FOTO VIDEO Sociologul Vasile Dâncu a lansat la Cluj cartea „Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la lansarea cărţii lui Vasile Dâncu  FOTO Florina Pop
Imagine de la lansarea cărţii lui Vasile Dâncu  FOTO Florina Pop

Sociologul Vasile Dâncu a lansat în cadrul Târgului Gaudeamus de la Cluj cartea „Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă”. La eveniment au participat ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, universitari, scriitori, oameni din lumea politică.

Sociologul Vasile Dâncu, fost vicepremier şi fost ministru al Dezvoltării Regionale, şi-a lansat, sâmbătă, 8 aprilie, la Târgul Gaudeamus din Cluj, cartea „Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă”.

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, prezent la manifestare, a declarat că niciun plan de viitor al României nu ar fi bine să fie făcut fără cărţi. „Nicio strategie pentru România viitoare nu poate să aibă în centru decât cartea. Cartea cu textele, pretextele şi subtextele sale sunt cele care structurează o naţiune“, a declarat acesta.

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, la Cluj: „Nicio strategie pentru România viitoare nu poate să aibă în centru decât cartea“

Despre rolul elitelor a vorbit rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop. În opinia sa, elitele suferă, în vremurile acestea, de o mare criză de vizibilitate. „Dacă ne uităm atent în carte – nici România nu se vede, nu se vede cum ar trebui în această lume. Şi atunci e clar că e nevoie de o cură teribilă pe care nu ştiu câţi dintre noi suntem în stare să o facem“, a punctat rectorul.

Dâncu: „Oamenii s-au însingurat, şi-au pierdut raporturile dintre ei“

Vasile Dâncu a spus la prezentarea cărţii că politica românească s-a îndepărtat foarte mult de oameni şi trebuie să-şi găsească adevărata menire, dar şi că sărăcia, inegalitatea şi suferinţa nu se văd din biroul de politician. Un alt lucru exprimat a fost că „România este mai importantă decât partidul din care faci parte“. Dâncu a oferit, şi în discursul său, soluţii pentru ca societatea românească să se îndrepte înspre bine.

„Mergând pe o autostradă din SUA, unde deşi erau cinci sau şase benzi care erau pline toate, era o bandă la mijloc, ultima bandă care o bandă specială, pentru cei care merg câte doi în maşină. Şi banda era goală. Mergeau doar două maşini. Restul erau oameni singuri care mergeau cu propria lor maşină. Mi-am dat seama că societatea noastră, nu numai cea americană, suferă de lipsă de relaţie. Oamenii s-au însingurat, şi-au pierdut raporturile dintre ei. Şi am mers mai departe, de aici, cu reflecţia: ce se întâmplă cu distanţa dintre politică şi oameni?  Şi ceea ce am vrut să spun în această carte este că politica s-a îndepărtat foarte mult de oameni şi trebuie să-şi regăsească adevărata menire. Se poate citi din această carte primul capitol  - aşa cum a spus domnul ministru Ionuţ Vulpescu – primul şi ultimul capitol pentru a simplifica. Primul capitol este un diagnostic. Ultimul capitol, un program“, a afirmat Vasile Dâncu despre cum a apărut această carte şi ce se doreşte a fi.

În opinia sa, scopul politicii este fericirea omului, iar acesta trebuie să fie pus deasupra intereselor de partid.

„Scopul politicii este omul şi noi am pierdut acest lucru. Scopul politicii nu este să crească PIB-ul, nici să crească productivitatea sau randamentul, ci este fericirea oamenilor. Celelalte lucruri, de care ne-a vorbit foarte frumos Vasile (n.r. Iuga), prietenul meu, sunt mijloace. Aceasta trebuie să facă adminsitratorii economiei, administratorii din politică. Ce avem noi nevoie acum este altceva: să redescoperim omul. Asta înseamnă următorul lucru: să consideri că omul este mai important decât, spre exemplu, propriul tău partid sau România este mai importantă decât partidul din care faci parte. Acesta este un prim pas pe care trebuie să-l facem“, a spus sociologul.

Acesta a mai precizat că trebuie descoperite câteva lucruri care sunt greu de văzut din birou: suferinţa oamenilor, sărăcia, inegalitatea. Dâncu crede în rolul sociologiei ca mesaj critic, iar sociologii ar trebui să participe la dezvoltarea societăţii alături de ceilalţi factori de decizie. „Îmi pare rău că sociologia a dispărut în ultimii ani, după articole ISI, după articole pe care le citesc doar câţiva oameni şi vocea sociologului nu se mai aude în cetate. La construirea unui sens colectiv, a unui proiect colectiv, cred că sociologii trebuie să fie acolo, să-şi spună părerea alături de politologi, de economişti şi ceilalţi. Noi ca sociologi suntem mai degrabă nişte instalatori polonezi, nişte instalatori care încercăm să reparăm prin asistenţă socială sau alte lucruri ce se strică în societate. Nu participă la construcţia unei motivaţii pozitive pentru oameni. Cred că este nevoie în societate de a construi punţi, consens. Noi stăm foarte bine la multe din mecanismele administrative, să spunem aşa, în ce priveşte politica, dar nu reuşim să ne cuplăm cu toţii la acelaşi proiect“, a subliniat sociologul.

Acesta le-a mărturisit celor veniţi la lansarea cărţii sale că nu este foarte mulţumit de ecoul ideilor în societate şi, odinioară, credea că ideile pot schimba lumea.

„Acum nu mai cred că ideile pot schimba lumea, dar asta nu mă face să mă opresc din spirit. Cred că este foarte important ca fiecare dintre noi să ne închipuim că avem ceva de spus şi să chiar spunem ce credem. Şi asta poate va crea, până la urmă, un intelectual colectiv, cum spuneam eu la începutul acestei cărţi“, şi-a încheiat acesta discursul.

Vasile Dâncu: „Noi ca sociologi suntem mai degrabă nişte instalatori polonezi, nişte instalatori care încercăm să reparăm prin asistenţă socială sau prin alte lucruri ce se strică în societate“

Despre carte

„Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă” este titlul celei mai recente cărţi scrise de fostul vicepremier Vasile Dâncu, lansată sâmbătă, 8 aprilie, la Târgul Gaudeamus.

Cum îşi prezintă autorul cartea:  „România invizibilă pentru străini sau cea care este patria noastră invizibilă, de care ne este uneori ruşine, poate ieşi la suprafaţă într-o societate posibilă, din cioburile unui vis pe care îl purtăm cu toţii în suflet, dincolo de nivelul de cultură, de bogăţie sau pasiuni politice. Trebuie doar un strop de solidaritate, un pic de curaj şi o minimă încredere în forţa noastră colectivă. Dacă nu vom reuşi asta, vom vedea că încă 100 de ani, dincolo şi dincoace de Colectiv, înainte şi după Revoluţia din 1989, peste România se va întinde aceeaşi mare neputinţă, ticăloşie şi mizerie umană.

Societatea noastră pare a avea acest tip de impersonalitate, o înstrăinare de ea însăşi, o neparticipare la propriul destin. Avem un potenţial pe care nu-l actualizăm, nu-l scoatem la suprafaţă. Totul este posibil, se poate întâmpla, poate fi gândit, dar societatea nu se mobilizează pentru ca această virtualitate să devină fapt. Astfel că putem vorbi despre o Românie absentă, o Românie probabilă“.

image

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Târgul Gaudeamus 2017 la Cluj: cărţi de la 3 lei în sus, cafea turcească, dulciuri, gemuri, căni cu personaje de film şi o icoană

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite