Libération îl desfiinţează pe Iohannis în cazul „şcolii redeschise din Franţa“. Care este adevărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afirmaţiile lui Klaus Iohannis au fost dezminţite în Franţa. FOTO presidency.ro
Afirmaţiile lui Klaus Iohannis au fost dezminţite în Franţa. FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis este contrazis din Franţa, după ce a afirmat luni, 27 aprilie, că zeci de copii din Franţa au fost infectaţi de SARS-CoV-2, după ce francezii ar fi deschis experimental o şcoală. Francezii spun însă că, în realitate, nicio şcoală nu a mai fost deschisă.

Publicaţia franceză Libération notează că şeful statului român a anunţat că şcolile din România nu se vor redeschide până în septembrie. În timpul discursului său, Iohannis a explicat că a luat decizia după ce a observat ce s-a făcut în alte ţări şi a dat exemplul Franţei, afirmând că „într-o provincie din Franţa s-a deschis experimental şcoala şi experimentul nu a decurs foarte bine: zeci de elevi au fost testaţi pozitiv şi mai mulţi profesori au ajuns în terapie intensivă”.

Ministerul francez al Educaţiei: „Nicio şcoală nu a fost deschisă experimental”

Numai că reporterii francezi au contactat Ministerul francez al Educaţiei pentru a afla detalii despre un astfel de experiment într-o şcoală redeschisă, însă varianta prezentată de Iohannis a fost negată de către reprezentanţii instituţiei. „Nicio şcoală nu a deschis experimental. De când s-au închis şcolile, singurii elevi care sunt primiţi în şcoli sunt copiii personalului medical şi ai celui indispensabil pentru securitatea internă”, au transmis reprezentanţii ministerului.

Derutaţi, jurnaliştii francezii au contactat serviciul de presă al preşedinţiei României, iar răspunsul nu a întârziat. De aici li s-a comunicat faptul că „un studiu realizat între 30 martie şi 4 aprilie de Institutul Pasteur, Universitatea din Paris şi Agenţia franceză pentru sănătate publică. Acest studiu s-a realizat asupra elevilor şi profesorilor din departamentul Oise, o zonă afectată de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 şi de spitalizări ale unor elevi şi profesori, din această cauză”.

Un altfel de studiu, dar nicio şcoală deschisă

Francezii scriu că acest studiu a avut într-adevăr loc la un liceu din Crépy-en-Valois din Oise. Însă, contrar a ceea ce a spus preşedintele român în declaraţia sa din 27 aprilie, această campanie de teste s-a făcut o lună după închiderea liceului. Totodată, liceul a fost închis în acelaşi timp cu celelalte şcoli din Franţa şi nu a mai fost redeschis de atunci, nici măcar experimental. Pe de altă parte, acest liceu fusese ales de cercetători pentru că se situa într-una din cele mai afectate zone la începutul epidemiei.

Coordonatorul studiului, profesorul de epidemiologie Arnaud Fontanet, a explicat faptul că s-a concentrat pe epidemia care a avut loc în februarie în această zonă şi că rezultatele studiului, făcute publice, arată că 41% dintre persoanele care au frecventat liceul din Crépy-en-Valois au fost infectate. La cei apropiaţi liceenilor – părinţi, fraţi, surori – procentul de contaminare a fost de 11%.

Şcolile în Franţa vor fi redeschise începând din 11 mai, însă doar treptat. Astfel, într-o primă fază vor merge la şcoală elevii din clasele primare, pe 11 mai, apoi - o săptămână mai târziu - cei din clasele gimnaziale, iar în final şi liceeni, începând cu data de 25 mai.

Până acum, Franţa a fost a treia cea mai afectată ţară europeană de pandemia Covid-19, după Italia şi Spania, iar la nivel mondial este a patra. Potrivit datelor oficiale, 166.420 de francezi au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 până la această oră, iar 24.087 au murit din această cauză. Potrivit experţilor, numărul real al celor infectaţi ar fi şi în Franţa, la fel ca în cazul altor ţări, de cel puţin 20 de ori mai mare. În ultimul timp, însă, numărul cazurilor noi şi al deceselor a intrat într-o curbă descendentă, ceea ce a determinat autorităţile franceze să treacă la măsuri de relaxare a restricţiilor impuse anterior.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite