Justiţia omenească nu a făcut dreptate: căpitanul clujean care a ordonat „Foc“ la Revoluţie a fost avansat în grad. Are pe conştiinţă 12 morţi şi 26 de răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carp Dando, primul ofiţer care a ordonat „Foc“ la Revoluţia din 1989 din Cluj, fiind responsabil de 12 morţi şi 26 de răniţi, a fost considerat nevinovat şi avansat în grad. Locotenent-colonelul Florian Caba, cel care şi-a ameninţat subordonatul că dacă trece cineva de el, îl va face „trădător de ţară” şi după ce acesta a împuşcat doi manifestaţi l-a premiat cu 1.000 de lei, a ajuns general. Ceilalţi patru condamnaţi sunt astăzi în libertate.

Asociaţia pentru Adevărul Revoluţiei continuă să ceară, după 25 de ani, pedepsirea vinovaţilor. Generalul Florian Caba, ofiţerul de legătură între comandamentul Armatei şi trupele trimise în stradă pentru a reprima revoluţia de la Cluj, şi căpitanul Carp Dando, care a coordonat trupele din Piaţa Libertăţii şi este acuzat că a ordonat uciderea a 12 de persoane, au fost şcoşi de sub urmărire penală de procurorii militari români, soluţie confirmată  de CEDO.  „Nu e clar ce s-a întâmplat la Cluj. A fost proces din 98 până 2006, au fost pedepsiţi cinci inşi, dar doi militari cu fapte grave au scăpat: unul este capitanul Carp Dando, care a comandat primul să se tragă şi ca urmare au murit 12 inşi şi 28 de răniţi în Piaţa Libertăţii. Celălalt este colonelul Caba Florian, care i-a dat ordin lui Ilie Dicu, căpitanul care a condus militarii de la restaurantul Astoria: «Dicule, dacă trece cineva spre centru de tine te bag la Curtea Marţială şi te fac trădător de ţară». Dicu a executat ordinul şi a omorât personal doi oameni din cei patru care au murit în acea zonă. A luat 15 ani de puşcărie, dar Caba nu a luat niciun an. Asta e nemulţumirea noastră”, susţine Aurel Coltor, preşdintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei din Cluj, la 25 de ani de la Revoluţia din 1989. 

El explică ce a motivat procuratura pentru achitarea celor doi: „Nişte complicaţii, nici nu poţi să ştii. A venit procuratura militară şi în loc să-i acuze, i-a apărat. A zis, domnule, s-a constata că Florian Caba a fost numai agent de legătură şi nu a avut dreptul de ordin. Nu i-a spus căpitanului care a tras în oameni: «Îţi ordon, Dicule», ci numai «Dicule, să nu treacă de tine!» O chestie puerilă. Caba Florian este general în rezervă, bine-mersi”.  În ceea ce priveşte situaţia lui Carp Dando, Coltor precizează: „Aşa au făcut rechizitoriu de l-au scos cu neînceperea urmăririi penale pentru că a fost provocat. El e locotenenet-colonel în rezervă, bine-mersi”. 

Coltor a arătat că încercarea Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei de la Cluj de a determina reluarea procesului în cazul celor doi a fost respinsă la CEDO în 2011. 

image

Aurel Coltor, preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei Cluj

„A venit procuratura militară şi în loc să-i acuze, i-a apărat. A zis, domnule, s-a constata că Florian Caba a fost numai agent de legătură şi nu a avut dreptul de ordin. Nu i-a spus căpitanului care a tras în oameni: «Îţi ordon, Dicule», ci numai «Dicule, să nu treacă de tine!» O chestie puerilă. Caba Florian este general în rezervă, bine-mersi”

Aurel Coltor, preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei Cluj

Ce a făcut Carp Dando 

Un număr de 12 morţi şi 26 de răniţi au fost pe 21 decembrie în Piaţa Libertăţii, iar cel care a ordonat „Foc” nu a făcut nicio zi de puşcărie. În jurul orei 15.30, căpitanul Carp Dando, cu două grupe formate din 16 militari în termen, au ajuns în Piaţa Libertăţii (actuala Piaţă a Unirii). Referatul Procuraturii Militare Cluj din 1998, menţionează: „Pe trotuare se aflau mai mulţi cetăţeni ce priveau la grupul de cetăţeni aflaţi în mijlocul intersecţiei în apropierea militarilor, şi din care s-a desprins de mai multe ori o persoană care, apropiindu-se de căpitanul Carp Dando l-a prins de mâna stângă. Ofiţerul l-a împins şi acesta s-a dezechilibrat căzând într-un genunchi, dar s-a sculat şi a revenit la căpitanul Carp Dando, agâţându-se de el, moment în care amândoi au căzut la pământ. Speriaţi, militarii din grupa a III-a, la comanda «Foc», strigată de căpăitanul Carp Dando, aflat la pământ, au deschis foc, trâgând cu armele din poziţia la şold, foc automat, circular, asupra tuturor cetăţenilor aflaţi în intersecţie, pe străzi. Unul dintre militarii grupei a tras asupra cetăţeanului civil aflat la pământ, împreună cu căpitanul Carp Dando, dar nu l-a nimerit, rănindu-l în schimb, pe ofiţer în picior... Declaraţiile martorilor audiaţi în cauză, ale militarilor din grupa a II-a şi a III-a din cadrul plutonului I , comandat de căpitanul Carp Dando, ca şi declaraţiile persoanelor vătămate, probează ordinul de tragere dat de căpitanul Carp Dando, fără a ordona somaţiile regulamentare, focul de avetisment şi focul la picioare.”

„Mă aflam foarte aproape de militari, când am auzit din nou comanda «foc» dată de căpitanul Carp Dando, iar pe militari uitându-se miraţi, unul la altul, dacă nu cumva le-a luat foc mantaua vreunuia dintre ei, apoi l-am auzit din nou pe căpitan zicând, «Da, trageţi odată, ce mai staţi?!» În acel moment, am văzut cum cei din rândul al doilea au tras în sus, iar cei din faţă către noi”

Pastor Gheorghe, martor ocular

 „Trageţi odată, ce mai staţi?!”

Matorul ocular ascultat de procurori Pastor Gheorge a susţinut: „L-am văzut pe Călin Nemeş că se îndrepta şi el către grupul militarilor, cu bluza ridicată, zicând că n-au decât să tragă, că noi ne apărăm numai cu piepturile. În acel moment , am auzit comanada «foc». Mă aflam foarte aproape de militari, când am auzit din nou comanda «foc» dată de căpitanul Carp Dando, iar pe militari uitându-se miraţi, unul la altul, dacă nu cumva le-a luat foc mantaua vreunuia dintre ei, apoi l-am auzit din nou pe căpitan zicând, «Da, trageţi odată, ce mai staţi?!» În acel moment, am văzut cum cei din rândul al doilea au tras în sus, iar cei din faţă către noi (...) M-am îngrozit când în dreapta mea am văzut o doamnă care, întinsă fiind pe spate sângera foarte mult”.  Carp Dando care era căpitan la Revoluţie a fost avansat după 1989 la gradul de locotenent-colonel. 

„Colonelul Caba, care urmărise îndeaproape modul de acţiune al fiecărui comandant de dispozitiv, a convocat o şedinţă de analiză în cursul căreia pe inculpatul maior Ilie Dicu (care a împuşcat personal două persoane-nr) l-a lăudat şi definit drept <<erou naţional>>, recompensându-l cu suma de 1.000 de lei”

rechizitoriul Parchetului din 1998

Ce a făcut Florian Caba 

Locotenentul colonel  Caba Florian a fost ofiţerul de legătură între comandantul armatei a IV-a şi cazarma Someşeni. În cursul zilei de 21 decembrie, acesta a dat ordine comandanţilor de detaşamente să intre în oraş. Caba i-a informat că muncitorii de la platforma industrială CUG nu trebuie lăsaţi să ajungă în Piaţa Mihai Viteazul. În rechizitoriul Parchetului din 1998, citat în cartea “Împuşcaţi-I că nu-s oameni”, scrisă de jurnalistul Victor Lungu şi de procurorul Tit-Liviu Domşa,  se arată: „Se impune precizarea că, înainte de părăsirea cazărmii, colonelul Caba a avertizat pe învinuitul Dicu Ilie «că dacă cineva (se referea la demonstranţi) va trece prin dispozitivul meu, mă va face trădător de ţară. Tonul adoptate de acest ofiţer era deosebit de ferm şi serios. Mi-a precizat că în îndeplinirea acestui comandament să uzez cu fermitate de armanent, respectiv somaţia verbală, foc de avertizare în plan vertical şi foc la picioare»”. Unul dintre matrorii oculari, Capan Virginia Sanda, i-a cerut lui Dicu să nu tragă în oameni şi acesta a răspuns: „Am ordin să trag şi trag”. În zona restaurantului Astoria, militarii comandaţi de Dicu au omorât patru persoane, dintre care două le-a împuşcat Ilie Dicu, şi 10 răniţi. În rechizitoriul procuraturii se mai arată: „Colonelul Caba, care urmărise îndeaproape modul de acţiune al fiecărui comandant de dispozitiv, a convocat o şedinţă de analiză în cursul căreia pe inculpatul maior Ilie Dicu l-a lăudat şi definit drept <<erou naţional>>, recompensându-l cu suma de 1.000 de lei”. Locotenentul-colonel Florian Caba a fost avansat la gradul de colonel imediat după 1989, iar peste câţiva ani a devenit general. 

Victime şi călăi 

Revoluţia din 1989 s-a soldat la Cluj-Napoca cu 27 de morţi şi 51 de răniţi. În dosarul Revoluţiei de la Cluj au fost condamnate 5 persoane: Lt. col. Ilie Dicu - comandant de regiment la UM 01278 Someşeni - 15 ani de închisoare pentru omor calificat; General colonel Iulian Topliceanu - comandantul Armatei IV Transilvania - 10 ani de închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav; Ioachim Moga - prim-secretar al PCR Cluj „8 ani de închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav; Col. Valeriu Burtea“ comandant UM 01215 Floreşti „9 ani de închisoare pentru instigare, prin participaţie improprie, la omor deosebit de grav; Lt. col. Laurenţiu Cocan“ comandant de regiment UM 01278 Someşeni - 9 ani de închisoare pentru instigare, prin participaţie improprie, la omor deosebit de grav. 

Condamnaţii sunt în libertate 

Ceilalţi condamnaţi sunt acum liberi după ce au stat câţiva ani la puşcărie. Sentinţa finală de condamnare a fost dată în 2006. „Fostul secretar de partid- Moga a murit după câţiva ani. Ceilaţi sunt liberi – majoritatea pe motive medicale. Au susţinut că nu au suportat regimul de detenţie din cauza sănătăţii. E drept că erau în vârstă. Apoi, a fost unul Cocan care nu era aşa de în vârstă dar a făcut pe nebunul şi i-au dat drumul motivând că e nebun. Au stat între 3 şi 4 ani”, a detaliat Coltor. 

image

În jurul orei 15.00, armata ajunge în Piaţa Unirii (Piaţa Libertăţii atunci) pentru a dispersa oamenii adunaţi în centrul oraşului. FOTO: Răzvan Rotta. 

image

Pictorul Ladiu, cu spatele,  şi actorul Călin Nemeş, începe să îşi arunce hainele pe jos. Deşi mesajul celor doi artişti este paşnic, militarii privesc îngroziţi scena. FOTO: Răzvan Rotta.

image

Dintr-o dată panica începe să cuprindă mulţimea. Se aud focuri de armă. Militarii au tras fără milă în oamenii neînarmaţi. Comandatul care a dat ordinul, Carp Dando, este în libertate pentru lipsă de probe. FOTO: Răzvan Rotta.

image

12 persoane au fost ucise în Piaţa Unirii în 21 Decembrie. FOTO: Răzvan Rotta

image

Oamenii nevinovaţi au fost împuşcaţi cu cruzime. FOTO: Răzvan Rotta

Drept la replică - generalul Florian Caba

GENERALUL CABA FLORIAN CONTRATACA CAMPANIA DE DENIGRARE DESFAŞURATA DE „ADEVARUL.RO” SI RELUATA PE YAHOO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite