Industria a pornit motoarele în capitala Ardealului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia industrială din Cluj a înregistrat o creştere semnificativă în primul trimestru din 2010. Faţă de primele trei luni ale anului trecut, producţia industrială a judeţului a crescut cu 11,7%. Un rol important îl are Nokia.

Raportul Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Cluj privind principalii indicatori economico-sociali ai judeţului pentru luna martie arată că la Cluj, faţă de primele trei luni ale lui 2009, producţia industrială a crescut în acest an cu 11,7%. Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie este în primul trimestru al anului în curs de 123,7%, iar ca producţie industrială pentru luna martie a anului trecut, indicele este mai mare cu 14,4%.

În luna ianuarie, importurile în judeţ au fost în valoare de 153,5 milioane de euro, iar exporturile au constituit 126,3 milioane de euro. Faţă de aceeaşi lună din 2009,  exportul a crescut la începutul anului cu 50,8%, iar importul cu 44,5%.

Turismul, în picaj

Raportul mai arată că în perioada ianuarie-martie 2010, Clujul a fost vizitat de 40.913 turişti dintre care, 7.575 au fost străini. Faţa de perioada similară din 2009, numărul turiştilor a scăzut cu 14,1%. Statisticile mai arată că moritatea turiştilor au fost din Ungaria (1.503), Italia (1.376), respectiv Germania (828). Locurile de cazare din Cluj au fost ocupate în proporţie de 13%, cu 9% mai puţin decât în 2009.

Cea mai mare creştere a preţurilor a fost remarcată la citrice (+1,52%), articole de igienă, cosmetice şi medicale ( +2,44% ), dar şi la medicamente ( +3,96% ). Salariul mediu nominal brut în martie a fost de 2.065 de lei, din care netul a reprezentat 1.511 lei. La nivel de şomeri, cifrele arată că în Cluj, fără loc de muncă sunt  23.678 de persoane. Rata şomajului reprezintă 6,9% la sută din totalul populaţiei active, cu 2,7% mai mare decât în 2009.

Recesiunea nu pleacă

Dumitru Matiş, decanul Facultăţii de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), cosideră că de vreme ce importurile şi exporturile se situează la acelaşi nivel, nu se poate vorbi de o revenire a economiei. „Odată ce merg mână în mână, nu e bine. Deprecierea leului a constituit un avantaj pentru exportatorii care au câştigat mai bine. Creşterea producţiei industriale este un reviriment, dar nu poate spune că Clujul iese din criză înaintea altor judeţe“, a spus specialistul.

Codrea Pop, directorul DRS Cluj susţine că parcurile industriale, dar şi Nokia au contribuit esenţial la creşterea producţiei industriale. „Nokia are o contribuţie esenţială la creşterea exporturilor şi a producţiei industriale“, a spus Pop.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite