologia timpului şi legătura cu eşecurile din viaţa ta

„Viaţa înseamnă tentaţie. E vorba de slăbiciune, rezistenţă, da, nu, acum, mai târziu, impulsivitate, chibzuinţă, focalizare asupra prezentului şi asupra viitorului. Virtuţile promise cad pradă pasiunilor momentului. Dintre adolescentele care au jurat abstinenţă sexuală şi virginitate până la căsătorie, îţi mulţumim George Bush, majoritatea, 60%, au cedat tentaţiilor sexuale din primul an. Şi cele mai multe nu au folosit metode contraceptive. Promisiuni deşarte“, aşa îşi începe prelegerea TEDx psihologul Philip Zimbardo.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite