FOTO VIDEO PREMIERĂ Festivalul Poveştilor din Transilvania. O istorisire britanică despre Napoleon, usturoi şi vampiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Povestitorul britanic Ben Haggarty i-a cucerit pe piticii veniţi la festival  FOTO: Florina Pop
Povestitorul britanic Ben Haggarty i-a cucerit pe piticii veniţi la festival  FOTO: Florina Pop

Mulţi princhidei au fost sâmbătă, în vremea prânzului, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Părinţii i-au adus să să înveţe jocuri noi, de peste tot globul, şi să-l asculte pe un celebru povestitor britanic, Ben Haggarty, a cărui fel de a spune poveşti i-a captivat până şi pe cei mai mari.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei din centrul Clujului a fost plin de viaţă în această sâmbătă, de Ora Pământului. A fost un loc plin de energie şi poveste, o memorie vie, aşa cum crede Camilla Rooney că ar trebui să fie un muzeu.

Camilla este o englezoaică care este învăţătoare la Şcoala Internaţională din Cluj şi organizează sâmbătă, 23 martie, şi duminică, 24 martie, primul Festival al Poveştilor din Transilvania. Şi, totodată, primul din ţară.
Tot ea s-a îndrăgostit de artizanii ardeleni cărora le promovează şi le vinde creaţiile pe un blog, made.in.transylvania.wordpress.com, peste tot, în lume.

Vulpea cea şireaţă din personaj de poveste, logo de festival

La intrarea în muzeu, pe grilajul de fier se află un banner cu o vulpe verde-gri, cu un aer feminin, cochet, de secol 21, care te anunţă prin cuvintele scrise deasupra ei - Festivalul Poveştilor din Transilvania – că, dacă doreşti, poţi, pentru câteva momente, să uiţi de apăsătoarele griji zilnice şi să te porneşti într-o „călătorie“ în lumea poveştilor.

Mai ales când ghid este un mare povestitor britanic, cel care a înfiinţat, în 1981, prima asociaţie profesionistă de storytelling din Marea Britanie, şi care este reprezentantul Angliei în toate competiţiile de storytelling din lume: Ben Haggarty.

cluj

Pe covorul pus în faţa scaunelor în sala mare de expoziţii a muzeului, s-au aşezat copilaşi în fund, pe burtă, pe o boxă de lemn ca să-l vadă mai bine pe povestitorul britanic. Cum sunt prea mici ca să înţeleagă limba engleză, Ben Haggarty a avut un ajutor -  profesorul Filip Odangiu de la Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj-Napoca - care a tradus, neştirbind nimic din limbaj şi din mişcarea scenică plină de dinamism, naturaleţe şi originalitate a britanicului.

Ce îi leagă pe Napoleon, usturoi şi vampiri? Răspuns: o poveste!

Ben Haggarty le-a spus copiilor două poveşti, una britanică şi una africană. Prima vorbeşte despre un război teribil purtat de Napoleon, de diavol, de usturoiul care te păzeşte de vampiri şi de un soldat pe nume Jack şi cum a reuşit el să-l păcălească pe diavol cu ajutorul isteţei sale soţii.

Povestea a fost spusă şi cu ajutorul unor desene expresive care i-au ajutat pe cei mici să guste mai bine atmosfera de basm. Iar intonaţiile şi felul în care Ben Haggarty a comunicat cu cei mici i-a ţinut atenţi mai bine de jumătate de oră.

Află mai jos toată povestea spusă de povestitorul britanic:

Jungla africană într-un muzeu ardelean

A doua poveste pe care Ben Haggarty le-a spus-o a început cu mimarea fonică a sunetelor care se aud, într-o dimineaţă, într-o junglă, de la sunetele pe care le scot păsările, şerpii, elefanţii până la cele care le fac maimuţele şi leii.

Englezul a împărţit, atât copiii, cât şi adulţii din public, şi le-a spus. „Partea asta de sală va face ca păsările, voi ca şerpii, voi ca maimuţele, voi ca elefanţii, iar voi ca leii“, le-a spus britanicul. Apoi i-a pus să închidă ochii şi să scoată toţi, în acelaşi timp, sunete, în aşa fel încât aveai impresia că te aflai într-un junglă africană, nu într-o sală de muzeu.

Vezi mai jos episodul:

Aplauzele celor mici, râsetele celor mari au fost semnele că povestirile sale au fost plăcute publicului.

Festivalul continuă mâine, 24 martie. Mai jos programul

cluj
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite