Imagini atipice pentru România: sute de utilaje, zeci de camioane şi excavatoare pe şantierul unei autostrăzi. Termenul de finalizare e 2023 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe şantierul A3 se lucrează intens şi în această perioadă.  FOTO PeUndeMerg.ro
Pe şantierul A3 se lucrează intens şi în această perioadă.  FOTO PeUndeMerg.ro

Sute de muncitori, zeci de autobasculante, foreze, cife, excavatoare şi buldoexcavatoare lucrează pe şantierul unui tronson de autostradă din România. Desfăşurarea de forţe aminteşte mai degrabă de felul în care se lucrează în China decât de stilul românesc.

Sute de muncitori angajaţi ai UMB şi sute de utilaje au umplut încă din luna februarie şantierul tronsonului dintre Nădăşelu şi Poarta Sălajului (42 km) de pe autostrada A3. Mobilizarea este impresionantă, dar nu unică. Pe acelaşi şantier, în vară, se lucra inclusiv noaptea. 

Inclusiv fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă remarca ritmul în care se lucrează aici, la ultima sa vizită pe şantier. „Astăzi este ziua şantierelor din Ardeal. Turul de forţă începe cu o primă oprire la tronsonul dintre Nădăşelu şi Poarta Sălajului (42 km) de pe autostrada A3. Acesta este cel mai avansat proiect de autostradă din PNRR, adică este chiar în execuţie”, preciza ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, pe 18 iunie, pe contul său de Facebook. De altfel, ministrul s-a arătat atunci impresionat şi de desfăşurarea de forţe de pe şantier. „I-am transmis antreprenorului că îmi doresc să continue să lucreze în acest ritm susţinut”, a afirma atunci Drulă.

Între timp, au apărut însă o serie de probleme. Mai întâi, o surpare gravă s-a produs în apropiere de Nădăşelu, unde unul dintre dealurile de lângă localitate începuse să o ia la vale. După mai puţin de două luni, o nouă alunecare de teren s-a petrecut pe traseul autostrăzii între Nădăşelu şi Zimbor, chiar lângă Sâncraiu Almaşului.

Chiar şi aşa, pe cei 42 de kilometri dintre Nădăşeşu – Zimbor şi Poarta Sălajului, lucrează cu 480 de muncitori şi 250 de utilaje. Asocierea de firme româneşti Spedition UMB - Tehnostrade a început în forţă construcţia tronsonului din Autostrada Transilvania de 30 de km de la Nădăşelu la Zimbor, parte din cei 42 de km pe care îi are contractaţi de la Nădăşelu la Poarta Sălajului.

Sute muncitori şi sute de utilaje

Pe lângă cei aproape 500 de muncitori aici au fost aduse o mulţime de utilaje. Conform datelor oficiale,desfăşurarea de forţe cuprinde 94 autobasculante, 53 cife beton, 37 buldoexcavatoare, buldozere, excavatoare, 22 instalaţii piloţi foraţi, 15 cilindri, 10 încărcătoare frontale, şapte autogredere, şase staţii betoane, patru cisterne apă, o pompă de beton şi o trusă de stabilizare a pământului.

Sectorul Nădăşelu – Zimbor – Poarta Sălajului va cuprinde 18 viaducte, prexum şi opt poduri, şapte pasaje, 35 podeţe, un nod rutier, dar şi două parcări de scurtă durată, în oglindă. Termenul de finalizare pentru cei 42 de kilometri de autostradă este 2023. Acest sector face parte din proiectul  Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, care ar fi trebuit finalizat în 2012.

santier a 3

Startul lucrărilor a fost dat pe 1 februarie, în acest an, iar secretarul de stat pe rutier din Ministerul Transporturilor, Horaţiu Cosma, anunţa de la faţa locului că antreprenorul e pregătit să demareze lucrările.

„Lângă Cluj-Napoca, constructorul român UMB a început în forţă mobilizarea pe cei 30 de km de autostradă dintre Nădăşelu şi Zimbor, un proiect extrem de complex, contractat pentru 1,4 miliarde de lei. Se lucrează cu 100 de utilaje la: organizarea de şantier, drumurile de acces, marcarea şantierului sau cercetarea arheologică. În perioada următoare vom finaliza exproprierile şi vom obţine toate autorizaţiile necesare pentru deblocarea completă a proiectului”, anunţa Horaţiu Cosma.

Vă mai recomandăm şi:

Constructorul sectorului de autostradă Sebeş-Turda LOT 2, despre podul „strâmb”: „E un efect optic cauzat de unghiul de filmare” VIDEO

Cum au avansat lucrările pe şantierul uneia dintre cele mai aşteptate autostrăzi. Muncitorii români, comparaţi cu chinezii pentru eficienţa lor VIDEO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite