Gospodării, case şi beciuri inundate în comuna clujeană Negreni. O bătrână din Căşeiu s-a pierdut în pădure, pe ploaie, la cules de ciuperci. Au găsit-o după 5 ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploile de marţi după-amiaza şi marţi noaptea au afectat mai multe case şi gospodării din comuna clujeană Negreni, situată în partea de vest, spre judeţul Bihor. Pompierii clujeni spun că au fost chemaţi marţi noaptea la câteva cazuri punctuale în oraşul Dej, iar cei de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniul Public şi Privat au intervenit pe două drumuri judeţene ca să decolmateze un podeţ şi să ia copaci prăbuşiţi pe carosabil.

Ploile din judeţul Cluj nu au făcut ravagii ca în judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. ”Valul de precipitaţii de ieri şi astă-noapte a dus la inundaţii. Nu a fost viitură la noi. Ieri a plouat toată după-amiaza până seara şi toată noaptea”, spune viceprimarul din comuna clujeană Negreni, Vlad Daniel Nistor. Potrivit acestuia au fost afectate de inundaţii 10 case, tot 10 gospodării cu anexe (coteţe şi grajduri), câteva beciuri şi alte câteva hectare de terenuri cultivate.

Viceprimarul spune că nu este niciun caz de persoane evacuate sau rănite din cauza inundaţiilor. Un drum care leagă Negreni de satul Prelucele a fost inundat, dar, spune vicele, poate fi trecut cu cizme de gumă, maşini4x4 şi căruţe.

Pompierii clujeni au intervenit la Negreni şi la Dej, anunţă purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş. ”La Dej ne-a chemat cineva de trei ori noaptea trecută. Problema era o canalizare. Azi intervenim şi la Negreni”, spune Biriş.

Ploile de luni şi marţi, 25 şi 26 mai, au îngreunat temporar circulaţia pe DJ 107S, între localităţile Gura Râşca şi Măguri Răcătău şi pe DJ 107P, pe raza comunei Măguri Răcătău (imagini mai jos, credit foto: RAADPP). În primul caz, muncitorii de la Regia Autonomă de Administrare a Drumului Public şi Privat (RAADPP) Cluj a intervenit cu utilaje speciale pentru decolmatarea unui podeţ. În urma intervenţiei, traficul rutier se desfăşoară în condiţii normale. În a doua situaţie, pe DJ 107P, pe raza comunei Măguri Răcătău, la kilometrul 12+400 şi la kilometrul 16+300 s-au ridicat copaci căzuţi pe carosabil. 

image
image

După ciuperci, pe ploaie

Poliţiştii clujeni anunţă că marţi, 26 mai, au salvat o femeie de 75 de ani care culegea ciuperci şi s-a rătăcit, pe ploaie, în pădurea din satul Rugăşeşti.

”Pe 27 mai, la ora 19.53, poliţiştii din cadrul Secţia 5 Poliţie Rurală Dej au fost sesizaţi că o femeie, de 75 de ani, plecată la cules de hribi, s-ar fi rătăcit în pădurea din zona localităţii Rugăşeşti. Împreună cu familia şi un grup de localnici s-a organizat o misiune de salvare în zona montană aferentă localităţilor Rugăşeşti şi Căşeiu”, anunţă purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Simona Vîrci.

Femeia a fost găsită într-un desiş după 5 ore deoarece afară se întunecase şi ploua abundent. Era în stare de hipotermie, dusă de un echipaj SMURD la Spitalul Municipal Dej pentru îngrijiri. Medicii spun că femeia, de loc din comuna Căşeiu, este în afara oricărui pericol.

Avertizare meteo

Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a dat avertizare de cod roşu de inundaţii până azi, la ora 14.00Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, cu sediul în Cluj, anunţă, într-un comunicat, că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie şi inundaţie în bazinul hidrografic Crasna, judeţele Satu Mare şi Sălaj,  bazinul hidrografic Someşul Mic (afluenti), judeţul Cluj şi afluenţii Someşului aferenţi sectorului aval din Dej, judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj. Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice Zalău, Maja, Sălaj, Bărsău, Agrij, Almaş, Lonea, Borşa, Nadăş, Fizeş.

Mai puteţi citi:

Natura se dezlănţuie în Sălaj. Inundaţiile lovesc judeţul afectat deja de grindină

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite