Hotelurile de criză vor face bani din SPA şi din congrese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţii de zeci de milioane de euro în domeniul hotelier, cum ar fi Grand Hotel Italia sau Hotelul Akantus, sunt finalizate pe o piaţă în picaj. Pentru a compensa lipsa clienţilor, administratorii hotelurilor spun că vor miza pe organizarea de evenimente şi pe închirierea spaţiilor pentru centre SPA.

Grand Hotel Italia, hotelul de şapte etaje din cartierul Bună Ziua şi unul din cele mai luxoase construite în Cluj până acum, a ajuns la ultimele retuşuri legate de finisaje, spune Simion Prunean, asociatul român al  dezvoltatorului Grand Hotel. Deşi iniţial au anunţat că vor deschide hotelul în vara aceasta, în iunie, investitorii nu au reuşit să finalizeze lucrările în timp util şi au amânat deschiderea pentru mijlocul acestei  toamne.  Încă nu există o dată precisă pentru inaugurare. „Cel mai probabil vom deschide la sfârşitul lui septembrie, începutul lunii octombrie. În mare hotelul este gata, dar mai avem mărunţişuri de pus la punct, legate de exterior. Am  făcut o parte din angajări, dar mai avem nevoie de oameni. Deocamdată am angajat în jur de 50 de oameni", a declarat Prunean pentru „Adevărul".

În ciuda contextului economic nefavorabil şi a perioadei dificile traversate de industria hotelieră, administratorul hotelului este optimist. „Pornim de la premiza că suntem mai deosebiţi decât concurenţa, deşi nu suntem singurul hotel de cinci stele din Cluj. Vom încerca să echilibrăm încasările cu partea de organizare de congrese şi evenimente. Vom merge mai mult pe segmentul business, care încă prinde. Pregătim pachete promoţionale pentru acest segment. Nu exclud posibilitatea de a închiria spaţii celor interesaţi să deschidă centre SPA.  Vom avea 180 de camere, pe o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi", a declarat asociatul român al companiei Grand Hotel, cel care administrează clădirea  hotelului de cinci stele din cartierul Bună Ziua. În spatele investiţiei stă omul de afaceri italian, Antonio Batani, proprietarul a 11 hoteluri de pe Coasta Adriatică.

Îşi pun speranţe în organizarea de evenimente

Construirea hotelului a costat circa 40 de milioane de euro. Clădirea are două niveluri de subsol, parter, mezanin, şapte etaje plus două mansarde. Aici este amenajat un club de fiţe, un teren de golf şi altul de tenis. Hotelul este prevăzut şi cu  săli de conferinţe cu o capacitate de peste 1.000 de persoane.



Nu are dată pentru deschidere

image

Hotelul Beyfin din Piaţa Avram Iancu rămâne în continuare închis pentru clienţi, a fost finalizat de peste doi ani, spune Augustin Abrudan, directorul Beyfin România. „Hotelul este finalizat în totalitate. Are 28 de camere, 3 apartamente, sală de conferinţe şi terasă panoramică. Este autorizat şi are toate avizele. Cu toate acestea nu ştim când se va deschide. Depindem de hotărârea finanţatorului italian care şi-a făcut calculele şi probabil a decis că nu este rentabil să deschidă", a declarat directorul Beyfin. Investiţia în hotelul de 4 stele s-a ridicat la 4-5 milioane de euro.

Akantus, inaugurat în toamnă

Ultimul termen vehiculat pentru deschiderea hotelul Akantus, construit de firma EuroTrend, pe Calea Turzii, era luna iunie acestui an. Înainte, termenul înaintat de dezvoltator pentru finalizarea investiţiei, a fost anul 2010. Reprezentanţii hotelului spun acum că unitatea va fi funcţională cel mai devreme spre sfârşitul toamnei. Hotelul de 5 stele are 100 de camere, un restaurant de  240 de locuri, parcări pentru 44 de locuri, centru de masaj, sală de fitness, solar, piscină şi saună şi trei săli de conferinţe. Suma investită în hotel, anunţată de dezvoltatori, se ridică la 5 milioane de euro.

O altă investiţie majoră anunţată la Cluj în viitorul apropiat este hotelul Hampton by Hilton. Hotelul va fi inaugurat în 2012,  în centrul oraşului.

Numărul clienţilor a fost redus la jumătate


Ionuţ Poenaru, preşedintele Asociaţiei Hotelierilor Clujeni (AHC), este sceptic în privinţa şanselor de redresare rapidă a pieţei hoteliere clujene. Potrivit acestuia, hotelierii traversează o perioadă extrem de grea, care va mai dura o perioadă. „Turismul de business a scăzut extrem de mult, comparativ cu anii anteriori, iar preţurile pentru cazare au crescut. Numărul clienţilor s-a redus considerabil", a declarat preşedintele AHC.

Potrivit datelor oferite de Direcţia Regională de Statistică  Cluj, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare este în cădere liberă în judeţ în ultimii trei ani. Dacă în 2008 acesta era de 31,6%, în 2009 a scăzut până la 21,5%. În 2010, procentul a coborât până la 16,3%. Pe primele şase luni din acest an, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare calculat de Direcţia Regională de Statistică  Cluj a fost de 16,5%, constant raportat la anul precedent.

Profiturile slabe i-au determinat pe unii proprietari de hoteluri din Cluj să renunţe la afacerile deţinute. Astfel, în această vară, peste 10 dintre hotelurile clujene erau scoase la  vânzare pe site-urile agenţiilor imobiliare. Printre ele, hoteluri cu tradiţie pe piaţa locală. Melody, Topaz, Onix, Europa, Royal Classic, Opera Plaza, Continental, Motel Gilău şi Tulip Inn Sunny Hill, se numără printre cele mai importante. Preţurile cerute de proprietari ajung şi la câteva milioane de euro. Proprietarul de la Tulip Inn Sunny Hill, de exemplu, ar fi dispus să vândă  pentru suma de 6-7 milioane de euro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite