Acuzaţii din dosarul „Mafia cărnii“, trimişi în judecată cu două zile înainte de sfârşitul anului. Au prejudiciat statul cu peste 24,6 milioane lei

Acuzaţii din dosarul „Mafia cărnii“, trimişi în judecată cu două zile înainte de sfârşitul anului. Au prejudiciat statul cu peste 24,6 milioane lei

Caren congelată  FOTO: Adevărul

Persoanele acuzate din dosarul "Mafia cărnii" au fost trimise în judecată, luni, 29 decembrie, de procurorii DIICOT. Acestea au prejudiciat statul român cu peste 24,6 milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată, luni, 29 decembrie, pe Andrei Sileanu în dosarul „Mafiei cărnii“ pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, participaţie improprie sub forma instigării, la săvârşirea infracţiunii de transmitere fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate, în scopul săvârşirii de infracţiuni, potrivit unui comunicat DIICOT.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Sorin Seleşiu şi Bogdan-Radu Curticiu, pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, comercializarea de produse alterate şi cumpărare de influenţă, scrie Mediafax.

Societăţile comerciale Michelangelo SRL, Gidacom SRL şi Medasimpex SRL urmează fie judecate pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii îl acuză pe Sileanu că prin acţiunile sale a produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare totală de 24,6 milioane de lei. Totodată Andrei Sileanu a supus unui proces de reciclare suma de 82.484.777 lei lei, reprezentând contravaloarea mărfurilor achiziţionate intracomunitar, prin transferuri succesive între conturile bancare ale societăţilor comerciale pe care le controla, operaţiuni efectuate cu scopul de a ascunde provenienţa ilegală. Anchetatorii au ajuns şi la concluzia că Bogdan-Radu Curticiu, între 8 şi 10 ianuarie, a promis şi apoi a dat unui comisar şef în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor cantitatea de opt kg carne de porc cu scopul de interveni pe lângă o altă persoană din cadrul OJPC Bistriţa spre a nu aplica o amendă societăţii comerciale Michelangelo SRL Cluj-Napoca, pentru încălcarea unor prevederile legale privind modul de desfacere a produselor. Ioana-Doina Curticiu şi Nora-Anamaria Păcurariu au pus în vânzare produse din carne, cu privire la care ştiau că sunt alterate şi cu perioada de valabilitate depăşită, fiind vătămătoare sănătăţii.

"Referitor la inculpatul Ghîţ Ionel-Călin, din probatoriul administrat a rezultat faptul că în calitate de medic veterinar oficial în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj, la data de 12 martie 2014, contrar atribuţiilor sale de serviciu a procedat la verificarea selectivă a mărfurilor aflate în depozitul aparţinând SC Michelangelo SRL Cluj-Napoca, cu privire la care existau suspiciuni că sunt alterate şi cu termenul de valabilitate expirat şi a omis sa indisponibilizeze o cantitate de marfă care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, până la verificarea integrală a acesteia, fapt ce a permis comercializarea în continuare a mărfurilor", spun procurorii.

Anchetatorii susţin că Olimpiu-Mircea Lucaciu,în calitate de inspector în cadrul DSVSA Cluj, cunoscând că, la solicitarea organelor judiciare, urmează să aibă loc un control la SC Michelangelo SRL, şi l-a anunţat pe Radu-Bogdan Curticiu, asigurându-i acestuia timpul să ia măsuri pentru a ascunde marfa stricată.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti.

Filmul evenimentelor

Michelangelo, firmă care distribuie carne în tot Ardealul

Michelangelo SRL este cea mai mare firmă din judetul Cluj în domeniul comerţului cărnii şi produselor din carne, potrivit listafirme.ro. Compania  are o fabrică de mezeluri şi de prelucrare a cărnii, ale căror produse sunt distribuite în magazine şi supermarketuri din tot Ardealul. În plus, desfacerea se face şi prin intermediul propriei reţele de magazine, cre în 2009, era format din 15 magazine Michelangelo în oraşele Cluj-Napoca, Bistriţa, Oradea, Alba Iulia, Turda şi Dej. În Cluj-Napoca, Michelangelo are şi o firma de catering, care livrează produse preparate cu carne şi mezeluri de la fabrica proprie. SC Michelangelo SRL a fost înfiinţată în 2002. Cinci ani mai târziu, societatea a scos pe piaţă şi produse din lapte. Conform înregistrărilor făcute la Ministerul de Finanţe în 2012, compania are 74 de angajaţi şi a înregistrat o pierdere de 257.000 de lei.

Zece persoane arestate

Zece persoane au fost arestate în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată, după ce au fost reţinute de procurorii DIICOT. Şase dintre aceste persoane au primit mandate de arestare emise de Tribunalul Bucureşti, iar celelalte patru, de la Curtea de Apel Bucureşti. În acest dosar, procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, a informat DIICOT.
Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro.

Acuzaţiile

Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale, operaţiunile reale fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA. De asemenea, susţin procurorii, există suspiciunea că reţeaua achiziţiona marfă, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, direct prin firme "fantomă" ale reţelei şi apoi o vinde pe piaţa internă, "la negru", la un preţ apropiat de valoarea cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, "fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale".

O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde marsa se întorcea în România, prin societăţi de tip "paravan", care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile, potrivit DIICOT. DIICOT susţine că activităţile infracţionale au fost sprijinite şi de angajaţi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi de lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră.
 

Mai puteţi citi:

Şeful Protecţiei Consumatorilor pe Nord-Vest despre „Mafia cărnii“: „Nu am sprijinit în nicio formă gruparea faţă de care se efectuează cercetări“

Patronul firmei Michelangelo, implicat în dosarul „Mafia cărnii II”: „Preţul pot să-l şterg, eu pot să fac cu din-ăla, cu corectoru'”

Clujeanul Sorin Seleşiu, unul dintre cei 10 oameni arestaţi preventiv de procurorii DIICOT  în dosarul „Mafia Cărnii“

Un şef de serviciu din cadrul DSV Cluj, Mircea Lucaciu, e acuzat de favorizarea făptuitorului. I-a anunţat pe evazionişti

UPDATE Un inspector OPC Cluj, suspectat în dosarul „mafiei“ cărnii pentru trafic de influenţă. Purtătorul de cuvânt al instituţiei: „Nu ştiu cine e“

Zeci de tone de carne şi produse din carne au fost retrase din depozitele clujene

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: