Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Un incendiu la fiecare 20 de minute în România, iar cauza celor mai multe decese - focul deschis în spaţii închise

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Un
incendiu la fiecare 20 de minute în România, iar
cauza celor mai multe decese - focul
deschis în spaţii închise

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti FOTO: Cristian Delcea

O statistică făcută de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind incendiile care au avut loc în perioada 2003-2009 arată o crudă realitate: un incediu are loc la fiecare 20 de minute, iar 12 clădiri sunt afectate, în medie, zilnic, de un incendiu - nenorocire în care moare, zilnic, un om.

O statistică a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), făcută între 2003 şi 2009, arată că, în medie, în România, un incendiu are loc la fiecare 20 de minute şi că 12 imobile sunt afectate zilnic de incendii, nenorociri în urma cărora mor oameni. Din cele 12 incendii, 5 se produc în mansardă sau pod, iar 3 în bucătărie. 

În fiecare an, 41 de copii cu vârste sub 6 ani îşi pierd viaţa în incendii, iar 27% dintre victimele incendiilor de locuinţe sunt oameni de peste 70 de ani. Studiul a fost făcut atât în mediul urban, cât şi în cel rural.

”Cele mai multe incendii de locuinţă se produc în intervalul orar 18.00-22.00, când are loc, în medie, 1 incendiu la fiecare 20 de minute. Statistica arată că, în România, în medie, anual, cele mai multe incendii de locuinţă au drept cauză coşul/burlanul de fum defect sau necurăţat (29%). Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât, în medie, doar 8 luni pe an sunt utilizate mijloacele/sistemele termice de încălzire”, se arată într-o statistică a pompierilor făcută pentru intervalul 2003-2009, privind statistica incendiilor la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti.

În document se mai arată şi că motivele în urma cărora şi-au pierdut viaţa persoane între 15 şi 55  de ani sunt: focul deschis în spaţii închise, instalaţii electrice defecte sau improvizate, sisteme şi mijloace de încălzire defecte sau cu improvizaţii, acţiuni intenţionate şi fumat.

La ce concluzii au ajuns atunci pompierii:

”Studiul privind incendiile de locuinţă produse în perioada 2003 - 2009 pune în evidenţă faptul că majoritatea incendiilor s-au produs ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor, în contextul situaţiei economico-financiare precare a populaţiei, care a utilizat instalaţii electrice şi aparate/echipamente electrice/termice învechite, cu defecţiuni şi improvizaţii. Principala cauză de incendiu o constituie, de departe, coş de fum/burlan defect sau necurăţat (29%), urmată de instalaţii electrice defecte sau improvizate (20%). Aceasta este determinată de faptul că nu se respectă măsurile de prevenire a incendiilor privind verificarea, repararea şi curăţarea coşurilor de fum”.

Statistica IGSU poate fi citită integral AICI.

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti: 27 morţi şi 146 de persoane internate în spital 

Un incendiu puternic a izbucnit, vineri seara, la clubul Colectiv din zona Piaţa Unirii din Capitală. Potrivit primelor informaţii, este vorba de cel puţin 27 morţi şi de alte 146 de persoane care au suferit arsuri grave. Secretarul de stat Raed Arafat se aşteaptă ca numărul victimelor să crească. A fost activat Codul Roşu de Urgenţă. La numărul de telefon 021. 2069291 se pot afla informaţii despre victime.

Pe aceeaşi temă:
 
 
 
 

Incendiu club Bucureşti. Ambasadorul Marii Britanii se declară consternat de tragedia din Bucureşti

Incendiu fără precedent în Capitală: cel puţin 27 morţi şi peste 160 de răniţi. A fost activat Codul Roşu de Urgenţă

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare ale martorilor tragediei: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: