Interzicerea în autobuze a călătorilor care miros urât, decretată rasistă la Cluj. Cum a modificat primăria regulamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali din Cluj-Napoca votează marţi, 10 septembrie, noul regulament vizând transportul în oraş. Printre prevederi, se numără şi câteva reguli controversate.

Investiţiile în transportul în comun din Cluj-Napoca din ultimii ani sunt inutile, dacă călătorii nu se vor bucura şi de un comportament decent al concetăţenilor lor care abuzează de toleranţa autorităţilor. 
 

Consilierii locali clujeni au votează astăzi noul regulament privind normele de conduită în mijloacele de transport public în comun. Scopul noilor prevederi este de a asigura un transport civilizat, la standarde europene, stabilind o serie de interdicţii şi sancţiuni pentru călători, dar şi pentru angajaţii companiei de transport. 


Noul regulament a fost supus dezbaterii publice pentru circa două săptămâni la finalul lunii februarie-începutul lunii martie. Au fost primite 4 sesizări dintre care doar una a fost aprobată.

Este vorba despre propunerea de modificare a prevederii care stabilea că „urcarea în mijlocul de transport public local de călători cu îmbrăcămintea murdară şi/sau urât mirositoare” este contravenţie şi se pedepseşte cu amendă între 100 şi 200 de lei.

Două persoane din Cluj care au comentat proiectul în timpul dezbaterii publice au susţinut că această formulare este „discriminatorie faţă de persoanele sărace, aplicare este arbitrară şi pretext de rasism şi discriminatorie pe criterii etnice”. În plus, „încadrarea acestor fapte la contravenţii mi se pare excesivă”, a spus unul dintre reclamanţi. Primăria a luat în considerare sugestia primită şi a schimbat prevederea astfel: „urcarea în mijlocul de transport public local de călători cu îmbrăcăminte murdară care deteriorează starea de curăţenie a mijlocului de transport (tapiţeria scaunelor, podeaua, salonul)”. Amenda a rămas între 100 şi 200 de lei. 

„La 40% din totalul mijloacelor de transport în comun noi, tapiţeria scaunelor necesită renovări substanţiale”


Compania de Transport Public mai arată că şi-a asumat obligaţia de a asigura confortul şi siguranţa călătorilor, conform mai multor legi şi regulamente. „Sancţionarea unei fapte şi atitudini care aduce atingere prevederilor legale menţionate, nu reprezintă nici într-un fel discriminare, această măsură nu priveşte o persoană, o comunitate sau o anumită categorie socială”. În plus, „la 40% din totalul mijloacelor de transport în comun noi, achiziţionate în cursul anului 2015, tapiţeria scaunelor necesită renovări substanţiale”, arată aceeaşi sursă.   

Bunul-simţ reglementat   

Multe dintre prevederile noului regulament sunt de fapt norme de bun-simţ pe care ar trebui să le respecte orice cetăţean responsabil. Amenzile sunt situate între 100 şi 500 de lei în funcţie de gravitatea faptelor. Cu sume între 100 şi 200 de lei sunt sancţionate: transportul de materiale sau alimente cu mirosuri neplăcute care deranjează călătorii; transportarea de păsări şi animale vii, cu excepţia cazurilor aprobate prin hotărâre de Consiliu Local sau alte acte normative; cerşitul în mijloacele de transport public; transportul unor bagaje voluminoase (biciclete, saci, lăzi); călătoria pe scările autobuzelor sau troleibuzelor. Cu amenzi între 200 şi 500 de lei se sancţionează călătoria fără bilet sau abonament, refuzul de a prezenta actul de identitate organului de control, folosirea unui abonament care aparţine alte persoane. 

Pentru ce se dau cele mai mari amenzi


Cu sume între 300 şi 400 de lei vor fi amendate persoanele care: au o atitudine jignitoare sau insultătoare la adresa şoferilor sau controlorilor; fumează inclusiv ţigări electronice; transportă materiale sau substanţe inflamabile, explozibile, radioactive, toxice ori a altor substanţe periculoase ca: butelii de aragaz, butelii pentru oxigen, bidoane de benzină sau petrol, bidoane cu carbid precum şi alte obiecte sau mărfuri interzise; deteriorarea ori murdărirea mijlocului de transport public; aruncarea sau abandonarea de reziduri rezultate în urma consumării de seminţe şi alte alimente; urcarea în stare de ebrietate; insultarea sau molestarea călătorilor şi/sau conducătorilor auto respectiv a controlorilor. 

Atenţie la telefonul mobil 

Este de asemenea interzisă folosirea telefonului mobil astfel încât să nu fie deranjaţi ceilalţi călători sau/şi conducătorul auto, fără ca pentru această abatere să fie stabilită o amendă. 

Important de reţinut este faptul că atunci când se cumpără bilet prin SMS sau aplicaţia 24PAY, confirmarea trebuie obţinută înainte de urcarea în mijlocul de transport public de persoane.

În ceea ce priveşte constatarea contravenţiilor, regulamentul prevede: „agentul constatator face parte din organele de control ale Companiei de Transport Public Cluj-Napoca SA”. Acesta constată contravenţie printr-un proces verbal şi aplică, de asemenea, şi sancţiunea.

Acest regulament binevenit riscă să nu poată fi pus în aplicare, daca cei însărcinaţi cu aplicarea acestuia sunt doar controlorii care au o prezenţă destul de rară în mijloacele de transport în comun.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite