iPostura sau cum ne afectează telefonul inteligent comportamentul, starea de spirit şi productivitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosirea telefoanelor inteligente a devenit indispensabilă în ziua de astăzi. Studiile au arătat însă că folosirea îndelungată a unor dispozitive de mici dimensiuni provoacă o postură incorectă, care influenţează negativ starea de spirit, memoria şi chiar comportamentul.

Tehnologia transformă postura noastră, contorsionându-ne corpurile în ceea ce fizioterapeutul din Noua Zeelandă, Steve August numeşte “iHunch” (iCocoaşa), iar alţii “gâtul SMS” sau iPostura, se arată într-un articol din New York Times.

Când suntem trişti, ne încovoiem. De asemenea, ne gârbovim când ne simţim speriaţi sau lipsiţi de putere. Studiile au aratat ca persoanele cu depresie clinică adoptă o postură care seamănă cu iCocoaşa. Un astfel de studiu, publicat în 2010 în Jurnalul Oficial al Asociaţiei de Psihiatrie din Brazilia, a constatat că pacientii cu depresie stau cu gâtul aplecat în faţă, umerii prăbuşiţi şi braţele trase în jos şi lipite de corp. “Postura nu reflectă doar stările noastre emoţionale, ea poate, de asemenea, să le provoace”, a fost concluzia studiului amintit.

Postura poate fi o strategie de a rezista la stres

Intr-un studiu publicat în revista “Psihologia Sănătăţii la începutul acestui an, Shwetha Nair şi colegii ei şi-au pus participanţii nedeprimaţi să se aşeze într-o poziţie verticală sau aplecaţi de spate, şi apoi le-au cerut să răspundă la mai multe întrebări în cadrul unui interviu simulat pentru obţinerea unui job. Volutarii care au avut o postură gârbovită au răspuns la întrebări demonstrând o mai mică stimă de sine, o dispoziţie mai proastă şi o senzaţie de frică mai mare decât cei care au avut o postură dreaptă. Postura a afectat chiar şi conţinutul răspunsurilor la interviu: analizele lingvistice au arătat că cei care au stat cocoşaţi au avut o atitudine negativă faţă de întrebări. Cercetatorii au ajuns la următoarea concluzie: “postura verticală poate fi o strategie comportamentală simplă  pentru a ajuta la creşte rezistenţa la stres".

Efecte asupra memoriei

Postura incorectă poate afecta, de asemenea, memoria Într-un studiu publicat anul trecut, “Psihologie Clinică şi Psihoterapia persoanelor cu depresie clinica”, participanţii au fost repartizaţi aleatoriu sa stea fie gârboviţi, fie într-o poziţie verticală şi apoi le-a fost prezentată o listă de cuvinte pozitive şi negative. Când li s-a cerut, mai târziu, să-şi amintească acele cuvinte, cei cu postura incorectă şi-au amintit cuvintele negative mai mult decât cele pozitive, în timp ce aceia care au stat într-o postură corectă nu au avut o astfel de tendinţă. 

De asemenea, un studiu privind performanţele elevilor japonezi, realizat în 2009,  relevă că cei care au fost instruiţi să stea în poziţie verticală au fost mai productivi decât colegii lor la testele scrise.

Cât contează mărimea aparatului

Cercetărorul Maarten W. Bos a realizat un studiu în care volutari repartizaţi aleatoriu au interacţionat 5 minute cu unul dintre cele patru dispozitive electronice care au variat în dimensiune: un smartphone, o tabletă, un laptop şi un computer tip desktop. Apoi, cercetătorii au analizat cât de mult a trecut până când subiecţii au întrebat dacă pot să părăsească sala după ce era clar că experimentul se terminase. Concluzia experimentului a fost că cei care s-au uitat la telefon au aşteptat cel mai mult, poziţia gârbovită făcându-i să se simtă mai puţin hotărâţi. Se pare că există o relaţie liniară între mărimea dispozitivului şi măsura în care aceasta ne afectează: cu cât este mai mic, cu atât mai mult trebuie să se contracteze organismul pentru a-l folosi, şi cu cât mai aplecată în faţă este postura, cu atât mai supuşi vom deveni.

“În mod ironic, în timp ce mulţi dintre noi petrec ore întregi în fiecare zi, folosind dispozitive mobile mici, pentru a creşte productivitatea şi eficienţa, s-ar putea să facem exact opusul, reducând asertivitatea şi subminând productivitatea noastră”, se arată în concluzia articolului citat. În ciuda acestor constatări, ne bazăm mult prea mult pe dispozitivele noastre mobile pentru a renunţa la ele, şi asta nu se va schimba curând. 

Cum luptăm împotriva posturii incorecte

Din fericire, există modalităţi de a lupta impotriva iPosturii. “Ţine capul sus şi umerii înapoi, atunci când te uiţi la telefon, chiar dacă acest lucru înseamnă să-l ţii la nivelul ochilor. Puteţi încerca, de asemenea, să masaţi şi să încălziţi cele două grupe de muşchi care sunt implicate în iPostură - cele între omoplaţi şi cele de-a lungul părţii laterale ale gâtului. Acest lucru ajută la reducerea încordării şi reface elasticitatea”, se mai arată în sursa citată. În cele din urmă, data viitoare când vă verificaţi telefonul, amintiţi-vă ce produce postura incorectă, cum influenţează starea de spirit, memoria şi chiar comportamentul. 

Citeşte şi

Prof. dr. Nicolae Hâncu, nutriţionist: „«Slăbire garantată şi rapidă» este cel mai antimedical anunţ!“

Slănina cu ceapă şi palincă – mitul alimentaţiei de la ţară, spulberat de un nutriţionist: „Este extrem de nocivă pentru organism”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite