GALERII FOTO Primele destinaţii de ecoturism din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zonele Băile Tuşnad, Târnava Mare şi Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului vor fi primele destinaţii de ecoturism din ţară. La doar câteva săptămâni de la publicarea, de către Ministerul Turismului, a indicatorilor de evaluare pentru potenţialele destinaţii de ecoturism, autorităţile din cele trei zone au aplicat pentru obţinerea acestui statut.

„La doar câteva săptămâni de la publicarea, de către minister, a indicatorilor de evaluare pentru potenţialele destinaţii de ecoturism, trei destinaţii au aplicat deja pentru obţinerea acestui statut. Este vorba de zona Băile Tuşnad, de Târnava Mare şi de zona Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”, a declarat vineri, 2 noiembrie, ministrul de resort, Eduard Hellvig, citat de cluj.travel.

Ce înseamnă destinaţie ecoturistică
Sistemul național de certificare a destinațiilor de ecoturism a fost recent pus la punct de minister, în colaborare cu mai mulți parteneri. „Prin implementarea acestui proiect, destinaţiile care îndeplinesc anumite criterii pot obţine statutul de destinaţie ecoturistică şi, ulterior, pot obţine o vizibilitate sporită pe piaţa internă şi externă, prin includerea în campaniile naţionale de promovare turistică derulate de minister”, se arată în comunicat. Conform definiţiei din legislaţia naţională, ecoturismul este o formă de turism în care principalul obiectiv este observarea şi conştientizarea valorii naturii şi a tradiţiilor locale şi care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să contribuie la conservarea şi protecţia naturii; să utilizeze resursele umane locale; să aibă caracter educativ, respect pentru natură – conştientizarea turiştilor şi a comunităţilor locale; să aibă impact negativ nesemnificativ asupra mediului natural şi socio-cultural.

Defileul Crișului Repede – Padurea Craiului
Zona Defileul Crișului Repede – Padurea Craiului, care se întinde și pe o mică porțiune din județul Cluj, este una dintre primele trei arii din România care s-au înscris pentru obținerea statutului de destinație ecoturistică, acordat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), arată siteul cluj.travel.
Punctul forte al sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului îl constituie cele patru peşteri amenajate aici: Vadu Crişului, Unguru Mare, Meziad şi peştera cu cristale din mina Farcu.
Responsabilul PR al ariei protejate, Florin Budea, a declarat pentru cluj.travel că, în vederea atestării ca destinație eco, anul viitor zona va fi inspectată de o comisie formată din reprezentanți ai MDRT și ai Asociației de Ecoturism din România (AER). Situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului are o suprafaţă de aproape 40.000 de hectare și se întinde în proporţie de 99% pe teritoriul judeţului Bihor şi de 1% pe teritoriul judeţului Cluj. Situl are scopul de a proteja peisajul şi diversitatea ecologică şi culturală a zonei. Mai multe detalii despre această temă vezi aici. cluj.travel.



Băile Tușnad
Statiune balneoclimaterica renumita, amplasata la o altitudine de 650 m la poalele masivului vulcanic Harghita, in jurul Lacului Ciucas de pe malul stang al Oltului, Baile Tușnad  sunt cunoscute mai ales pentru posibilitatile de tratament cu ape minerale carbogazoase, mofete (emanatii naturale de CO2) și aerosoli. Exista si o gama larga de posibilitati de agrement - lacul Ciucas - si excursii pe jos la lacul vulcanic Sfânta Ana. Statiunea este recomandata pentru tratamentul bolilor sistemului nervos central (nevroza astenica, stari astenice secundare, stres fizic si intelectual), al bolilor cardiovasculare (infarct miocardic, hipertensiune, arteriopatie periferica, stari postflebite, varice), al bolilor sistemului urinar (litiasa renala, inflamatii) si al unor boli inrudite (boli digestive, endocrine, ginecologice etc.). La trei ore distanta de mers pe jos se afla Lacul Sfanta Ana - singurul lac vulcanic din Romania, la o altitudine de 950 m.

image



Târnava Mare
“Situată în inima ţării, înconjurată de coline verzi presărate de culturi, pajişti şi păduri, zona Târnavei Mari este o experienţă ce merită descoperită cu toate simţurile. Pajiştile, printre puţinele de acest fel din Europa, abundă de flori, ierburi de leac și plante aromatice dintre cele mai rare prin alte părţi ale lumii. De vei merge la pas prin pădurile răcoroase, te vor surprinde pârâiaşele lipezi, urmele proaspete de cerb iar sute de păsări cântătoare îţi vor bucura auzul! Satele ivite printre dealurile verzi sunt încărcate de istorie şi legende. Oriunde vei merge, aşteaptă-te să vezi biserici fortificate, ziduri vechi, fântâni de piatră.... o adevărată comoară culturală, recunoscută şi declarată sit UNESCO. Oamenii locului sunt primitori și tare harnici. drag, cu materiale locale şi natural”, se arată pe siteul eco-romania.ro. În zonă se află localiatea Viscri, acolo unde are o casă prințul Charles. Cu ajutorul fundației sprijită de prinț, satul a devenit un loc vizitat de mii de turiști anual, care nu rezistă farmecului unei întoarceri în timp la tradițiile satului săsesc.

image



Condiţiile necesare pentru a deveni zonă ecoturistică
Prima condiţie pentru atestarea ecoturistică este ca destinaţia să cuprindă o arie protejată, alături de care pot fi incluse şi „resurse socio-culturale” ale zonei, se mai arată într-un comunicat al Ministerului Turismului. Alte criterii se referă la atractivitatea destinaţiei, accesibilitate, protejarea patrimoniului cultural şi respectarea tradiţiilor culturale, conservarea biodiversităţii şi deţinerea unui plan de gestionare a deşeurilor etc. Criteriile au fost stabilite la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), plecând de la Standardul European de Etichetare în Ecoturism. România, țară recent aleasă la președinția OMT, este printre primele ţări care aplică acest standard.

Procedura
Potrivit unui comunicat de presă al MDRT, micro-regiunile din România interesate să obţină statutul de destinaţie ecoturistică pot depune la minister, în acest scop, o scrisoare de intenţie prin care solicită includerea în programul de evaluare. Ulterior, solicitanţii realizează auto-evaluarea destinaţiei, pe baza criteriilor şi indicatorilor disponibili pe site-ul ministerului. În final, o echipă de evaluatori coordonată de MDRT se ocupă de evaluarea în teren. În funcţie de rezultatele acestor evaluări, se acordă statutul de destinaţie de ecoturism pentru o perioadă de trei ani.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite