Francezii au aflat motivele pentru care o treime dintre românii cu studii au emigrat. Sărăcia nu e mereu principala cauză: „Şi exodul continuă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de mii de români din toată ţara s-au înghesuit pe Aeroportul din Cluj chiar în cea mai grea perioadă a pandemiei pentru a pleca la muncă în străinătate FOTO Mediafax / Raul Ştef
Zeci de mii de români din toată ţara s-au înghesuit pe Aeroportul din Cluj chiar în cea mai grea perioadă a pandemiei pentru a pleca la muncă în străinătate FOTO Mediafax / Raul Ştef

Presa franceză caută o explicaţie pentru exodul de forţă de muncă din România, la trei decenii de la Revoluţia din 1989. Le Figaro a identificat câteva motive pentru care tot mai mulţi români aleg să plece peste hotare, indiferent cine guvernează ţara.

Ultimele date publicate de Banca Mondială arată adevărata dimensiune a dezastrului într-o ţară care se goleşte pe zi ce trece, iar cetăţenii săi caută un viitor mai bun oriunde altundeva. 

Pornind de la această realitate, cotidianul francez Le Figaro a publicat un nou articol dedicat situaţiei din România sub titlul „România se goleşte de forţele active”. Francezii îi citează pe experţii Băncii Mondiale şi scriu că românii continuă să plece peste hotare pentru a-şi construi un viitor mai bun, iar exodul nu dă semne că s-ar opri. 

Cifrele sunt cu adevărat îngrozitoare. Încă din debutul articolului, autorul arată că aproape o treime dintre românii cu studii superioare au ales să plece din ţară. „Peste 27% dintre românii cu studii superioare trăiau în afara ţării în 2017”, notează francezii. Următoarele cuvinte au parcă şi mai mult efectul unui duş rece. „Şi exodul continuă”, scriu în continuare francezii, care prezintă şi alte statistici oficiale relevante.

Sănătatea, „îmbolnăvită” grav de politicieni

„Emigraţia din România a crescut cu 287% în perioada 1990-2017, conform raportului privind migraţia şi plecarea specialiştilor, publicat în octombrie 2019 de Banca Mondială. Le Monde a apelat la experţi români pentru a diseca datele şi a le analiza. Aşa au ieşit la iveală motivele pentru care zeci de mii de medici români au plecat din ţară în ultimii ani. Decisive au fost în cazul lor politizarea a tot ceea ce înseamnă sistemul românesc de sănătate şi acordarea posturilor după criteriul politic şi nu în funcţie de competenţe, sistem practicat de toate partidele care s-au succedat la putere după 1989 

Pentru Sorin Ioniţă, analist la Think Tank-ul Expert Forum „mai ales exodul profesioniştilor din domeniul sănătăţii este îngrijorător. Pentru că nivelul salarial nu este singura motivaţie în cazul lor. Tinerii medici pleacă şi pentru a dobândi noi abilităţi, dar mai ales pentru a fugi dintr-un sistem spitalicesc feudal, aflat la discreţia unui grup de circa 250 de patroni, adevăraţi «guru», cu susţinere în lumea politică, ei controlând resursele şi hotărând totul", a explicat Ioniţă.

Cătălin Teniţă, cofondator al ONG-ului Geeks for Democracy, vorbeşte şi despre alte cauze ale acestui exod. Conform spuselor sale,precaritatea infrastructurii, a educaţiei şi a sistemului de sănătate ar fi principalele motive care au condus spre acest dezastru, iar cuplurile tinere au părăsit şi continuă să părăsescă ţara.

„Chiar dacă au deja o situaţie bună, un loc bun de muncă, decid să plece din cauza lipsei infrastructurii, nivelului slab de organizare a educaţiei, sistemului de sănătate, precum şi a lipsei legăturilor prin autostrăzi. Preferă să le ofere un orizont mai bun copiilor lor, iar acest lucru este foarte dureros pentru România", consoderă Teniţă

Cifrele arată tot mai rău

Un alt aspect care vine să agraveze şi mai mult situaţia ţine de rata nataliăţii şi de sporul demografic, unul negativ. Aici, cifrele arată înfiorător în comparaţie cu anul 1989. Astfel, dacă în anul Revoluţieis-au născut 400.000 de copii, în 2018 numărul lor a scăzut la mai puţin de jumătate, până la 180.000. Şi tot die atunci, numărul copiilor născuţi de părinţi români în străinătate depăşeşte numărul naşterilor din România.

La fel de grav este faptul că tot mai mulţi tineri au un singur obiectiv încă de pe băncile şcolii: să plece cât mai rapid din ţară. Concluziile nu sunt deloc liniştitoare.

„Dacă nu se schimbă nimic, nu vom mai putea nici măcar să încetinim fenomenul, căci oricum să îl oprim este absolut imposibil", susţine Elena Calistru, preşedintele asociaţiei Funky Citizens, în timp ce analistul politic Radu Magdin arată cu degetul în direcţia adevăraţilor vinovaţi pentru situaţia catastrofală la care s-a ajuns: politicienii, indiferent de culoarea lor politică. „Şi nimeni nu a elaborat cu adevărat o strategie pentru acest viitor incert", acuză Magdin.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite