Lecţia emoţionantă cu care doi români au cucerit Italia: „Asta trebuie să facem cu toţii, să devenim oameni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anunţul postat la intrare în restauranul „Taverna lui Dracula” din Tivoli. FOTO: Leonardo Cecchi
Anunţul postat la intrare în restauranul „Taverna lui Dracula” din Tivoli. FOTO: Leonardo Cecchi

Iniţiativa a doi români din Roma a devenit virală după ce un jurnalist italian i-a lăudat pe Facebook. În timp ce toată industria HORECA din Italia se plânge de greutăţi, proprietarii „Tavernei lui Dracula” oferă gratis o masă caldă pentru cei care au nevoie.

Iniţiativa proprietarilor români ai unui mic restaurant din Tivoli (provincia Roma) - „Taverna lui Dracula”, a devenit virală pe Facebook. Jurnalistul Leonardo Cecchi (de la L'Espresso şi HuffPost Italia) a postat o fotografie, laudând ideea românilor de a oferi gratuit, celor care au nevoie, o masă caldă la prânz, în luna noiembrie.

În mesajul scris pe tabla de la intrarea în restaurat, românii au adăugat o frază care le-a adus aprecierea a zeci de mii de oameni: „Nu ezitaţi să intraţi, aici nu veţi fi judecaţi dacă vă este foame sau dacă sunteţi de o altă naţionalitate.”

„Acest lucru se întâmplă în Tivoli. Taverna este condusă de români, dar nu contează. Ar fi putut fi italieni, senegalezi, turci sau azteci: mesajul este că astfel trebuie să ne comportăm în comunitate. Mesajul este că ne ajutăm reciproc. Felicitări şi vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi şi pentru acest mesaj splendid pe care îl daţi întregii Italii ”- a scris Leonardo.

Postarea a devenit virală, fiind distribuită de sute şi mii de ori, începând de la mari publicaţii, cum este „La Repubblica” până la Partidul Democrat din Tivoli şi simplii cetăţeni.

„Ei fac ce trebuia să facem cu toţii, să devenim oameni”

Sute de mesaje au curs pe pagina de Facebook a lui Leonardo Cechhi

„Încă mai există speranţă pentru omenire” - a scris Daniela Dimita. 

„Mulţumesc acestor domni extraordinari pentru lecţia Prieteniei şi Umanităţii care, în aceste zile, deschid o breşă în zidul indiferenţei”, Nonna Picky. 

„În ultimele luni am citit în jur atâta furie şi egoism. Ăştia fac ce trebuia să facem cu toţii: să-şi înveţe lecţia şi să devină oameni.” Susanna Cappello 

„Doar cine a fost înfometat şi a suferit înţelege foamea şi suferinţa. Oamenii aceştia mi-au dat o bună lecţie de viaţă!!!!”- Leliana Lavanna. 

Printre sutele de mesaje de laudă, au existat mesaje care arată că în societatea italiană mai există idei preconcepute despre români: „Să luăm exemplu de la cei care ne curăţau parbrizele la semafoare”, - a scris Emanuela Marini, care a fost aspru criticată de alţi internauţi pentru acest comentariu.  

cluj dracula taverna . foto gazeta romaneasca

Imagine din „Taverna lui Dracula” din Tivoli. FOTO: Gazeta românescă
 

Taverna lui Dracula

Taverna lui Dracula, din Tivoli, serveşte mâncare românească. Este unul dintre cele mai apreciate restaurante de italieni şi de turiştii care ajung în Tivoli. 

Proprietarii S-au cunoscut în Italia, Mihai din Galati şi Raisa din Buzau. Au doi copii. Aveau demult ideea s-şi ajute semenii, dar au avut nevoie de un semn.

Cei doi au hotarat ca timp de o lună să serveasca gratuit prânzul celor care, din pricina virusului, se găsesc în situaţii grele; fie au rămas fară serviciu, fìe o duc foarte greu şi nu-şi mai pot permite o masă caldă.

Condiţia este să respecte normele sanitare în vigoare; pot servi masa în restaurant, sau îşi pot lua acasă, daca doresc.

   

Cum oferă doi români o masă gratuită, când majoritatea celor din domeniu se plâng de pierderi?

 

„Ideea este ca oamenii să fie serviţi cu maximă disponibilitate, ca  să mănânce în tihnă, cu plăcere ştiind că sunt respectaţi. Italienii au fost surprinşi. Mulţi oameni ne-au felicitat, am fost bombardaţi de mesaje. Suntem stânjeniţi.

Noi am făcut acest lucru cu ţoaţă inima, Slava lui Dumnezeu pentru toate; noi, românii facem pomană; dăruim ca orice bun creştin.

Cei care ne întreabă ce ar putea face pentru noi, le mulţumim dar nu avem nevoie de nimic, facem cu ajutorul lui Dumnezeu ce putem”, au declarat presei cei doi români.

Mihai şi Raisa le spun clienţilor impresionaţi de ideea lor că „pot ajuta şi ei la fel: gătiţi pentru un vecin bătrân sau bolnav, pentru un om pe care îl ştiţi în nevoie, acolo unde locuiţi. Părintele ortodox Ioan Florea de la Tivoli ne-a binecuvântat gândul şi fapta, şi ne-a întrebat ce o să ne facem daca vin prea mulţi oameni la prânz”.

Italienii se întreabă cum doi străini oferă, cu generozitate, un prânz la restaurant, când majoritatea celor care lucrează în acest sector au pierderi mari.

„Este greu, dar ajutorul se vede în timpurile dificile. Fă un bine, fară zarva, şi uită-l. De la Sfântul Nectarie luăm curaj în vremurile acestea, de la Dumnezeu răsplată”, au spus cei doi. 

Vă mai recomandăm:

 

„Român genial”, lăudat în presa franceză. Întrebat despre întoarcerea acasă, el a vorbit despre „răceala şi dispreţul” cu care sunt aşteptaţi cei plecaţi

 

Românul considerat cel mai bun macroeconomist al lumii, plecat din ţară de 15 ani: „Ce se face în România nu se compară nici cu ceva mediocru din Vest”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite