Incert. Cel mai mare festival de film din ţară riscă să rămână fără finanţare de la ICR, condus de clujeanul Andrei Marga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Giurgiu, directorul TIFF  FOTO: Adevărul
Tudor Giurgiu, directorul TIFF  FOTO: Adevărul

Situaţie fără precedent pentru organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF): riscă să piardă finanţarea din partea ICR. Adică 500.000 de lei. După 11 ani când Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, organizatorii TIFF, depune  dosar ca să obţină finanţare, anul acesta nu ar fi depus toate actele, iar proiectul lor a fost declarat neeligibil pe lista publicată joi, 14 martie, pe site-ul Institutului Cultural Român.

Înainte să vadă respectiva listă, directorul TIFF, Tudor Giurgiu, era optimist, joi după-amiaza, 14 martie, că se vor lămuri toate neclarităţile săptămâna aceasta. Spera că este doar o eroare de procedură a aplicaţiei, că ICR i-a dat asigurări, încă de la începutul anului, că va sprijini TIFF-ul ca şi până acum.

„Nu credeam că voi purta astfel de discuţii cu cei de la ICR“, a afirmat luni dimineaţa, la scurt timp după ce s-a întors din Bulgaria, directorul TIFF, Tudor Giurgiu.

Acesta a mai spus că TIFF-ul trebuie tratat ca un proiect prioritar, cum apare şi în strategia Ministerului Culturii.

De cealaltă parte, ICR spune una şi alta face. Reprezentanţii Institutului trebuiau să le explice, într-un mail, asociaţiilor care au depus proiecte de ce nu au primit finanţare.  Întrebat dacă a primit vreo  justificare din partea ICR, Tudor Giurgiu a precizat că nu a primit nimic.

“Cu siguranţă că vom sprijini TIFF-ul. Nici nu se pune problema“, afirma directorul ICR, Andrei Marga care nu îşi aduce aminte exact dacă a semnat finanţarea pentru festival.

Poziţia de luni, 18 martie, a ICR

„Subliniem că unele instituţii şi proiecte au fost considerate, deja din octombrie - noiembrie 2012, drept parteneri strategici, respectiv acţiuni strategice, cu vizibilitate internaţională, ale Institutului Cultural Român.

De aceea, Transilvania International Film Festival, Festivalul Naţional de Teatru (UNITER), Festivalul Internaţional de Film de la Bucureşti, Teatrul Radu Stanca, Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, Teatrul Elvira Godeanu, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Festivalul Filmului Documentar (ASTRA Sibiu), Festivalul Filmului de Animaţie (Bucureşti), Festivalul Filmului Evreiesc, Festivalul de Film Anonimul (Sfântu-Gheorghe), Fundaţia Sergiu Celibidache, Filarmonica George Enescu, Festivalul de Jazz (Sibiu),  Asociaţia SoNoRo - Interferenţe se finanţează direct, în calitate de parteneri strategici.

În câteva zile se va comunica nivelul finanţării acestora“, susţin reprezentanţii ICR, într-un comunicat dat publicităţii luni, 18 martie.

TIFF, un brand al României

TIFF-ul, unde sunt difuzate în premieră naţională cele mai importante producţii autohtone, adună la Cluj în fiecare an circa 70.000 de spectatori din ţară şi de peste hotare. Cinefilii vin în capitala Transilvaniei să vadă, timp de aproape două săptămâni, ultimele apariţii cinematografice de pe glob şi să se întâlnească cu nume mari ale filmului.
Ediţia din 2012 a adunat nu mai puţin de 240 de filme din 46 de ţări, atrăgând peste 67.000 de spectatori în cele zece zile de festival.

TIFF este primul festival internaţional de film de lung-metraj din România, s-a înfiinţat în 2002, iar din 2007 se organizează la Cluj-Napoca şi la Sibiu (n.r. în 2007, Sibiul a primit titlul de Capitală Culturală Europeană).

La acest festival, care a ajuns un brand cunoscut peste hotare, au venit, de-a lungul celor 11 ediţii, personalităţi precum Michael Radford, Franco Nero, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Jacqueline Bisset şi Geraldine Chaplin.


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite