Hotelul bizar din centrul Clujului care a stârnit ironii pe internet: sicriu, navă spaţială sau metroul lui Boc? FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelul de pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca. Fotomontaj: Antoniu Bumb
Hotelul de pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca. Fotomontaj: Antoniu Bumb

În centrul Clujului se construieşte un hotel comparat de internauţi cu un sicriu, un vapor sau chiar un vehicol din pelicula „Războiul stelelor”. „Adevărul” vă explică cine finanţează proiectul şi cum a fost posibilă construirea clădirii într-o rezervaţie arhitecturală.

Clujenii fac haz de necaz în legătură cu ceea ce se poate califica drept una dintre cel mai urâte construcţii din centrul urbei. Pe lângă zeci de comentarii, viitorul hotel a devenit şi subiecte de meme, fiind înfăţişat ca un coşciug sau ca o un vechicul (Imperial Walker - The All Terrain Armored Transport) din „Războiul stelelor”. 

Unii internauţi au susţinut că este vorba despre  primul vagon care va circula în metroul pe care primarul Emil Boc l-a promis clujenilor. Povestea construcţiei datează din 2009. 

Pe strada Avram Iancu din centrul Clujului, zonă înţesată de clădiri monument-istoric, a apărut silueta unui hotel caracterizat de mulţi internauţi şi de persoane publice drept o „monstruozitate”.

Noul hotel care va face parte dintr-o reţea internaţională a luat locul unei grădini aflate în proprietatea uneia dintre cele mai importante familii nobiliare din Transilvania - Bethlen. Grădina, cu o suprafaţă de 1.222 de metri pătraţi, a fost amenajată în stil japonez, aici fiind plantaţi arbori şi arbuşti aduşi din Orient, care se mai păstrau până când în zonă au intrat buldozerele.


Scandalul a început în 2009, când vecinii au protestat vehement vis-a-vis de ridicarea hotelului care iniţial era conceput să aibă 7 etaje, într-o zonă de case. Investitorul, omul de afaceri sibian Dumitru Ghişe, cotat de Forbes cu o avere de 27-28 de milioane de euro, deţine hotelul Golden Tulip Ana Tower din Sibiu şi Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca. În ciuda opoziţiei Comisiei Monumentelor din Cluj-Napoca, dar şi a vecinilor, investitorul a obţinut avizul de la Bucureşti, astfel că la 12 ani de la primul protest, clujenii au descoperit „hidoşenia”  cu 5 niveluri. 

cluj hotel. foto Holok D. Emőke

Hotelul va avea 5 niveluri într-o zonă în care predomină casele cu 1-2 etaje. FOTO: Holok D. Emőke

Ciprian Mihali: „Monstruozitate arhitecturală şi urbanistică” 

Profesorul universitar Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal, s-a numărat printre primii clujeni care au reacţionat vis-a-vis de hotelul de pe strada Avram Iancu:

„Îmi pare rău, dar iarăşi o să postez ceva urât. Nu am cum să nu fiu revoltat, când o secţiune importanta din zidul istoric medieval din Cluj şi fűvészkert, adică prima gradina botanică din epoca barocă în spatele palatului Nemeş-Bethlen era distrusă şi masacrată de aceasta clădire incredibil de urâta. Tot aici s-a găsit şi un sit arheologic important din epoca romană. Este o crima împotrivă patrimoniului imobil istoric (...) Cum e posibil să apară în centrul Clujului, pe una din (cândva) cele mai pitoreşti şi mai echilibrate străzi ale oraşului, această monstruozitate arhitecturală şi urbanistică? Cine dă avize pentru distrugerea echilibrului arhitectonic, cine este atât de orb şi de înfometat de bani încât să nu realizeze că o asemenea oroare toxică distruge totul în jurul ei şi pentru foarte mulţi ani de acum înainte?”

Consilier local: „Alcătuire de o urâţenie greu de suportat din orice unghi”

Consilierul local USR, Alexandra Oană a susţinut că hotelul este de „o urâţenie greu de suportat”:

„La nici 300 de metri de centrul Clujului, pe strada Avram Iancu, s-a materializat această alcătuire de o urâţenie greu de suportat din orice unghi te-ai uita la ea, ce, pe deasupra, dă o palmă patrimoniului istoric al oraşului şi îngroapă o parte din zidul cetăţii medievale, necropola romană din secolul 2 şi prima "grădină botanică" privată a palatului Nemes-Bethlen din secolul 18. Mi se pare de necrezut că un asemenea proiect a reuşit să parcurgă toate etapele de avizare şi să primească toate aprobările necesare. Dacă lipsa de gust şi lăcomia dezvoltatorilor nu mă surprinde, indolenţa autorităţilor ce au permis ca oraşul să fie astfel desfigurat mi se pare de neiertat.  Având în vedere că proiectul acesta a trecut, mă întreb, sincer, ce ne mai putem aştepta să răsară pe străzile Clujului?”

cluj hotel. foto Holok D. Emőke
cluj hotel. foto Holok D. Emőke


Meme-uri inspirate de hotelul de pe strada Avram Iancu.

Istoric: „crimă împotriva patrimoniului cultural imobil”

Istoricul Szabó Csaba, care activează în cadrul Departamentului Istorie, Patrimoniu şi Teologie Protestantă, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, a susţinut:

„Crimă împotriva patrimoniului cultural imobil şi istoria oraşului: nu am cuvinte. Cum e posibil aşa ceva în faţa zidului istoric? Ridicol e puţin spus... În locul clădirii era: necropola romană din sec. ÎI-III. d. Hr. (1800 ani) zidul medieval şi şanţul zidului medieval Fűvészkert, adică prima "gradină botanică" privată a palatului Nemeş-Bethlen din secol. 18-19. Povestea începe în 2010 cu un mafiot sibian, continuă apoi în 2017-18 cu distrugerea grădinii şi se termină acum cu acest "monument" neobrutalist.” 

Povestea din spatele „monstruozităţii”

 „Adevărul” relata în 2010 despre scandalul cu privire la viitorul hotel.Redăm mai jos articolul:

Intenţia omului de afaceri sibian Dumitru Ghişe de a construi un hotel cu şapte etaje pe suprafaţa unei grădini de pe strada Avram Iancu a aruncat în aer liniştea locatarilor din imobilul învecinat, situat pe strada Kogălniceanu nr. 8.

Cei 18 proprietari sunt indignaţi de faptul că hotelul ar urma să se ridice la doar trei metri de geamurile lor şi într-o zonă de rezervaţie arhitecturală. De altfel, ei au depus încă din 18 iunie 2009, un memoriu la Consiliul Local Cluj-Napoca în care au solicitat ca terenul în cauză, situat pe strada Avram Iancu nr. 21-23, să fie declarat zonă neconstruibilă.

„Nici până astăzi nu am primit un răspuns la memoriul nostru. Singurul lucru care ni s-a spus când am cerut răspuns a fost că cererea este în studiu “, arată arheologul Mihai Wittenberger, unul dintre locatarii de pe Kogălniceanu nr. 8. 

Acesta mai spune că investitorul a trimis anul trecut notificări printr-o casă de avocatură prin care cere avizul locatarilor pentru a putea construi hotelul, dar aceştia au refuzat să-şi dea acceptul. „Am fost şi în audienţă la primarul Apostu, care ne-a spus să stăm liniştiţi că se va ţinea seama de obiecţiile pertinente”, explică arheologul. 

Imobil donat de contesa Bethlen-Nemeş

Imobilul de pe Kogălniceanu nr. 8, cu tot cu grădină, a aparţinut familiei conţilor maghiari Bethlen, iar în timpul naţionalizării, urmaşa acestora, contesa Sarolta Bethlen-Nemeş, a decis să doneze casa şi grădina Academiei Române, cu două condiţii: imobilul şi terenul să fie folosite de Academie şi de cercetătorii acesteia, iar ea să poată locui în casă până la moarte, care a survenit în 1991.

Locatarii nu înţeleg cum grădina casei lor a ajuns, acum câţiva ani, să fie proprietatea unei anume Dana Margareta Moraru Pop, care trăieşte în Geneva, Elveţia, şi care a vândut-o mai apoi lui Dumitru Ghişe.

„Asta reprezintă o necunoscută. Nu am reuşit până acum să aflu cum s-a operat întabularea pe numele doamnei Pop. Modalitatea în care s-au făcut înscrierile în CF sunt, din punctul meu de vedere, foarte ciudate”, spune Radu Herţeg, avocatul angajat de Mihai Wittenberger să rezolve situaţia.

cluj hotel. foto Holok D. Emőke

Hotelul cu 5 niveluri a apărut într-o zonă de case. FOTO: Holok D. Emőke

Proiect respins la Cluj, dar aprobat la Bucureşti

Grădină peste care urmează să se ridice hotelul este singura porţiune din domeniul public în care se mai percepe conformaţia şanţului de apărare a Clujului medieval. Acesta este unul dintre motivele pentru care Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Cluj a respins proiectul de construcţie a hotelului, în octombrie 2005, iulie 2006, iunie 2007 şi septembrie 2008.

După fiecare respingere a proiectului, beneficiarul construcţiei, Dumitru Ghişe, a schimbat proiectantul şi, ultima oară, a cerut aprobare direct de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice. „Legea dă voie beneficiarilor să conteste decizia Clujului, aşa că s-au dus cu noul proiect la comisia naţională din Bucureşti. Acolo e Peninsula Balcanică, nu le pasă de Cluj şi au primit avizul“, a explicat arhitectul Virgil Pop, consilier superior în comisia zonală.

Acesta este însă, în continuare, de părere că ridicarea unui hotel pe terenul respectiv este improprie din două motive. „În primul rând, locul poate fi privit ca o fereastră temporală într-o fază de evoluţie a oraşului, care nu mai poate fi observată decât aici. În plus, hotelul va acoperi faţada sudică a clădirii, care este faţă principală şi nu zid orb, cum a fost considerat în proiect“, a mai explicat Virgil Pop.

Posibil obiectiv turistic

Locatarii au luat legătura cu arhitecţi peisagişti şi doresc să refacă grădina aşa cum era ea la origini. „Aici vin turişti care îşi fac fotografii şi admiră locul. Noi dorim să refacem grădina pe cheltuiala noastră şi să o transformăm într-un fel de parc interior”, a spus Wittenberger. Casa de pe Kogălniceanu este monument istoric de categoria A şi a fost ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, fiind proprietatea familiei Bethlen. Grădina, cu o suprafaţă de 1222 de metri pătraţi, a fost amenajată în stil japonez, aici fiind plantaţi arbori şi arbuşti aduşi din Orient, care se mai păstrează şi astăzi.

Dumitru Ghişe: „Trăim într-o ţară aiurea” 

Omul de afaceri sibian Dumitru Ghişe este cotat de Forbes cu o avere de 27-28 de milioane de euro. Printre alte afaceri, el deţine hotelul Golden Tulip Ana Tower din Sibiu şi Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca. Într-un scurt interviu acordat ziarului „Adevărul”, el a lăsat de înţeles că nu se cramponează de construcţia hotelului de pe Avram Iancu.

Locatarii de pe Kogălniceanu sunt împotriva construcţiei hotelului, dat fiind că imobilul lor e clădire monument istoric. În plus, spun că le veţi lua lumina odată hotelul ridicat…

Nu e adevărat. S-a făcut studiu, nu am făcut proiect după ureche. E un singur om pe care îl afectează. De la unul dintre vecini am acordul.

De ce aţi schimbat proiectantul de atâtea ori?


Am căutat până am nimerit pe unul care se pricepe. Ăsta de acum mi-a mai făcut hoteluri şi se pricepe.

Când credeţi că vă veţi apuca de construit?


Deocamdată sunt numai poveşti. Batem pasul pe loc de multă vreme. Dacă nu mi-a dat consiliul local voie, nu o să construiesc. Trăim într-o ţară aiurea. Dacă oi face, oi face, dacă nu, nu.” 

Vă mai recomandăm 

Hotel peste grădina conţilor Bethlen

    

Primăria Cluj-Napoca cumpără „copaci urbani“ cu 70.000 de euro bucata. Soluţie populistă sau idee revoluţionară?

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite