Liderii elevilor sar în apărarea colegului lor de 7 ani umilit de învăţătoare şi cer demiterea ei. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a suspendat-o de la ore

Liderii elevilor sar în apărarea colegului lor de 7 ani umilit de învăţătoare şi cer demiterea ei. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a suspendat-o de la ore

Liceul de Muzică ”Sigismund Toduţă” din Cluj

Conducerea Consiliului Judeţean al Elevilor din Cluj condamnă atitudinea învăţătoarei care a jignit şi umilit un şcolar de 7 ani şi cer ca aceasta să fie demisă. În schimb, azi, 3 aprilie, ministrul Educaţiei a suspendat cadrul didactic.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) suspendarea învăţătoarei, iar din această dimineaţă nu a mai intrat la clasă. Ca ministru, profesor şi părinte, nu am considerat normal ca învăţătoarea să continue în acest fel", a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în această dimineaţă, potrivit Mediafax.

ISJ Cluj a demarat o anchetă la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca, după ce învăţătoarea Monica Chiorean a fost înregistrată cu un reportofon la ore în timp ce a strigat la un elev din clasa I şi l-a făcut nebun, tâmpit şi "jumătate de creier".

Pe ştiridecluj.ro a apărut o înregistrare în care învăţătoarea îi spune unui copil de 7 ani:

„Mă tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă băiatule? Pune zero la rezultat. Mă tu eşti normal la cap? Mă tu eşti normal la cap, tu eşti întreg? Unde dracu ai văzut pus acolo? Tu nu eşti în stare să urmăreşti o dată cu noi? Mă tu eşti normal, mă băiatule (profesoara începe să ridice tonul)? Tu nu îţi poţi reveni la ritmul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare. Du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare! Incapabil să te concentrezi. Toţi sunt acolo (n.red. fac bine), dar el e pe nicăieri. A scris trei imbecilităţi pe prima coloană. Mă băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă mă capul? Vino dracului la catedră să te păzesc ca pe un copil mic. Jumătate de creier ce eşti! Adu-ţi scaunul să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş!”.

Liderii elevilor: ”comportament trivial”, ”sistemul educaţional românesc continuă să promoveze nonvalori” 

Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj a dat, în această dimineaţă, 3 aprilie, un comunicat prin care condamnă comportamentul învăţătoarei de la Liceul ”Sigismund Toduţă”, umilirile şi injuriile aduse de aceasta unui elev de-al său din clasa I. Liderii elevilor clujeni cer demiterea învăţătoarei şi îi sfătuiesc pe părinţii elevului umilit să intenteze o plângere penală.

”Este inadmisibil ca învăţământul românesc să se confrunte cu nenumărate abuzuri asupra elevilor şi încălcări ale drepturilor acestora de către cadre didactice. Maltratarea elevului din înregistrare de către cadrul didactic Monica Chiorean reprezintă un exces de autoritate ce poate conduce la efecte grave asupra personalităţii şi formării elevului.

Acest abuz dovedeşte faptul că elevii nu sunt consideraţi parteneri ai actului educaţional, ci sunt învăţaţi să se subordoneze, să se conformeze, să le fie frică de dascăli, de note şi de ceea ce nu ştiu. Aceşti elevi, învăţaţi să îşi umilească colegii, să se supună, se fie îngroziţi să îşi apere principiile sunt departe de a fi educaţi într-un spirit democratic sau cel puţin civilizat, ceea ce doveşte că sistemul educaţional românesc continuă să promoveze nonvalori şi să formeze generaţii de persoane care nu vor fi capabile să îşi exercite şi apere drepturile.

În urma abuzului înfăptuit de doamna Monica Chiorean, Consiliul Judeţean an Elevilor Cluj solicită demiterea cadrului didactic. 
În acest sens, Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj îi îndeamnă pe părinţii elevului vătămat să intenteze  o plângere penală împotriva învăţătoarei Monica Chiorean, sub acuzarea de abuz în serviciu, şantaj şi hărţuire a minorului fără capacitate de exerciţiu”
, se arată în comunicat.

Preşedintele elevilor clujeni, Vladian Muşat, spune că astfel de cazuri nu trebuie să rămână sub tăcere: „Vom avea o întâlnire cu conducerea şcolii pentru a cere clarificări cu privire la acest caz. Totodată, încurajăm elevii şi părinţii să sesizeze toate cazurile asemănătoare de abuz din partea cadrelor didactice sau în cazuri în care elevilor nu le sunt respectate drepturile în mediul şcolar”.

Azi, după întâlnirea de dimineaţă avută cu directorul Liceului de Muzică ”Sigismund Toduţă”, Vladian Muşat, spune, pentru ”Adevărul”, că după data de 10 aprilie i se vor comunica concluziile anchetei comisiei şi sancţiunea pe care o va primi învăţătoarea. Vladia Muşat spune că azi s-a întâlnit comitetul de părinţi al acelei clase unde a fost umilit elevul de 7 ani şi că un alt copil s-a transferat de la liceul de muzică.

”Nu se poate accepta o asemenea atitudine. Desfacerea contractului de muncă al învăţătoarei ar fi o sancţiune normală”, afirmă preşedintele CJ al Elevilor Cluj.

În opinia sa, pe lângă sancţiunea pe care o va da şcoala, părinţii au tot dreptul să depună şi plângere penală pentru abuz. Întrebat cum ar fi reacţionat dacă ar fi avut un frate sau o soră mai mică care să fi trecut printr-un astfel de experienţă la şcoală, Vladian Muşat a spus că ar fi avut o poziţie similară cu cea din comunicatul dat, adică ar fi cerut desfacerea contractului de muncă al acelei învăţătoare. ”Dacă aş fi fost în locul părinţilor, probabil că datorită instinctului paternal aş merge şi în instanţă”, a afirmat liderul elevilor clujeni.

Părinţii elevului jignit, care a fost transferat de câteva zile la o altă şcoală, spune că nu ştiu încă dacă vor depune plângere penală.

Mai puteţi citi:

Elev umilit de învăţătoare: „Mă, tu eşti nebun la cap!”,  „Mă, tu eşti tâmpit de tot!” Directorul şcolii: e un cadru didactic extraordinar, dar a avut probleme acasă

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările