Medicii spitalului „căpuşat“ de urologul Mihai Lucan: „Institutul nu mai acumulează datorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca (ICUTR) mulţumesc, într-o postare pe Facebook, celor care i-au ajutat în campania lor demarată în această toamnă. Aceştia mai afirmă că ICUTR nu mai acumulează datorii. În septembrie, datoriile se ridicau la circa 2 milioane de lei. Mihai Lucan s-a pensionat în aprilie 2017.

„Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca vă mulţumeste pentru sprijinul acordat pentru a depăşi această perioadă dificilă. Atât donaţiile cât şi mesajele de susţinere din partea dumneavoastră, în ultimele luni, înseamnă foarte mult pentru noi.

La ora actuală, Institutul a ajuns în situaţia în care poate menţine activitatea medicală în condiţii de siguranţă şi totodată nu mai acumulează datorii, ceea ce menţine perspectiva Salvării Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Ne propunem ca pe viitor să încercăm să oferim pacienţilor atât condiţii hoteliere mai bune cât şi metode minim-invazive de tratament pentru patologia urologică.

Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, Colectivul vă urează Crăciun Fericit, Un An Nou plin de bucurii, realizări şi multă multă sănătate!“, se arată pe Facebook-ul Salvati Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.

Medicii de la ICUTR au adresat un apel de ajutor către comunitatea clujeană şi mediul de afaceri în octombrie, anul acesta.

„Pe parcursul ultimilor ani, datorită unui contract de colaborare păgubos cu o clinică privată serviciile medicale prestate în baza contractului cu CAS Cluj au devenit necorespunzătoare, majoritatea acestora fiind în fapt îngrijiri ale pacienţilor trataţi în altă unitate sanitară ceea ce a condus la indicatori de performanţă cu valori mici şi implicit la o finanţare insuficientă”, se preciza în acel apel.

Potrivit acestuia, la sfârşitului lui septembrie 2017 datoria Institutului se ridica la 1.913.493,95 de lei. 

În aceeaşi perioadă, deputatul Emanuel Ungureanu declara, într-o conferinţă de presă, la ICUTR: „De ce a fost protejat domnul Lucan? Pentru că a operat de fiecare dată pe cine trebuie. A operat miniştri, prim miniştri, preşedinţi de stat, Iliescu în 1994 s-a operat aici, aşa s-a acoperit activitatea de trafic de organe care a fost aici, de care eu vorbesc din 2003. Pentru că veneau ambasadori, s-a creat o reţea. Lucan nu neagă că veneau străini aici. Toţi au ştiut şi nu au făcut nimic. Acest oraş a suportat o dinastie”.

În ziua când procurorii DIICOT reveneau la Cluj, pentru a doua oară, şi percheziţiona locuinţa urologului Mihai Lucan, Ungureanu declara pentru ”Adevărul”:

„Acest sistem a fost protejat de politicieni precum Emil Boc, Gheorghe Funar, Marius Nicoară, Laszlo Attila, Florin Stamatian, procurori ca Maghiar, judecători, oameni din SRI. Toţi aceşti oameni aveau cărare sigură către serviciile profesorului Lucan, iar ceilalţi intrau pe marea uşă unde erau direcţionaţi spre Lukmed (n.r. clinica privată a medicului Lucan), iar Institutul de Urologie a fost transformat într-un fel de azil de noapte. De aici şi situaţia falimentară“.

Procurorii DIICOT precizau pe 20 decembrie că în cazul medicului Mihai Lucan:

„există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2005 şi până la finalul anului 2016, un număr de trei suspecţi, angajaţi ai unei clinici medicale din Cluj (n. r. Lukmed, clinia privată a lui Mihai Lucan), au constituit un grup infracţional organizat, care a avut ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul unei clinici medicale private, entitate prin intermediul căreia suspecţii şi-au promovat interesele.

Pe parcursul perioadei în care a fiinţat grupul în cauză, la acesta au aderat şi alţi suspecţi care se aflau la conducerea unor secţii, compartimente, servicii, în cadrul  unităţii sanitare, cu drept de decizie asupra bunei funcţionări a acestor entităţi, aflându-se în conivenţă infracţională cu liderul grupului infracţional, s-au raliat modulul de operare promovat de către acesta şi de către ceilalţi membrii constituenţi ai grupului infracţional organizat, în detrimentul intereselor persoanei vătămate.

Membrii grupului infracţional au prejudiciat patrimoniul persoanei vătămate cu suma de  5.169.406,91 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienţi şi a materialelor/bunurilor cu destinaţie în domeniul sanitar utilizate în cadrul instituţiei publice“.

Mai puteţi citi:

Cine este omul care a declanşat uriaşul scandal de corupţie al medicului Lucan. „Colaborarea dintre noi s-a întrerupt când am aflat că face trafic de organe”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite