Gigantul Bosch angajează 1.000 de persoane. Ce salarii se vor plăti şi ce cer nemţii de la muncitorii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul de resurse umane al Bosch, Joachim Leippold. FOTO: Remus Florescu
Directorul de resurse umane al Bosch, Joachim Leippold. FOTO: Remus Florescu

Multinaţionala Bosch începe, din toamnă, producţia la fabrica din Jucu. Având în vedere că în următorii doi ani circa 1.000 de români vor lucra pentru Bosch, directorul de Resurse Umane al companiei, Joachim Leippold, a conturat pentru „Adevărul“ profilul muncitorului căutat. În ceea ce priveşte salariile, Bosch va plăti cu puţin mai mult decât sumele primite de angajaţii de la Nokia.

Bosch va începe, din toamnă, producţia la fabrica de la Jucu, care este acum în curs de construire. Compania va angaja până atunci 325 de persoane, iar în următorii doi ani numărul de angajaţi va ajunge la 1.000. Investiţia, care se ridică în prima fază la 77 de milioane de euro, alături de cea a producătorului italian de electrocasnice De Longhi, care a început producţia în martie cu o sută de persoane, înlocuieşte plecarea gigantului finlandez Nokia, care a creat circa 2.000 de locuri de muncă la Jucu. Bosch va fabrica la Cluj produse pentru industria auto: unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori.„Cluj va deveni pentru Bosch un centru extrem de important. Vom deschide atât un centru de cercetare şi dezvoltare, cât şi o unitate de producţie pentru industria auto, pentru care ştim că vom găsi la Cluj specialişti buni”, a declarat Brigitte Eble, reprezentanta Grupului Bosch în România.

 Ce posturi se oferă

Bosch a început angajările încă din luna octombrie a anului trecut, dar până acum a fost recrutat personalul de specialitate, care avea nevoie de o perioadă de acomodare şi şcolarizare mai îndelungată, noii angajaţi, circa o sută de persoane, fiind trimişi la training în mai multe fabrici Bosch din Europa. De vinerea trecută, când a avut loc târgul de joburi de la Cluj au început recrutările pentru restul poziţiilor. Bosch aşteaptă CV-uri şi pe site-ul companiei, www.bosch.com.ro, la secţiunea „Cariere“, unde se găsesc şi posturile căutate. Oficialii Bosch spun că de acum încolo compania va „angaja în permanenţă“ oameni pentru tot ce înseamnă munca la o fabrică Bosch, de la operatori pe bandă, la ingineri, la cercetători, la economişti şi oameni de top management. Compania va avea peste doi ani circa 1.000 de angajaţi. În această fază, o cerinţă esenţială este, conform Cristinei Corello, directorul pe România al Departamentului de Resurse Umane, experienţa în joburi similare întrucât “e imposibil să înveţi în câteva luni să lucrezi pe o linie de producţie “.

Cum trebuie să fie angajatul Bosch

Joachim Leippold, director din cadrul Departamentului Resurse Umane al Bosch, a făcut pentru „Adevărul“ profilul angajatului ideal pentru companie: „Dincolo de aptitudinile tehnice sunt foarte importante calităţile personale pe care le implică acest profil al angajatului, căutăm oameni care sunt de încredere, care sunt ferm motivaţi şi angajaţi în proiectele noastre, care au competenţe interculturale şi cărora le place să lucreze în echipă, întrucât soluţiile noastre tehnologice sunt complexe, toate produsele fiind realizate doar în echipă. Anagajatului trebuie să-i placă ceea ce face şi să fie dispus să înveţe pe toată durata vieţii“. Specialista în resurse umane de la Psihoselect, Monica Iona, a declarat pentru „Adevărul“:  „În mare măsură, toţi angajatorii importanţi cer cam aceleaşi lucruri de la angajaţii lor. Una dintre cele mai importante cerinţe este flexibilitatea. Un lucru specific multinaţionalelor este capacitata de a lucra cu oameni din alte culturi. Companiile îşi trimit echipele dintr-o fabrică nouă într-una funcţională pentru a învăţa cum se lucrează. Pentru aceasta e nevoie de adaptare şi de capacitata de a comunica cu ceilalţi chiar dacă sunt din alte ţări“.

Salariul de la Bosch – 1200 de lei 

„Vom plăti exact în funcţie de ce există pe piaţă, de nivelurile salariale pe care le vom găsi în zona Clujului. Bosch respectă politicile ţării în care se plasează, vom adopta acel  <<fair payment>> pe care-l practicăm peste tot în lume unde avem fabrici”, a declarat pentru „Adevărul” Cristina Corello, directorul pe România al Departamentului de Resurse Umane. Întrebată care este nivelul pieţei directoarea a refuzat să dea detalii. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a susţinut că Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj s-a implicat în târgul organizat de Bosch selectând dintre şomerii înregistraţi cei care se pretează la cerinţele companiei. Astfel, la târg au fost chemaţi circa 500 de foşti angajaţi ai Nokia. În aceste condiţii, având în vedere că cei mai mulţi angajaţi din fabrică vor lucra la linia de producţie, la fel ca şi foştii angajaţi ai Nokia, putem trage concluzia că salariile vor fi asemănătoare pe acest segment. Cristian Copil, fostul lider de sindicat al angajaţilor fabricii finlandeze din Jucu, a precizat: „Salariile operatorilor de producţie de la Nokia erau în jur de 1.000 - 1.100 brut, plus sporuri de noapte, de weekend şi tichete de masă. Este posibil ca angajaţii Bosch să câştige mai mult întrucât ei caută oameni cu experienţă, în timp ce Nokia a luat oamenii de la zero şi a făcut multe traininguri cu ei. Mai sunt în Cluj şi alte firme unde se produc elemente pentru industria auto şi mă refer aici la ACE Furjikura sau Eckerle. Aici salariile sunt de circa 1200 – 1500 brut“.

Circa o sută de jucani vor lucra la Bosch

Primarul din Jucu, Dorel Pojar, ar vrea ca mai mulţi oameni din comună să fie angajaţi la Bosch. „Am văzut că cei care au lucrat la Nokia au prioritate. De la la noi din comună circa 100 de persoane din cei 2.000 de muncitori de la Nokia au fost. La fel şi la DeLonghi, sunt căutaţi foştii angajaţi de la Nokia. Am vorbit cu directorul de la AJOFM să organizeze chiar în Jucu un târg de slujbe şi mi-a spus că e posibil în vară să organizeze“. În ceea ce priveşte companiile care au înlocuit Nokia la Jucu, Pojar e optimist. „Nokia asigura 15% din bugetul comunei Jucu, circa 600.000 de euro pe an. Acum, cu Bosch şi DeLonghi suma se va dubla întrucât impozitul pe clădiri pe care-l vom încasa va fi mai mare, fiind mai multe hale. La fel se va întâmpla şi cu impozitul pe salariile muncitorilor. La Nokia au lucrat circa 100 de persoane din Jucu, la cele două fabrici noi sperăm să avem minimum 200 de angajaţi“, a declarat Dorel Pojar, primar Jucu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite