FOTO Eroii care nu trebuie uitaţi. „Şoimii Carpaţilor“ care şi-au frânt aripile în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Zbâncă, la mormântul lui Marius Florin Sfecheş din Şintereag. Cei doi au fost camarazi FOTO: pagina de Facebook a lui Vasile Zbâncă
Vasile Zbâncă, la mormântul lui Marius Florin Sfecheş din Şintereag. Cei doi au fost camarazi FOTO: pagina de Facebook a lui Vasile Zbâncă

Marius Florin Sfecheş (25 de ani) şi Cristian-Petru Filip (26 de ani) au murit, la începutul lui octombrie 2011, în timpul unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee în care se aflau. Explozia l-a lăsat fără picioare pe Vasile Zbâncă (31 de ani) şi l-a rănit pe Angel Ilovan.

Plutonierul Adrian Postelnicu (34 de ani), din Constanţa, şi maistrul militar Vasile Claudiu Popa (28 de ani), din Alba Iulia, au murit, duminică seara, în Afganistan, la aproape trei ani de la moartea altor doi militari români. Pe 1 octombrie 2010, o explozie în provincia Zabul din Afganistan semăna o durere de nedescris în sufletele a două familii.

Doi militari din judeţul Bistriţa-Năsăud, Marius Florin Sfecheş (25 de ani) şi Cristian-Petru Filip (26 de ani), au murit în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se aflau. În vehicul erau şi militarii Angel Ilovan şi Vasile Zbâncă, care au scăpat cu viaţă, dar cu cicatrici în suflet.

Filmul evenimentelor

Atacul cu pricina a avut loc la ora 10.30 (ora României) în provincia afgană Zabul, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Qalat. Cei patru militari făceau parte din Batalionul 812 Manevră „Şoimii Carpaţilor" Bistriţa, aflat la a treia misiune de menţinere a păcii în Afganistan.

Marius Sfecheş era din Bistriţa, iar Cristian Filip din satul Şintereag, ambii necăsătoriţi. Sfecheş avea un frate militar mai mare cu nouă ani, aflat în misiune cu el în Afganistan. Soldatul Cristian Filip avea un copil de nouă luni.
Amândoi au fost înaintaţi postmortem în gradul de sublocotenet şi decoraţi cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
Părinţii celor doi sublocotenenţi primeau, cu lacrimi în ochi, pe 7 octombrie 2010, onorurile.

Înmormântaţi cu onoruri

La înmormântarea celor doi „şoimi“, programate la ore diferite -11.00, respectiv 13.00 -, au participat ministrul Apărării de atunci, Gabriel Oprea, comandantul Diviziei IV Infanterie „Gemina", generalul Avram Cătănici, generalul maior Alexandru Rus, fost comandant al Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa, precum şi zeci de ofiţeri şi subofiţeri, care le-au dat onorul eroilor defuncţi.
Fratele eroului, Daniel Sfecheş, militar aflat la a treia misiune în Afganistan şi care i-a însoţit trupul în durerosul drum către casă i-a luat în braţe, plângând, toate decoraţiile, înainte de coborârea sicriului în groapă în salve de tun.

Sublocotenentul Cristian Filip a fost numit postmortem cetăţean de onoare al Bistriţei. Acordarea post-mortem a acestui titlu a fost o premieră pentru Bistriţa şi s-a făcut într-o şedinţă a Consiliului Local convocată ad-hoc. În memoria eroului căzut la datorie în Afganistan, o stradă din oraş a primit numele acestuia.

Supravieţuitorii

cluj

În aceeaşi explozie au mai fost răniţi Angel Ilovan şi Vasile Zbâncă. Cei doi au împărţit acelaşi salon într-un spital militar din Germania. Îndată se împlinesc doi ani de când Vasile Zbâncă şi-a reluat munca la aceeaşi bază militară.

La doar 31 de ani, Zbâncă a trecut prin mai multe greutăţi decât alţii într-o viaţă. Militar profesionist din 2004, el a plecat pentru prima dată în Afganistan în 2007.

„Asta îmi este meseria, altceva nu ştiu ce să fac. Şi în vremurile astea grele nu ai foarte multe opţiuni", spunea, în urmă cu doi ani, Zbâncă (foto dreapta), din fotoliul de acasă, de la Bistriţa.

Norocosul militar mărturiseşte că gesturile - de care a avut parte de când s-a întors la garnizoana din Bistriţa - fac cât o mie de cuvinte. Este un om credincios şi crede că asta ajută mult.

„În unele momente eşti doar tu cu Cel de Sus, care îţi arată, câteodată, că cineva acolo sus te iubeşte“, afirmă Vasile Zbâncă.

„Şoimii Carpaţilor“ s-au întors din misiune în ianuarie 2011. Zeci de bistriţeni, rude şi prieteni ai militarilor din Batalionul 812 Infanterie „Şoimii Carpaţilor", participau, în ianuarie 2011, la ceremonialul militar prin care s-a marchat oficial întoarcerea acasă a „şoimilor". Ei au venit înapoi dintr-o misiune în Afganistan, una mult mai dificilă decât celelalte două din 2002 şi 2006. Rudele confirmă acest fapt.

Cine sunt Şoimii Carpaţilor

Batalionul 812 Infanterie Bistriţa „Şoimii Carpaţilor“ a fost înfiinţat la Dej în 1 martie 1995, iar după cinci luni a fost dislocat la Bistriţa, acolo unde îşi desfăşoară activitatea până în prezent. În cei 16 ani de existenţă, „Şoimii“ au participat la trei misiuni în Kosovo în perioada 2001-2003, o misiune în Irak în 2004 şi trei misiuni în Afganistan în 2002, 2006 şi 2010-2011.

soimii carpatilor cluj

Despre activitatea şoimilor, partenerii din alte ţări au avut doar cuvinte de laudă. Astfel comandantul armatei a treia a SUA, LTG William G. Webster declara în decembrie 2010: „O unitate impresionantă cu mândrie şi moral ridicat. Felicitări pentru succesul vostru din Zabol, pentru că aţi făcut viaţa mai bună poporului afgan. Devotamentul şi profesionalismul  vostru au însemnat mult pentru noi toţi".

Mai puteţi citi:

Eroii bistriţeni din Afganistan şi-au primit onorurile pe ultimul drum

Moarte pe frontul de Est. Lacrimi şi disperare în ţară. Care este preţul vieţii

FOTO O nouă viaţă pentru eroul cu picioarele retezate. Povestea subofiţerului rănit în Afganistan care s-a întors la unitate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite