Ionel Haiduc vrea academicieni tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Academiei Române susţine proiectul Junior Academy şi în noul mandat va renova clădirea Bibliotecii Academiei din Cluj. Academicianul clujean Ionel Haiduc a prezentat pentru cititorii „Adevărul de Seară“ o parte din planurile sale ca preşedinte reales al Academiei Române.

Reporter: Ce proiecte aveţi care să includă şi viaţa academică din Cluj?

Ionel Haiduc: Pentru Cluj, o prioritate ar fi reabilitarea clădirii bibliotecii filialei academiei, fiindcă biblioteca nu a putut beneficia de noua constructie, în care au trebuit să se mute institutele de istorie, arheologie şi centrul de studii transilvane, rămase fără sediu propriu.

Rep.: Care este cea mai mare realizare a dvs. în vechiul mandat de preşedinte al Academiei şi ce anume nu aţi reuşit să definitivaţi?

I.H.: Personal, cred că este importantă creşterea participării şi recunoaşterii Academiei Române în relaţiile interacademice internaţionale. De asemenea, a fost importantă creşterea salariilor cercetătorilor, reuşită în urmă cu doi ani. Multe institute ale Academiei au realizări importante. Este meritul lor. Nu am reuşit să deschidem un muzeu al Academiei şi o librărie. Erau în programul nostru şi se menţin şi pentru viitor.

Rep.: Aveţi în vedere scrierea de proiecte europene, pentru atragerea de fonduri?

I.H.: Academia Română are în prezent un numar de proiecte europene importante, pentru dezvoltarea infrastructurii (patru institute care vor primi circa 40 de milioane de euro) şi pentru dezvoltarea programelor post-doctorale (şapte programe, în jur de două milioane de euro fiecare). Proiectele sunt prezentate direct de institute, nu la nivel central. Practic, toate institutele beneficiază de participarea la diverse proiecte europene bazate pe competiţie internaţională şi colaborări.

Re.: Academia Română deţine clădiri în centrul Vienei, pentru care percepe chirie. Ce intenţionaţi să faceţi cu aceşti bani?

I.H.: Clădirile din centrul Vienei nu aparţin Academiei Române, ci Fundaţiei Elias, aflată sub egida Academiei. Fundaţia are şi alte surse de venituri şi numeroase modalităţi de valorificare a acestora. Fundaţia oferă şi Academiei sprijin financiar; dimensiunile acestuia variază de la un an la altul.

Rep.: Luaţi în considerare ideea comasării institutelor din România?

I.H.: Nu există pe rol un asemenea proiect, la ora actuală.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre proiectul Junior Academy, dedicat oamenilor de ştiintă şi profesorilor de excelenţă sub 45 de ani?

I.H.: Există o asemenea initiaţivă la nivel european, după ce academiile din Austria, Olanda, Germania au creat asemenea „anexe“.  Subiectul va fi din nou dezbătut la conferinţa ALLEA (Asociaţia Europeană a Academiilor) săptămana aceasta. Academia Română este deschisă ideii şi un grup format din cei mai tineri academicieni va studia posibilităţile şi va face propuneri concrete de aplicare şi în România.

Ionel Haiduc a fost reales în funcţia de preşedinte al Academiei Române în data de 8 aprilie. Mandatul este pentru patru ani.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite