Gara din Cluj, una dintre primele din România. Zilnic trec peste 100 de trenuri

Gara din Cluj, una dintre primele din România.
Zilnic trec peste 100 de trenuri

Gara Cluj-Napoca în secolul al XIX-lea  FOTO: http://greenstone.bjc.ro

Gara CFR din Cluj Napoca a fost inaugurată acum 143 de ani. Clădirea a fost construită de o firmă britanică, iar finanţarea a asigurat-o Societatea Căilor Ferate Ungaria de Est.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gara CFR Cluj este una dintre primele gări din România, una foarte tranzitată din Nord-Vestul ţării după numărul de pasageri şi al trenurilor. Zilnic trec peste 100 de trenuri

Se ştie că în iulie 1867 s-a anunţat concursul pentru construirea clădirii şi a liniei de cale ferată Cluj - Oradea, iar la 7 ianuarie 1869 se pune piatra de temelie a imobilului. Acesta este finalizat în 1870, când are loc şi deschiderea oficială a noului tronson.

Clădirea a fost construită de firma engleză Warring după planurile arhitectului Karl von Gega, care a murit înainte ca proiectul să fie dus la capăt. Finanţarea lucrărilor a fost făcută de Societatea Căilor Ferate Ungaria de Est. Pe laturile gării se pot observa însemnele masonice, echerul şi compasul.

Clădirea a fost distrusă pe jumătate în Al Doilea Război Mondial şi refăcută în anii 50.

Cele peste 100 de trenuri care trec zilnic prin gara CFR Cluj Napoca oferă călătorilor rute directe spre oraşele importante din România, zonele înconjurătoare, dar şi spre Budapesta prin cele două trenuri internaţionale zilnice.

Gara din Cluj-Napoca se află pe Magistrala CFR 300 şi Magistrala 401, fiind astfel conectată cu  majoritatea localităţilor din România, dar şi cu Budapesta.

Mai puteţi citi:

FOTO-VIDEO Gara Mare din Oradea. Împărăteasa Sissy şi împăratul Josef au pus piatra de temelie, iar Sergiu Nicolaescu a filmat o parte din"Pistruiatul"

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: