Intervenţii chirurgicale transmise în direct din sala de operaţie. Doctorul Adrian Todor a fost urmărit live de alţi specialişti din SUA, Serbia şi Bosnia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul clujean Adrian Todor a fost, până în luna septembrie, şeful secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie I, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, iar în prezent este medic primar la secţia Ortopedie - Spitalul Clinic de Recuperare.

În paralel este angajatul a două clinici private din oraş şi este şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, pe specializarea Ortopedie, Traumatologie şi Ortopedie Pediatrică.

Adrian Todor (37 de ani) a transmis în direct prin internet o intervenţie chirurgicală la umărul unui pacient, operaţie pe care a efectuat-o la o clinică privată din oraş. Operaţia a fost urmărită şi de specialişti din alte ţări, cu care a făcut schimb de opinii chiar în timpul intervenţiei. 

Program iniţiat de medicii din SUA

Astfel de operaţii, transmise în direct, au fost pentru prima dată efectuate ca parte a unui program iniţiat de Academia Americană a Chirurgilor Ortopezi (AAOS), program care a fost între timp extins şi în Europa şi a durat între 2013 şi 2017. Deşi programul a luat sfârşit anul trecut, opt ortopezi din România (printre care şi Todor), unul din Serbia, unul din Bosnia şi doi din SUA, continuă să transmită live anumite operaţii. 

„Aceste transmisii live din sălile de operaţie au pornit din Los Angeles, unde unul din chirurgii ortopezi parte a acestui program a dezvoltat un sistem foarte accesibil şi prietenos care face posibilă interacţiunea live în timpul operaţiilor. În baza unei invitaţii online care o primeşti pe mail, accesezi un link şi eşti „prezent” în sala de operaţie a celui care transmite. Totul doar cu un soft gratuit şi cu o conexiune la internet. Este un pas extrem de mare pentru educaţia medicală. Momentan din SUA au fost aduse două astfel de sisteme în sălile de operaţie din România. Unul la Cluj şi altul la Sibiu”, explică Todor.

A fost primul medic din România care a operat folosind sistemul americanilor

Medicul clujean este primul din România care a operat utilizând noul sistem. Începând de anul viitor, aceste intervenţii chirugicale ar putea fi urmărite în sălile de cursuri şi de către studenţii şi rezidenţii din Cluj, ca parte a programului de pregătire.  

adrian todor medic ortoped operatie live internet foto arhiva personala

 „Am avut şansa de a fi primul din România care a operat utilizând acest sistem de transmisie şi alţi colegi din ţară şi străinătate au participat online, au fost alături de mine. Putem astfel interacţiona în timp real pe marginea cazului, dacă avem vreo nesiguranţă cei cu experienţă mai mare ne pot ghida şi cei mai puţin experimentaţi pot învaţa”, arată Todor.

Continuă exodul medicilor români

Deşi medicina şi tehnologia sunt într-o continuă evoluţie, vizibilă şi în România, Adrian Todor este conştient că problemele cu care se confruntă sistemul de Sănătate nu au fost rezolvate. Ortopedul clujean susţine că nici măcar majorările salariale din ultimul timp nu au oprit exodul medicilor, exasperaţi de lipsa oricăror oportunităţi şi de condiţiile de coşmar din spitale.

„De fiecare dată când vrei să faci ceva ce ai învăţat există riscul să nu ai cu ce. Sigur, asta este în termeni generali însă esenţă e că ortopedia e o specialitate foarte dependetă de aparatura, tehnică, şi e foarte scumpă. Aceste limitări induc frustrare”

 „Din ceea ce văd eu medicii încă pleacă din ţară într-un ritm îngrijorător. Principala nemulţumire a tinerilor medici a fost şi este în continuarea lipsa oportunităţilor de dezvoltarea profesională, lipsa dotărilor moderne precum şi lipsa unei politici de dezvoltare umană din sistemul de sănătate. Când pleci la drum că tânăr medic sau student la medicină visezi să-ţi practici profesia, vocaţia, nu visezi la câţi bani câştigi. Nu spun că majorarea salarială nu este binevenită, în special pentru medicii tineri care nu-şi plăteau nici chiria în centrul universitar cu salariul pe o lună”, spune ortopedul clujean.

Influenţa politicului este la fel de nocivă, spune Todor, în condiţiile în care de multe ori sunt promovaţi în funcţii manageriale oameni care nu înţeleg costurile pe care le implică un sistem medical de calitate.

„Totul pleacă de la lipsa unei viziuni globale, de dezvoltare pe termen lung, atât privind resursele umane cât şi materiale. Să formezi un specialist poate dura zeci de ani, dar să pierzi unul durează numai câteva zile. Influenţa politicului până la nivelul managerilor de spitale, şi mai adânc în sistem nu cred că e benefică. În continuarea mi se pare că cei care decid în sistem nu înţeleg că costuri implică medicină de top.”

A renunţat la un post de conducere

De altfel, din acest motiv Todor a renunţat de curând la o funcţie de conducere. Şi admite că, în pofida eforturilor sale, nu a putut schimba sistemul, deşi la început spera că va putea să o facă.

„Am ajuns şeful secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie I, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj printr-o conjunctură. Generaţia de „mijloc” a plecat din ţară sau din spital. Am avut 3 colegi mai în vârstă cu aproximativ 10 ani ca mine care au plecat. După pensionarea şefului meu, profesorul Lucaciu, eram singurul medic cu grad didactic de predare din secţie, şi cum era o secţie universitară era firesc să fiu şeful secţiei. Am fost naiv crezând că pot schimba sistemul, sau măcar să îmbunătăţesc secţia, dar este aproape imposibil, motiv pentru care mi-am dat demisia”, punctează Todor.

  „Momentele frumoase vin de la pacienţi, în principal. Oameni pe care îi vezi fericiţi, care au scăpat de durere sau care pot merge din nou normal. Ei fac totul să merite”
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite