Judecătorii clujeni au votat pentru revocarea magistratului Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Cristian Danileţ este contestat de colegii de la Cluj. FOTO: Arhivă
Judecătorul Cristian Danileţ este contestat de colegii de la Cluj. FOTO: Arhivă

Magistraţii clujeni sunt nemulţumiţi de faptul că judecătorul Cristi Vasilică Danileţ a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în contra celor însuşite în proiectul de candidatură. Cristian Danileţ se numără printre cei care au votat-o pe Oana Hăineală în fruntea CSM.

UPDATE 15.30Judecătorii clujeni au votat şi ei declanşarea procedurii de revocare a lui Cristi Danileţ din CSM. Din cei 29 de judecători prezenţi, 27 au votat pentru revocarea magistratului clujean. 
„Având în vedere art. 1 al. 2 teza a II-a din Legea 317/2004, Adunarea Generală a Judecătorilor a hotărât că domnul judecător  Cristi Vasilică Danileţ şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii prin participarea activă la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului în contra celor însuşite în proiectul de candidatură, prin lipsa de atitudine publică pentru înlăturarea echivocului generos cu privire la procedura urmată în scopul alegerii conducerii Consiliului, lipsă de atitudine incompatibilă cu structura unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii care apără reputaţia profesională a judecătorilor, prin poziţiile sale publice exprimate recent care au lăsat unui observator obiectiv impresia implicării cu preponderenţă în alte activităţi decât cele pentru care i-a fost încredinţat mandatul de către judecătorii de la Judecătoria Cluj-Napoca. Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor va fi transmisă Judecătoriei Râmnicu Vâlce”, se arată în Hotărârea Adunării Generale.   

Adunare Generală


Astăzi de la 13.00, are loc Adunarea Generală a judecătorilor clujeni care are ca scop declanşarea procedurii de revocare a judecătorului Cristi Vasilică Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii. Magistraţii clujeni sînt nemulţumiţi de faptul că judecătorul Cristi Vasilică Danileţ şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, participînd la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului în contra celor însuşite în proiectul de candidatură. Vicepreşedintele Judecătoriei Cluj, Lucian Marian, a declarat pentru „Adevărul“ că judecătorii clujeni vor decide în legătură cu demararea procedurii de revocare a lui Danileţ, acest lucru nefiind sigur. Cristi Danileţ a devenit membru CSM după ce a obţinut votul majorităţii  magistraţilor cu grad de judecătorie din toată ţara. El poate fi revocat dacă marea majoritate a adunărilor generale ale judecătoriilor din ţară vor decide că Danileţ nu mai poate să-şi continue activitatea în CSM. 

Judecătorii din Vâlcea au demarat procedura 


„În şedinţa din data de 7 ianuarie 2013, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, hotărând revocarea domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ, membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii din partea judecătoriilor, a declanşat procedura de revocare a acestuia, în condiţiile art. 55 alin. 4 din Legea 317/2004, republicată”, se arată în comunicatul emis, luni, de Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Legea stipulează că un membru ales în Consiliul Superior al Magistraturii poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, dacă revocarea este votată cu două treimi din voturile judecătorilor în funcţie.


Cu ce a greşit Danileţ

„Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat că domnul judecător Cristi Vasilică Danileţ şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului, participând activ la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului în contra celor însuşite în proiectul de candidatură, iar poziţiile sale publice exprimate recent au lăsat unui observator obiectiv impresia implicării mai degrabă în alte scopuri precum, fără a fi singurul, cel al promovării propriei sale imagini decât a intereselor judecătorilor români”, îşi motivează instanţa vâlceană decizia.

Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor va fi transmisă celorlalte instanţe de acelaşi grad, în vederea continuării procedurii de revocare. Judecătoria Râmnicu Vâlcea precizează în comunicat că s-a respins propunerea de revocare din funcţia de membru al Consiliului a domnului judecător Marius Badea Tudose, ales, de asemenea, din partea judecătoriilor. Cristi Danileţ se numără printre cei care au votat-o pe Oana Hăineală în fruntea CSM.

Premieră în România, procuror în fruntea CSM
 

Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă vinerea trecută  în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, după ce a fost audiată de membrii CSM, alături de contracandidatul său, judecătorul Mircea Aron. Decizia membrilor CSM reprezintă o premieră în România, fiind pentru prima oară în istorie când un procuror preia conducerea instituţiei. Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă cu zece voturi, în timp ce contracandidatul ei, judecătorul Mircea Aron, a fost votat de opt membri CSM. Hăineală este primul procuror care devine  preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Alegerile din CSM, criticate de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) 
 

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a criticat modul în care s-au desfăşurat alegerile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, desfăşurate la data de 4 ianuarie 2013, pe care le consideră netransparente şi neprofesioniste. 

 “Uniunea Naţională a Judecătorilor din România îşi exprimă indignarea faţă de modul netransparent şi total neprofesionist în care au decurs alegerile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în data de 4 ianuarie 2013. Considerăm nedemne de onoarea funcţiilor menţionate refuzul asumării publice a candidaturii fostului vicepreşedinte al Consiliului, anunţarea acesteia în cadrul şedinţei de plen, cu lipsa oricărei informări a magistraţilor şi membrilor Consiliului în vederea asigurării unei dezbateri efective a candidaturilor şi a programelor candidaţilor”, declară UNJR.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite