Lecţiile nespuse de la Auschwitz. Elevă din Cluj: „În circumstanţe excepţionale oamenii pot deveni mult mai cruzi decât animalele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi elevi din Cluj au avut parte, zilele trecute, de o experienţă pe cât de unică, pe atât de marcantă: o vizită în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Excursia în acest lagăr a fost câştigată de 49 de elevi de la Liceul Maranatha, în cadrul Galei Excelenţei „10 pentru Cluj - Juniorii Clujului“.

Mai mulţi elevi de la Liceul  Maranatha din Cluj-Napoca, câştigători la una dintre ediţiile trecute ale Galei Excelenţei „10 pentru Cluj - Juniorii Clujului, Speranţele Cetăţii”, au fost, săptămâna trecută, într-o vizită în lagărul nazist Auschwitz-Birkenau. Împreună cu cinci profesori, elevii au refăcut, în patru zile, drumul groazei făcut de miile de deportaţi din Cluj şi Transilvania în lagărele de concetrare naziste. Scopul: să conştientizeze dramele Holocaustului.

„Cel mai important obiectiv al acestei excursii a fost acela de a le imprima elevilor mei ideea că în absenţa unei educaţii adecvate in spiritul tolaranţei şi al respectului faţă de celălalt, riscăm să repetăm şi chiar la un nivel superior, să multiplicăm ura rasială, antisemitismul acum şi  în viitor. Este a treia generaţie a Liceului Maranatha, care parcurge acest drum al suferinţei evreilor, fiecare dintre copiii care au participat la acest proiect a rămas  marcat de atrocităţile comise împotriva comunităţilor de evrei din Europa şi de ferocitatea şi formele cele mai hidoase prin care omul îşi poate manifesta ura faţă de aproapele său, care este diferit”, a declarat Emanuel Ungureanu, dascăl de istorie al Liceului Maranatha şi coordonatorul proiectului educaţional „O istorie care nu trebuie uitată“.

Potrivit acestuia, proiectul educaţional a înseamnat atât învăţarea istoriei printr-o metodă non-formală, cât şi o lecţie de educaţie financiară (având în vedere faptul că doar o parte din costurile excursiei au fost asigurate de către firma Coratim, restul reprezentând economii de câţiva ani ale elevilor).

Şcolarii clujeni au fost impresionaţi de cele văzute în lagăr şi spun că nu vor uita ce au învăţat acolo.

„Am văzut multe documentare la ora de istorie despre suferinţele evreilor, dar nimic nu se compară cu experienţa trăită pe viu în aceste locuri macabre şi mă refer la, ghetoul evreilor din Krakov dar mai ales, lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde fiecare metru pătrat este pătat de sângele celor peste 1.000.000 de evrei masacraţi aici. Am plâns când am văzut imagini cu hăinuţele şi papuceii unor copii de evrei, are au venit în braţele părinţilor lor şi au fost smulşi de lângă cei dragi şi aruncaţi direct în camerele de gazare. Am rămas mută în faţa cinismului şi bestialităţii unor fiinţe umane faţă de semenii lor. Nu voi uita niciodată ce am învăţat aici şi anume lecţia dureroasă a faptului că în circumstanţe excepţionale oamenii pot deveni mult mai cruzi ca nişte animale“, afirmă Haideea Ţărmure, elevă a Liceului Adventist Maranatha.

Mai puteţi citi:

Juliana Reisman: „La Auschwitz furam ca să-mi hrănesc sora“

O supravieţuitoare de la Auschwitz s-a refugiat într-un sat din Bistriţa-Năsăud

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite