FOTO VIDEO Povestea bătrânului lăutar rom de pe Valea Someşului Mic

FOTO VIDEO Povestea bătrânului
lăutar rom de pe Valea Someşului Mic

Alexandru Bob Siminic (în sacou alb, cu vioara în mână) a înfiinţat formaţia „Lăutarii Ardealului“  FOTO: Florina Pop

Clujenii au asistat luni dimineaţa, preţ de jumătate de oră, la un neaşteptat spectacol de muzică lăutărească în faţa Casei de Cultură a Studenţilor. Formaţia „Lăutarii Ardealului“, care este alcătuită din 100 de muzicanţi, a marcat astfel Ziua Internaţională a Romilor. Printre puţinii oameni din public, pe lângă ziarişti, s-a aflat şi un coşar despre care se spune că, dacă-l atingi, aduce noroc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alexandru Bob Siminic (61 de ani) este dirijorul formaţiei „Lăutarii Ardealului“ din Gherla. El şi-a luat instrumetiştii şi au susţinut luni, 8 aprilie, trei concerte în stradă ca să le arate oamenilor că este Ziua Internaţională a Romilor.

Ceteraşii au cântat atât melodii lăutăreşti, cât şi ungureşti. „Ardealul este al nostru, al tuturor, al românilor, ungurilor şi romilor“, spune Alexandru Bob Siminic.

Lumea care a trecut prin zonă s-a oprit şi i-a ascultat. Printre ei s-a aflat şi un hornar bucuros că aude acorduri lăutăreşti în mijlocul Clujului.

A cântat în „Ciocârlia“

Bătrânul lăutar povesteşte că el a pus bazele formaţiei în 1995, că mulţi instrumentişti i-au fost colegi şi că, spre bucuria sa, are doi fii şi doi nepoţi care cântă alături de el.

„Sunt ultimul mohican din garda veche a marilor lăutari care au fost pe Valea Someşului Mic şi am cântat în orchestre profesioniste Ansamblul “Ciocârlia”, Filarmonica de Stat din Cluj. Am fost violonist în ambele.

După 1989 am intrat în faza de democraţie şi fiecare s-a organizat cum a vrut. Formaţia Lăutarii Ardealului este rezultatul muncii mele. Orchestra numără 100 de persoane, aidoma celor de la Budapesta, Orchestra Simfonică Ţigănească (n.r. Cigányzenekar)“, spune Alexandru Bob Siminic.

Nu câştigă mult din spectacole.  „Toată viaţa eu am cântat numai pentru muzică şi pe vremea mea veneau şi banii, adică prin 1989. Pentru restul, formaţia este al doilea serviciu. Unii sunt elevi, alţii lucrează în diferite profesii. Suntem oameni de rând. Avem în Gherla o sală de repetiţii în centrul oraşului, ni s-a pus la dispoziţie un spaţiu de către Primărie, eu sunt şi consilier pe problemele romilor în Primăria Gherla“, mărturişeşte lăutarul.

„DJ să sune tare“

Alexandru Bob Siminic regretă că pe zi ce trece folclorul şi tradiţiile rome se degradează. Însă, optimist de felul său, crede că lucrurile se vor aşeza cumva pe făgaşul lor.

„Pe tineri nu îi mai interesează muzica adevărată, pe viu. De vreo 10 ani încoace îi interesează calculatorul, DJ-ul să sune tare şi tot ce e natural şi bun îl înlăturăm. Eu, totuşi, sunt optimist. Sper să se rezolve cumva“, este de părere dirijorul formaţiei.

El se numără printre veteranii de vârstă ai orchestrei, dar cel mai bătrân dintre instrumentişti este taragotistul, (70 de ani), iar cel mai tânăr, un instrumentist de 14 ani. „După Revoluţie, toţi au începtu să-şi revină, doar noi, romii şi cinematografele, nu“, zice lăutarul.

Imagine proastă

Ţiganii nu sunt singurii care sunt prezentanţi într-o lumină nefavorabilă în România şi în Europa, zice Alexandru Bob Siminic.

„Oriunde am merge în străinătate se spune că au venit românii, au venit ţiganii, dar ei pot să fie din nordul Africii, dar numai ai noştri sunt vinovaţi, fie că sunt români 100%, fie că sunt romi“, încheie bătrânul lăutar de pe Valea Someşului Mic.
 

Alexandru Bob Siminic cu vioară în mâna, ultimul „mohican“ de pe Valea Someşului Mic  FOTO:  Florina Pop

Imagini din aceeasi galerie
  • Alexandru Bob Siminic cu vioară în mâna, ultimul „mohican“ de pe Valea Someşului Mic  FOTO:  Florina Pop
  • Formaţia „Lăutarii Ardealului“ din Gherla FOTO: Florina Pop
  • Orchestra a cântat în faţa Casei de Cultură a Studenţilor de Ziua Internaţională a Romilor FOTO: Florina Pop
  • Orchestra numără 100 de instrumentişti, dar la Cluj au venit doar 30   FOTO: Florina Pop
  • Cel mai bătrân membru al orchestrei are 70 de ani  FOTO: Florina Pop
  • În timp ce orchestra cânta, trei tineri romi au afişat pancarte pe care scria „Libertate“, „Fraternitate“ şi „Egalitate“  FOTO: Florina Pop
  • Un coşar la Ziua internaţională a Romilor FOTO: Florina Pop
  • Alexandru Bob Siminic are 61 de ani FOTO: Florina Pop
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: