Jihadist periculos care a locuit în România, prins şi judecat în Spania. Anchetator: „Pregătea atentate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abu Adam a petrecut 4 ani şi în România. FOTO El Periodico de Canarias
Abu Adam a petrecut 4 ani şi în România. FOTO El Periodico de Canarias

Egipteanul Hesham F.M.S. Abu Adam, considerat a fi unul dintre cei mai periculoşi jihadişti prinşi în ultima vreme pe teritoriul Spaniei, va fi judecat la Madrid. Jihadistul a acţionat inclusiv în România, dar în ultimii ani se stabilise în Spania.

Procesul unuia dintre cei mai temuţi jihadişti, egipteanul Hesham Abu Adam a început de luni, în capitala Spaniei. Jihadistul se mutase în Spania în 2011, dar  fost prins încă din 2017, iar de atunci se află în închisoare. Presa spaniolă informează că Abu Adam a locuit şi a acţionat timp de 4 ani în România, între 1996 şi 2000, după care s-a mutat în Germania, iar de acolo a ajuns în Spania.

În paralel, el ar fi călătorit în Pakistan, Siria şi Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudite. Pentru a-şi finanţa acţiunile, el s-ar fi asociat cu alţi radicali din Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudite, care îi trimiteau bani pentru a-şi finanţa acţiunile.

Acuzaţii grele

Potrivit La Vanguardia, la Curtea Naţională a Spaniei a început luni, 19 octombrie, procesul lui Hesham, pentru care procurorul cere nouă ani de închisoare, acuzându-l de răspândirea jihadismului în moschei. El a fost acuzat şi că a transformat provincia Alicante într-un refugiu, un loc de tranzit şi o bază de operaţiuni pentru combatanţi repatriaţi din Siria şi Irak, care ar putea ataca Spania şi alte ţări europene.

Potrivit sursei citate, inculpatul respinge acuzaţiile şi spune că, în realitate, el a acţionat tocmai împotriva jihadismului, încercând să-i educe pe tineri şi să-i prevină asupra riscurilor de a fi înregimentaţi de grupările radicale islamiste. În proces, el a declarat că a decis să se dedice respingerii terorismului în 2001, ca urmare a „atacului rău asupra Turnurilor Gemene” din New York.

Ce spune despre perioada petrecută în România

Abu Adam a raportat că a locuit în România din 1996 până în 2000, dar a negat că a fost expulzat din această ţară pentru că a încercat să recruteze tineri pentru a-i trimite în Afganistan pentru a-i antrena cu arme şi pentru pregătirea atacurilor pe pământul românesc. „Aceasta este o glumă", a parat el acuzaţia, după care a subliniat că în România a lucrat ca traducător în Ministerul Justiţiei şi în Oficiul pentru Refugiaţi şi că chiar a „spionat în numele Naţiunilor Unite”.

El a indicat că, în 2000, a decis să părăsească România din cauza respingerii terorismului jihadist, a avut probleme cu unele comunităţi radicale, până la punctul în care el şi unul dintre copiii săi au fost atacaţi şi soţia sa de atunci răpită. El a adăugat că a călătorit apoi în Germania, unde a continuat să-şi dezvolte activitatea în moschei împotriva violenţei şi a radicalizării tinerilor.

Abu Adam a negat şi faptul că s-ar fi stabilit în Spania în 2011 pentru a pune la cale acţiuni teroriste. „Ceea ce m-a determinat să rămân în Spania a fost dragostea mea pentru această ţară, soare, paella, gazpaşo şi mare, nimic altceva”, a asigurat el. Cu toate acestea, el a reamintit că anterior, când atacurile din 11 martie au avut loc la Madrid în 2004, în timp ce se afla încă în Germania, a decis să „contribuie în Spania la lupta pentru prevenirea mai multor atacuri” şi a susţinut mai multe disursuri în moscheile spaniole împotriva terorismului. 

Cum se apară Abu Adam 

Potrivit procurorului, inculpatul s-a stabilit la Benissa (Alicante) în iunie 2011 şi la sfârşitul anului 2014 a achiziţionat o casă mare în valoare de 400.000 de euro în Alicante din Teulada, unde a fost arestat în 2017. Abu Adam a avut contacte cu oameni de mare putere economică din Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită pentru a-şi finanţa activităţile, potrivit Procuraturii.

Inculpatul a precizat că are nevoie de o casă mare în mediul rural, având 26 de copii şi patru soţii.

Procurorul susţine că în Spania acuzatul a extins ideologia şi îndoctrinarea radicală în moschei, în special în oraşele din Alicante, cum ar fi Teulada, Calpe, Altea, Pedreguer, Gata de Gorgos, Almoradí şi San Vicente del Raspeig.

„Toate sunt moschei legale şi nu am permis niciodată să intre vreun imam jihadist”, a răspuns Hesham, care a subliniat că a colaborat cu Centrul Naţional de Informaţii Spaniol (CNI) şi cu Garda Civilă. „Ştiu că sunt un expert în această chestiune”, a spus el.„Toţi suntem copii ai lui Dumnezeu, fie că suntem musulmani, creştini sau budişti, pentru că avem acelaşi sânge”, a adăugat acuzatul pentru a sublinia că este un „om al păcii” şi şi-a justificat călătoriile în Siria prin faptul că a avut rude. în acea ţară.

El a afirmat chiar că pentru condamnarea atacurilor jihadiste precum cele comise la Paris, organizaţia teroristă Daesh l-a condamnat la moarte într-una din publicaţiile sale.

Inculpatul a fost întrebat despre manualele în care apar informaţii despre explozibili şi bombe şi despre modul de desfăşurare a jihadului în oraşele mari precum, precum şi despre fotografiile în care apare cu arme care au fost găsite pe dispozitivele sale electronice.

El a explicat că tot materialul legat de jihadism găsit pe dispozitivele sale trebuia documentat pentru activităţile sale „ca savant specializat în lupta împotriva terorismului” şi a reamintit că a susţinut prelegeri la universităţi din diferite ţări, alături de poliţie, judecători, procurori şi politicieni. Judecătorul nu s-a pronunţat, iar procesul va continua la Madrid. Procurorul a cerut nouă ani de închisoare cu executare pentru imamul egiptean.

Vă mai recomandăm

Român asasinat cu 29 de lovituri de cuţit într-o închisoare din Spania. „Era un violator de copii, nu vă faceţi griji“

Crimă învăluită în mister, rezolvată după 30 de ani. Anchetatorii, despre ucigaş: „S-a jucat cu noi”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite