Jane Goodall, cercetătoarea care studiază cimpanzeii din 1960: „Nu există o linie clară între oameni şi restul regnului animal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jane Goodall  FOTO: Facebook Jane Goodall
Jane Goodall  FOTO: Facebook Jane Goodall

Biologul şi naturalistul Jabe Goodall, cea care studiază cimpanzeii de mai bine de jumătate de secol, iar acum luptă pentru protejarea naturii şi a speciilor pe cale de dispariţie, spune, într-o prelegere TED, că cimpanzeii se pot recunoaşte în oglindă şi au şi simţul umorului, lucruri despre care se credea că sunt specifice doar oamenilor.

Venită direct din inima pădurii tropicale a Ecuadorului la evenimentul TED din martie 2003, Jane Goodall le-a povestit celor prezenţi că adevăratul ei domeniu de cercetare este legat de un alt fel de civilizaţie, „mai degrabă un alt mod de viaţă, al unui alt tip de fiinţă“. De aceea, oriunde merge în lume încearcă să fie „vocea regnului animal“.

Studiază cimpanzeii din Tanzania din 1960. Cu timpul au apărut noi tehnologii ce au fost folosite de cercetători.

„Când eram studentă, definiţia era „omul, specia care face unelte”. Constatăm că în aceşti 40 şi ceva de ani în care eu şi alţii am studiat cimpanzeii şi celelalte maimuţe hominide şi, cum spuneam, alte mamifere cu creier complex şi sisteme sociale, am constatat că, la urma urmei, nu există o linie clară între oameni şi restul regnului animal. E o linie foarte tulbure. Şi devine tot mai tulbure pe măsură ce descoperim animale făcând lucruri pe care noi, cu aroganţa noastră, le credeam doar umane“, a afirmat Goodall.

Cercetările au arătat că cimpanzeii pot trăi mai mult de 60 de ani în captivitate, că sunt capabili de compasiune şi altruism, că au o comunicare nonverbală, foarte bogată, se pot recunoaşte în oglindă şi că au simţul umorului.

„Ştim că ei au emoţii similare - poate uneori identice - cu cele pe care noi le numim fericire, tristeţe, frică, disperare. Ei cunosc suferinţa, atât mentală, cât şi fizică. (…) Când vom fi gata să admitem că, de fapt nu suntem singurele fiinţe cu personalitate, cu minte, şi mai ales cu sentimente, şi vom începe să ne gîndim la felul cum maltratăm şi ne folosim de atît de multe alte fiinţe simţitoare şi ştiutoare ale planetei, vom avea un motiv serios să ne fie mare ruşine, cel puţin mie îmi este“, susţine Jane Goodall în prelegerea sa.

Aceasta a ţinut să sublinieze că dispar păduri întregi din cauza marilor companii forestiere, că „avem în corpul nostru cam 50 de substanţe pe care nu le aveam acum 50 de ani. Cauza apariţiei acestora, precizează biologul, ar fi: „Multe dintre aceste boli, ca de exemplu astma şi anumite feluri de cancer, se află în creştere în jurul zonelor unde se aruncă greţoasele noastre deşeuri toxice. Ne facem rău nouă înşine, în toată lumea, le facem rău animalelor, îi facem rău naturii înseşi“.

Şi-a încheiat prelegrea într-un ton realist subliniind că „există speranţă“, iar ea nu este la politicieni, ci „în mâinile noastre“.

Mai puteţi citi:

Cum îşi ia adio un cimpanzeu de la femeia care l-a salvat de la moarte

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite