Legătura dintre băuturile zaharoase şi cancer. Descoperire îngrijorătoare a cercetătorilor francezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele dintr-un nou studiu sugerează ca limitarea băuturilor zaharoase ar putea contribui la o reducere a cazurilor de cancer, spun cercetătorii francezi. Recomandarea se referă inclusiv la sucurile de fructe 100% naturale.

Un studiu publicat în revista medicală  The BMJ, citat de Science Daily, raportează o posibilă asociere între consumul ridicat de băuturi zaharoase şi un risc crescut de cancer. În timp ce este necesară o interpretare prudentă, concluziile se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care indica faptul că limitarea consumului de băuturi zaharoase, împreuna cu impozitarea şi restricţiile de marketing, ar putea contribui la reducerea cazurilor de cancer. Consumul de băuturi zaharoase a crescut în întreaga lume în ultimele decenii şi este asociat în mod convingător cu riscul de obezitate, care, la rândul său, este recunoscut ca un factor de risc puternic pentru multe tipuri de cancer. Dar cercetările privind băuturile zaharoase şi riscul de cancer sunt încă limitate.

Astfel, o echipă de cercetători cu sediul în Franţa şi-a propus să evalueze asocierea dintre consumul de băuturi zaharoase (băuturi îndulcite cu zahăr şi 100% sucuri de fructe), băuturi îndulcite artificial şi riscul de cancer general, dar şi cancer de sân, prostată şi colorectal. Constatările lor se bazează pe monitorizarea a 101.257 de adulţi francezi sănătoşi (21% bărbaţi, 79% femei) cu o vârstă medie de 42 de ani la momentul incluziunii din studiul de cohortă NutriNet-Santé.

Consumul mediu zilnic de băuturi zaharoase a fost mai mare la bărbaţi decât la femei

Participanţii au completat cel puţin două chestionare dietetice online, destinate să măsoare aportul obişnuit de 3.300 de produse alimentare şi băuturi diferite şi au fost urmărite timp de maxim 9 ani (2009-2018).

A fost calculat consumul zilnic de băuturi zaharoase (băuturi îndulcite cu zahăr şi sucuri de fructe 100%) şi de băuturi îndulcite artificial, iar primele cazuri de cancer raportate de participanţi au fost validate prin evidenţe medicale şi legate de bazele de date naţionale de asigurări de sănătate. 

Au fost luaţi în considerare mai mulţi factori de risc cunoscuţi pentru cancer, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul educaţional, istoricul familial al cancerului, starea fumatului şi nivelurile activităţii fizice.

Consumul mediu zilnic de băuturi zaharoase a fost mai mare la bărbaţi decât la femei (90,3 ml v 74,6 ml, respectiv). În timpul monitorizării, au fost diagnosticate şi validate 2.193 de cazuri de cancer (693 de cancer de sân, 291 de cancer de prostată şi 166 de cancere colorectale). Vârsta medie la diagnosticul de cancer a fost de 59 de ani.

O creştere de 100 ml pe zi a consumului de băuturi zaharoase a fost asociată cu un risc crescut de cancer cu 18%

Rezultatele arată că o creştere de 100 ml pe zi a consumului de băuturi zaharoase a fost asociată cu un risc crescut de cancer de ansamblu cu 18% şi cu un risc crescut de cancer mamar de 22%. Atunci când grupul de băuturi zaharoase a fost împărţit în sucuri de fructe şi alte băuturi zaharoase, consumul de ambele tipuri de băuturi a fost asociat cu un risc mai mare de cancer global. Nu a fost identificată nicio asociere pentru cancerele de prostată şi colorectal, dar numărul cazurilor a fost mai limitat pentru aceste locaţii de cancer.

Dimpotrivă, consumul de băuturi artificiale îndulcite (dieta) nu a fost asociat cu un risc de cancer, dar autorii avertizează că este necesară prudenţă în interpretarea acestei constatări datorită unui nivel relativ scăzut al consumului în acest eşantion.

Sprijină relevanţa recomandărilor nutriţionale existente pentru a limita consumul de băuturi zaharoase

Explicaţiile posibile pentru aceste rezultate includ efectul zahărului conţinut în băuturile zaharoase asupra grăsimii viscerale (depozitate în jurul organelor vitale, cum ar fi ficatul şi pancreasul), nivelurile de zahăr din sânge şi markerii inflamatorii, toate legate de creşterea riscului de cancer. Alţi compuşi chimici, cum ar fi aditivi în unele sucuri ar putea juca, de asemenea, un rol, adaugă ei. Acesta este un studiu observator, deci nu poate stabili cauza şi autorii spun că nu pot exclude unele clasificări greşite ale băuturilor sau garantează detectarea fiecărui caz de cancer nou.Cu toate acestea, eşantionul de studiu a fost mare şi au fost capabili să se adapteze pentru o gamă largă de factori potenţial influenţi. Mai mult, rezultatele au fost în mare parte neschimbate după teste suplimentare, sugerând că rezultatele rezistă examinării. Aceste rezultate necesita replicare in alte studii pe scara larga, spun autorii. Aceste date sprijină relevanţa recomandărilor nutriţionale existente pentru a limita consumul de băuturi zaharoase, inclusiv 100% suc de fructe, precum şi acţiuni politice, cum ar fi impozitarea şi restricţiile de marketing care vizează băuturile zaharoase, care ar putea contribui la reducerea incidenţei cancerului, concluzionează autorii.

Citeşte şi

Somnul suficient reduce riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare. Cercetătorii americani au descoperit mecanismul

Studiul făcut în 23 de ani, cu 2 milioane de participanţi: obezitatea în adolescenţă creşte riscul unui anumit tip de cancer

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite