Lista de la Cluj. Cele 11 puncte cerute de „Stradă”, care ar putea schimba radical România. Ce spun specialiştii despre reformele propuse de capitala Ardealului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii au venit cu 11 propuneri. FOTO: Florina Pop
Protestatarii au venit cu 11 propuneri. FOTO: Florina Pop

Cele 11 solicitări ale oamenilor care au protestat la Cluj-Napoca în ultima săptămână variază de la ridicarea imunităţii, parlament unicameral până la legea lustraţiei şi sistarea finanţării pentru cultele religioase. Cerinţele oamenilor au fost analize de analistul politic George Jiglău. Pe unele, acesta le consideră pertinente, iar altele sunt catalogate drept simple sloganuri.

Clujenii care au fost duminică în Piaţa Unirii au aprobat cele 11 solicitări cristalizate până acum din discuţiile avute: 

1 Ridicarea imuntăţii parlamentarilor

2. Parlament de 300 de membri

3 Parlament unicameral

4. 6% din PIB pentru Sănătate şi  Educaţie

5. Confiscarea averilor ilicite 

6 Deblocarea posturilor în Sănătate şi Educaţie 

7 Reducerea fiscalităţii

8. Două tururi la locale 

9 Legea lustraţiei

10 Stoparea privilegiilor acordate cultelor religioase 

11. introducerea votului electronic şi prin corespondenţă

“Adevărul” a stat de vorbă despre aceste solicitări cu George Jiglău, lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (UBB) şi unul dintre membrii Centrului pentru Studiul Democraţiei, instituţie care a redactat un studiu privind „Reforma mecanismelor de reprezentare politică”. Jiglău a făcut o analiză punct cu punct a celor 11 cerinţe ale protestatarilor Clujeni. 

Solicitările manifestanţilor din Cluj

1 Ridicarea imuntăţii parlamentarilor

Ridicare imunităţii este posibiliă şi realistă, dar e vorba despre acea imunitate care blochează anchetarea parlamentarilor de către justiţie, acea imunitate care îi transformă în „super-cetăţeni” ( Articolul 72 din Constituţie: parlamentarii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor). E necesară existenţa unei imunităţi rezumată la declaraţiile şi voturile politice ale parlamentarilor, pentru ca ei să fie feriţi de posibile abuzuri în execitarea funcţiei, dar acest lucru trebuie să fie clar specificat.

 2. Parlament de 300 de membri

3. Parlament unicameral

„Ar fi fezabile aceste două puncte prin modificarea Constituţiei, dar eu nu sunt de acord cu ele. Nu cred ca e potrivit parlamentul unicameral în România, sunt mai multe dezavataje decât avantaje. Acum foarte multe legi sunt adoptate tacit în prima cameră a Parlamentului, sunt multe legi ce vin de la iniţioator în formă nu foarte bine gândită şi trec de prima cameră a Parlamentului. Aceste probleme sunt corectate în cea de –a dpua cameră a Parlamentului. Se invocă problema de costuri , dar eu cred că nu costurile reprezintă problema, pentru că democraţia costă, important e să nu coste degeabă. Si votul prin corespondenţă costă, dar asta e, dacă vrei să ai democraţie trebui să-ţi asumi anumite costurile. Eu cred că problema costurilor nu este mai importantă decât avantajele bicameralismului. 

Oamenii sunt enervaţi nu din cauză că sunt mulţi parlamentari,  ci din cauza celor care ocupă acele funcţii;  Cred că solicitarea cu 300 de parlamentari e un slogan. Problema nu e numărul, ci că cei ce ajung parlamentrai sunt slab pregătiţi şi fac legi proaste. Mie mi-ar conveni să fie 600 de parlamentari, dar să fie buni şi să facă legi bune, nu numărul e problema , ci calitatea celor care ajung acolo. Dacă vor rămâne 300 de parlamentari, dar sunt la fel de incompetenţi nu va fi mai bine. 

4. 6% din PIB pentru Sănătate şi  Educaţie

E tot un fel de slogan şi acesta.Problema în sănătatea e cum sunt cheltuiţi banii care intră în sănătate. Există pentru Sănătate şi un buget separat care vine din asigurările de sănătate pe care le plătim toţi, banii sunt foarte mulţi, problema este cum sunt cheltuiţi. Dacă toţi banii care intră în sistem ar fi cheltuiţi bine  nu cred că ar fi mai fi probleme, Nu ar strica să fie mai mulţi bani pentru salarii, dotări, dar în prim rând trebuie să eficientizăm modul  în care sunt cheltuiţi banii. Dacă dam mai mulţi bani la Sănătate şi rămân găurile nu am făcut nimic.

Şi legat de Educaţie e nevoie de finanţare pentru infrastructura  şcolilor mai ales în mediu rural, pentru salariile profesorilor , pentru  cercetare. Sunt chestiuni importante,  dar cred că problema din spatele educaţiei ţine de dezvoltarea economică a României. Nu cred că economia română e capabilă să absoarbă – să zicem peste 15 ani, mai mulţi absolvenţi bine pregătiţi. Dacă nu dezvoltăm economia, aceşti oameni vor pleca afară. 

5. Consifcarea averilor ilicite

Din păcate legea care stabilea înfiinţarea agenţiei care va recupera banii din averile ilicite a fost blocată, recent, în Parlament. Sistemul actula nu e bine pus la punct. E foarte greu pentru ANAF să recupereze sumele declarate ca fiind ilicite de o hotărâre judecătorească. ANAF trebuie să lucreze cu executori judecătoreşti, e complicat şi de asta nici nu se prea recuperează acei bani. Câtă vreme nu există acel organism care să recupereze bani, rămâne un stimulent pentru cei ce ajung în funcţii să-şi umple buzunarele timp de 4 ani cât sunt la putere, apoi să facă câţiva ani de închisoare, dar în final banii să le rămân tot lor. Mulţi consideră că e o afacere bună. 

6 Deblocarea posturilor în Sănătate şi Educaţie 

E important să fie deblocate aceste posturi, dar să avem şi cu ce plăti oamenii. 

7 Reducerea fiscalităţii

Îmi place ideea, dar din nou dacă plătim mai puţin şi presupunem că se va face o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor, e foarte important să vedem cum cheltuim aceşti bani. Banii ajung la bugetul de stat, dar dacă nu sunt cheltuiţi eficeint,  degeaba sunt mai mulţi. Din această cauză se măreşte fiscalitatea, ca să umplem găuri. 

8. Două tururi de alegeri la locale 

Este unul dintre punctele promovate şi în studiu privind „Reforma mecanismelor de reprezentare politică” redacat de Centrul pentru Studiul Democraţiei. 

9. Legea lustraţiei

Simbolic e importată şi se poate face. Există elemente de lustraţie în legea actuală, toţi candidaţii trebuie să depună declaraţia dacă au colaborat sau nu cu fosta securitate. E important să existe o lege care să specifice că cei ce au colaborat cu Securitatea  nu au dreptul să candideze. E târziu, răul s-a prudus, dar e o chestie de principiu. 

10. Stoparea privilegiilor acordate cultelor religioase 

Se poate face prin lege, dar nu cred că partidele au curaj să se lege de pivilegiile  cultelor pentru că primesc privilegii foarte mari de pe urma asocierii cu biserica. E destulă furie şi legată de biserică şi de lieaderhispul bisericii,  dar nu mi se pare că e o problemă importantă a României. Cred că trebuie  să fie impozitată o instituţie ca BOR.

11 Introducerea votului electronic şi prin corespondenţă

Sunt două lucruri diferite. Votul prin corespondenţă, care e pe cale să fie introdus, nu e un fel de soluţie universală la problemele diasporei  şi nu va creşte prezenţa la vot semnificativ, pentru că cei care au vrut să voteze au stat şi la cozile interminabile. Nu cred că vor fi mai mulţi în urma acestui votului prin corespondenţă. E important însă să uşurezi posiblitatea oamenilor de a vota. E foarte important ca oamenii să ştie că trebuie să se înregistreze într-un registru electoral, pentru ca acest lucru dă posibilitatea autorităţilor să planifice unde se fac secţii de votare. Dacă lumea nu se va trece în registrul electoral, o să avem aceeaşi situaţiie.

Citeşte şi

A patra zi de proteste antisistem la Cluj. Oamenii fac liste cu solicitări: „Vrem lustraţie în administraţie”

A doua zi de proteste antisistem la Cluj. Circa 2.000 de oameni mărşăluiesc prin oraş: ”Jos Parlamentul, sus tineretul”

LIVETEXT Proteste antisistem la Cluj-Napoca. Circa 4.000 de clujeni în stradă: ”Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn

Parastas pentru victimele de la Colectiv. Mitropolitul Clujului: ”În momentele acestea, oamenii pot spune multe, dar nu ajută la nimic. Rugăciunea ajută”

Centrul Clujului, plin de lumină. A treia zi când oamenii vin, aprind lumânări, aduc flori şi ţin un moment de reculegere

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite